Η δίκη Johnny Depp και Amber Heard ολοκληρώθηκε μετά από περίπου οχτώ εβδομάδες, με την όλη διαδικασία να προβάλλεται live στην τηλεόραση και το διαδίκτυο και να γίνεται το επίκεντρο της κοινής γνώμης. Επίσημο ζήτημα της δίκης ήταν η μήνυση για δυσφήμιση από τον Depp προς τη Heard, με αφορμή ένα κείμενο, που η ίδια είχε γράψει στη Washington Post και παρουσίαζε τον εαυτό της ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας, φωτογραφίζοντας τον και οδηγώντας στο να χάσει επαγγελματικές συμφωνίες και χρήματα. Παράλληλα, εξετάστηκε και η αντιμήνυση της Heard, που τον κατηγόρησε επίσης για δυσφήμιση, η οποία οδήγησε στον να δέχεται απειλές και λεκτικές επιθέσεις. Βέβαια, στην πραγματικότητα μιλάμε για μία δίκη, που άτυπα ήρθε είτε να επιβεβαιώσει τις κατηγορίες της Heard για σωματική, λεκτική, ψυχολογική και σεξουαλική βία από τον πρώην σύζυγό της, είτε να καθαρίσει το όνομά του. 

Χθες το βράδυ, οι ένορκοι έβγαλαν επιτέλους την απόφασή τους, μετά από περίπου 13 ώρες συνολικά, αλλά και μετά από μία μικρή καθυστέρηση, γιατί είχαν ξεχάσει να γράψουν το προτεινόμενο ποσό αποζημίωσης προς όποιον κερδίσει. Depp και Heard είχαν από τρεις κατηγορίες δυσφήμισης ο καθένας. Το τελικό αποτέλεσμα; Οι ένορκοι έκριναν ότι και οι τρεις κατηγορίες δυσφήμισεις προς τη Heard σχετικά με το κείμενο στη Washington Post είναι βάσιμες και ότι το περιεχόμενο όσων είχε γράψει ήτα ψευδές. Από την άλλη, από τις τρεις κατηγορίες εναντίον του Depp, έκριναν ότι ο ηθοποιός ήταν ένοχος μόνο για τη μία από αυτές, μία δήλωση που οι δικηγόροι του είχαν κάνει και υποστήριζε ότι η Heard με φίλους της είχαν καλέσει την αστυνομία στο σπίτι τους, για να τού την στήσουν. Η διαφορά στην απόφαση των ενόρκων φαίνεται ακόμα και στα ποσά αποζημίωσης, που πρότειναν· 15 εκατομμύρια δολάρια συνολικά από τη Heard προς τον Depp και μόλις 2 εκατομμύρια από εκείνον προς την ηθοποιό. Να σημειώσουμε ότι αρχικά εκείνη είχε ζητήσει αποζημίωση ύψους 100 εκατομμύρια δολαρίων και ο ηθοποιός 50 εκατομμύρια δολαρίων. 

Αν και ο Depp κρίθηκε ένοχος για δυσφήμιση σε μία κατηγορία, θεωρείται ο ξεκάθαρα μεγάλος νικητής της δίκης. Εξάλλου, οι ένορκοι δεν είπαν ούτε ένα “όχι” στις δικές του κατηγορίες εναντίον της Heard και του έδωσαν αποζημίωση σαφώς μεγαλύτερη από τη δική της. Πέρα από αυτό, στα μάτια της κοινής γνώμης το όνομά του φαίνεται να έχει ξεκάθαρα αποκατασταθεί, με τους ακολούθους του να αυξάνονται ραγδαία κατά εκατομμύρια από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης και έπειτα, ενώ πριν καν ακουστεί αυτή, το hashtag #JusticeForJohnnyDepp στο TikTok είχε περίπου 19,3 δισεκατομμύρια προβολές και το αντίστοιχο για τη Heard να έχει περίπου 70 εκατομμύρια. 

Φυσικά, και οι δύο σχολίασαν την απόφαση των ενόρκων. Η Heard σε ένα κείμενο εξέφρασε την απογοήτευσή της, που το σύστημα στήριξε τον πρώην άντρα της, αλλά και που ουσιαστικά μοιάζει να έχασε την ελευθερία του λόγου της. “Η απογοήτευση, που αισθάνομαι σήμερα ξεπερνά τις λέξεις. Ραγίζει η καρδιά μου, που αυτό το βουνό στοιχείων δεν ήταν και πάλι αρκετό, για να σηκώσει ανάστημα στη δυσανάλογη δύναμη, επιρροή και κυριαρχία του πρώην συζύγου μου. 

