Μετά από περίπου ενάμιση χρόνο, η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη έχει ξεκινήσει. Χθες, 27 Ιουνίου, για πρώτη φορά ακούσαμε επίσημα την πλευρά του, με τον ίδιο να παίρνει τον λόγο για την απολογία του σχετικά με τέσσερις βιασμούς ανήλικων αγοριών. Ο κατηγορούμενος αρνείται όλα όσα τού προσάπτουν, ενώ ουσιαστικά υποστηρίζει ότι λίγο πολύ δεν γνωρίζει κανέναν από τους καταγγέλλοντες. 

Έτσι, οι δικαστές έφτασαν στο ερώτημα ποιο θα ήταν το κίνητρο των καταγγελόντων, για να πουν ψέματα ότι τους βίασε, όταν ήταν ανήλικοι. Η απάντησή του; Ουσιαστικά ότι το έκαναν για τους followers. Συγκεκριμένα, σε αυτό το σημείο μεταξύ άλλων ανέφερε, “Ψάχνουμε να βρούμε βαθειά κίνητρα για όλο αυτό και εδώ είδα ότι αφορά άτομα με πολύ ταπεινά ελατήρια. Είδα εδώ και άτομα φθηνά, εντελώς διάτρητα που περιφέρουν το δράμα τους. Κίνητρο για αυτούς είναι και το να αυξήσουν τους ακολούθους τους. Καμία φορά το τι λέει κανείς και το πώς το στοιχειοθετεί δείχνει και ποιος είναι. (…) Άτομα εντελώς διάτρητα, που θα μπορούσαν να έχουν τα ταπεινά ελατήρια, να περιφέρουν τα δράματά τους -γιατί αυτό έχει προσφέρει η συγκυρία, δείτε πόσους ακόλουθους έχει. Προσφέρθηκαν διαφημίσεις και σε άλλους που βάλανε το λιθαράκι τους, όπως ο Μοθωναίος. Ανήκει κι αυτός στην ομάδα αυτών που είπαν το κάτι τις”.

Πού κολλάει, όμως, ο Δημήτρης Μοθωναίος στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη; Πριν από κάτι παραπάνω από έναν χρόνο, ο ηθοποιός είχε δώσει μία συγκλονιστική συνέντευξη στο Πρωινό και τη Φαίη Σκορδά, αποκαλύπτοντας ότι από την ηλικία των έξι ετών άτομο του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος τον κακοποιούσε σεξουαλικά. Κι ενώ χρονικά το θέμα συνέπεσε με τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη, δεν συνδέεται με κανέναν άλλον τρόπο με αυτές. 

Ο Δημήτρης Μοθωναίος δεν άφησε την αναφορά στο όνομά του στη διάρκεια της απολογίας ασχολίαστη. Ο ίδιος δημοσίευσε ένα μακροσκελές κείμενο στο Instagram, για να ξεκαθαρίσει ότι με κανέναν τρόπο δεν μίλησε ποτέ για τον Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και για να σχολιάσει ότι θα έπρεπε να μάς προβληματίσει η επιλογή του κατηγορούμενου να αναφερθεί σε εκείνον, σε ένα άτομο δηλαδή που υπήρξε θύμα βιασμού κατ’ εξακολούθηση στην παιδική του ηλικία. 

“Τον Φεβρουάριο του 2021 παραχώρησα μια συνέντευξη αναφερόμενος στην κακοποίηση που βίωσα κατά τη διάρκεια της παιδικής, της εφηβικής και την ενήλικης ζωής μου. Ουδέποτε αναφέρθηκα καθ’ οιονδήποτε τρόπο στον κύριο Λιγνάδη. Το γεγονός ότι ο ίδιος στη σημερινή του απολογία προέβαλε στη δική μου εξομολόγηση το εφαλτήριο των κατηγοριών που στοιχειοθετήθηκαν εναντίον του θα έπρεπε ίσως να μας προβληματίσει.

Είμαι ευγνώμων για όλους τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου είτε στάθηκαν απέναντι μου με καλή είτε με κακή πρόθεση, πολλώ δε μάλλον σε όσους αποπειράθηκαν και να με βλάψουν, καθώς όχι μόνο με έκαναν να πεισμώσω για επιβίωση, αλλά το σημαντικότερο: μου έδωσαν την ευκαιρία να αναγεννηθώ, κατορθώνοντας να αγαπήσω ο ίδιος τον εαυτό μου και μου χάρισαν τη λυτρωτική συνειδητοποίηση πως έχω υπερήφανα επιβιώσει μέσα από αδιανόητο σκοτάδι και έχω οδηγηθεί, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, στο δρόμο του φωτός. 

Αυτός ήταν και ο μόνος λόγος που αποφάσισα να μιλήσω πριν ενάμιση χρόνο. Η προσδοκία να δώσω -παραβλέποντας το ανυπολόγιστο κόστος της προσωπικής έκθεσης- κουράγιο και ελπίδα σε όσους έχουν βιώσει αντίστοιχο πόνο να περάσουν στην αντίπερα όχθη. Είμαι ευτυχής και ήρεμος και το ίδιο εύχομαι από καρδιάς σε όλους!”. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!