Τα ντόνατς, ή λουκουμάδες όπως είναι η ελληνική εκδοχή τους, είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα και υπάρχουν τόσες πολλές εκδοχές για αυτή την ζυμαρένια απόλαυση που πραγματικά δεν ξέρει κανείς ποια από όλες είναι ντόνατ και ποια όχι. Άλλα ντόνατς έχουν επικάλυψη από γλάσο, άλλα από ζάχαρη, ενώ άλλα καθόλου. Άλλα είναι γεμισμένα με μαρμελάδα, άλλα με σοκολάτα ενώ άλλα είναι τηγανητά κι άλλα ψητά. Κάθε χώρα υιοθετεί ή μετατρέπει ένα φαγητό ή μια λιχουδιά σε κάτι οικείο ανάλογα με την γευστική της παράδοση και τα γούστα του λαού της. Έχουμε δει διάσημα πιάτα να μεταμορφώνονται σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήταν στην χώρα που τα παρασκεύασε πρώτη. Καρμπονάρα ακούς;

Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι στον κόσμο ψάχνοντας τις διάφορες εκδοχές των ντόνατς κι ας επισκεφθούμε φυσικά και την χώρα που καταναλώνει τα περισσότερα.

Καναδάς: BeaverTail

Όπως φαίνεται, η χώρα που τρώει τους περισσότερους λουκουμάδες ανά κάτοικο ετησίως είναι ο Καναδάς και όχι οι ΗΠΑ όπως θα περιμέναμε. Η πιο δημοφιλής επιλογή είναι ένα επιδόρπιο που ονομάζεται BeaverTail και είναι φυσικά προφανές γιατί αυτό το τηγανισμένο ζυμάρι πήρε το συγκεκριμένο όνομα. Έχοντας πραγματικά το σχήμα μιας ουράς κάστορα, είναι συχνά γεμισμένο με διάφορα πράγματα γλυκά ή αλμυρά, στην περίπτωσή μας όμως επικεντρωνόμαστε στα γλυκά.

Γερμανία: Berliner Pfannkuchen

Συχνά θα ακούσετε να αναφέρονται σε αυτά τα ζουμπουρλούδικα ντόνατς απλά ως Berliners’ κι ενώ είναι συνήθως γεμισμένα με μαρμελάδες διαφόρων χρωμάτων και γεύσεων, μπορεί να ξεγελαστείτε όμως, (ή κάποιος να σας κάνει πλάκα) και να φάτε και κάποιο με γέμιση μουστάρδας. Εκτός από μαρμελάδες, μπορείτε να τα βρείτε γεμιστά με κρέμα ή σοκολάτα και είναι πραγματικές λιχουδιές.

Ιταλία: Zeppole

Πολύς κόσμος γνώρισε τα zeppole χάρη στα καρναβάλια και τις υπαίθριες αγορές των πανηγυριών όπου και πωλούνται. Πρόκειται για ένα ιταλικό γλυκό που αποτελείται από ζυμάρι που τηγανίζεται και επικαλύπτεται συνήθως με άχνη ζάχαρη. Μπορεί όμως να είναι και γεμιστό με μαρμελάδα, κρέμα σαν αυτή των cannoli ή με ένα μείγμα βούτυρου και μελιού. Η υφή του μπορεί να ποικίλει από ελαφριά και αφράτη ως βαριά και πυκνή σαν του ψωμιού. Το έθιμο θέλει να τρώγονται την ημέρα που γιορτάζει ο Άγιος Ιωσήφ.

Ιαπωνία: An-Doughnut

Τα γλυκάκια αυτά της Ιαπωνίας είναι και ο λόγος που η χώρα έρχεται δεύτερη σε κατανάλωση ντόνατς στον κόσμο μετά τον πρωτοπόρο Καναδά. Δεν μοιάζουν με καμιά άλλη συνταγή και είναι πραγματικά ξεχωριστά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των ντόνατς. Μοιάζουν πολύ με τα mochi, ενώ η γέμιση που θα βρει κανείς μέσα σε ένα an-doughnut είναι φτιαγμένη από μια πάστα κόκκινων φασολιών. Μπορεί να είναι λίγο ιδιότροπη η γεύση τους, είναι όμως πολύ νόστιμα και εξαιρετικά αγαπητά στην Ιαπωνία.

Περού: Picarones

Η περουβιάνικη αυτή νοστιμιά είναι φτιαγμένη από πουρέ γλυκοπατάτας κι όταν τηγανίζεται παίρνει μια γεύση εντελώς διαφορετική από κάθε άλλο τηγανητό ντόνατ. Σερβίρεται με κανέλα κι ένα παχύρευστο σιρόπι και είναι πραγματικά νόστιμη. Μπορείτε να την βρείτε να πωλείται σε υπαίθριες αγορές όπου την φτιάχνουν επιτόπου στα ανάλογα κιόσκια.

Ινδία: Balushahi

Αν είστε ανάμεσα σε αυτούς που αγαπούν τις τραγανές λιχουδιές, θα ενθουσιαστείτε με τα balushahi που είναι τραγανότερα από ότι περιμένετε. Αυτό συμβαίνει διότι τηγανίζονται μέσα σε κλαριφιέ βούτυρο που τα κάνει κολασμένα. Όταν έχουν τηγανιστεί καλά βουτιούνται αμέσως σε ζεστό σιρόπι ζάχαρης. Όσο κρυώνουν, το σιρόπι δημιουργεί κάτι σαν γλυκιά κρούστα στην επιφάνεια του ντόνατ, δίνοντας την αίσθηση της επικάλυψης που ξέρουμε και αγαπάμε στα ντόνατς. Είναι πιθανό να τα βρείτε σερβιρισμένα με σπασμένα φιστίκια ή αμύγδαλα.

Ολλανδία: Oliebollen

Αν τα Oliebollen μπορούν να μεταφραστούν ως “μπαλίτσες λαδιού”, η γεύση τους είναι πολύ καλύτερη από αυτήν την άτυχη περιγραφή. Φτιάχνονται συνήθως του χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών. Πρώτα τηγανίζονται και ύστερα καλύπτονται με άχνη ζάχαρη κι ενώ φαίνονται κάτι το πολύ απλό, είναι υπέροχα σε γεύση. Ίσως να είναι ακριβώς αυτή τους η απλότητα που τα κάνει τόσο δημοφιλή στους Ολλανδούς που τα τιμούν ιδιαίτερα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.