Είμαι ακόμα πιο απογοητευμένη με το τι η απόφαση σημαίνει για τις άλλες γυναίκες. Είναι ένα πισωγύρισμα. Πηγαίνει πίσω το ρολόι σε μία εποχή, που οι γυναίκες, που σήκωναν ανάστημα και μιλούσαν δημόσια, ντροπιάζονταν και ταπεινώνονταν. Μάς απομακρύνει από την ιδέα ότι η βία εναντίον των γυναικών πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά. 

Πιστεύω ότι οι συνήγοροι του Johnny πέτυχαν να κάνουν τους ενόρκους να προσπεράσουν το ζήτημα-κλειδί της Ελευθερίας του Λόγου και να αγνοήσουν τα στοιχεία, που ήταν τόσο καθοριστικά, ώστε να νικήσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λυπάμαι, που έχασα αυτή την υπόθεση. Λυπάμαι, όμως, ακόμα περισσότερο, που φαίνεται να έχω χάσει το δικαίωμα, που πίστευα ότι είχα ως Αμερικανίδα, να μιλάω ελεύθερα και ανοιχτά”. 

Η αντίδραση του Depp ήρθε περίπου την ίδια ώρα και ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ένα κείμενο για τη δικαίωσή του μετά από έξι χρόνια, για τις συνέπειες, που είχαν οι κατηγορίες εναντίον του, προς τον ίδιο και τον περίγυρό του και για τη σημασία, που έχει για εκείνον η απόφαση των ενόρκων. “Πριν από έξι χρόνια, η ζωή μου, η ζωή των παιδιών μου, οι ζωές των πιο κοντινών μου και επίσης οι ζωές των ανθρώπων, που για πολλά, πολλά χρόνια με είχαν υποστηρίξει και είχαν πιστέψει σε εμένα, άλλαξαν για πάντα.

Όλα από τη μια στιγμή στην άλλη. 

Ψευδείς, πολύ σοβαρές και εγκληματικές κατηγορίες πετάχτηκαν σε εμένα από τα media, οι οποίες πυροδότησαν ένα μπαράζ περιεχόμενου μίσους, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν δικαστικές ενοχοποιητικές αποφάσεις εναντίον μου. Είχαν ήδη ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο δύο φορές μέσα σε ένα nanosecond και είχαν μία σεισμική επίδραση στη ζωή και την καριέρα μου.

Και έξι χρόνια αργότερα, οι ένορκοι μού έδωσαν πίσω τη ζωή μου. Νιώθω πραγματικά ταπεινότητα. 

Η απόφασή μου να κυνηγήσω αυτή την υπόθεση, γνωρίζοντας πολύ καλά το μέγεθος των νομικών εμποδίων, που θα αντιμετώπιζα, και το αναπόφευκτο, παγκόσμιο θέαμα, που θα γινόταν η ζωή μου, ήρθε μετά από πολλή σκέψη.

Από την πρώτη στιγμή, ο στόχος αυτής της υπόθεσης ήταν να αποκαλύψω την αλήθεια, άσχετα με το αποτέλεσμα. Το να πω την αλήθεια ήταν κάτι, που χρώσταγα στα παιδιά μου και σε όλους εκείνους, που έμειναν σταθεροί υποστηρικτές μου. Αισθάνομαι γαλήνη γνωρίζοντας ότι επιτέλους το πέτυχα. 

Είμαι και ήμουν συναισθηματικά φορτισμένος από την ξέχειλη αγάπη και την κολοσσιαία υποστήριξη και ευγένεια από όλο τον κόσμο. Ελπίζω πως ο αγώνας μου να πω την αλήθεια θα έχει βοηθήσει κι άλλους, άντρες ή γυναίκες, που έχουν βρεθεί στην κατάστασή μου, και όσους τούς στηρίζουν, να μην παραιτηθούν ποτέ. Επίσης, ελπίζω ότι η στάση μας πλέον θα επιστρέψει στο αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής, τόσο μέσα στις δικαστικές αίθουσες όσο και στα media. 

Θέλω να αναγνωρίσω την ευγενή δουλειά της δικαστή, των ενόρκων, του δικαστικού προσωπικού και των σεριφών, που θυσίασαν τον χρόνο τους, ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά και στην εργατική και ακλόνητη νομική ομάδα μου, που έκαναν καταπληκτική δουλειά στο να με βοηθήσουν να μοιραστώ την αλήθεια. 

Τα καλύτερα ακόμα έρχονται και ένα νέο κεφάλαιο έχει επιτέλους ξεκινήσει. 

Η αλήθεια ποτέ δεν χάνεται”.