Η Deja Foxx είναι μόλις 21 ετών. Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, έχει καταφέρει πράγματα, που άλλοι ούτε καν πλησιάζουμε, ακόμα και σε αρκετά μεγαλύτερες ηλικίες. Συνοπτικά αυτή την στιγμή σπουδάζει στο Columbia, εργάζεται ως δημιουργός ψηφιακού περιεχομένου για το πρακτορείο Ford Models και ηγείται της GenZ Girl Gang. Η τελευταία, την οποία η ίδια ίδρυσε, αποτελεί μία κοινότητα ουσιαστικά για γυναίκες και femmes (queer άτομα με στοιχεία ή/και συμπεριφορά που στερεοτυπικά θεωρούνται θηλυκά). Μέσω αυτής τους προσφέρει διάφορες εκδηλώσεις, ευκαιρίες να μαθητεύσουν δίπλα σε μέντορες και ψηφιακές πληροφορίες. Δεν είναι τυχαίο, που κάποιοι θεωρούν ότι μια μέρα θα τη δούμε να διεκδικεί τη θέση της Προέδρου των ΗΠΑ.  

Για να το ξεκαθαρίσουμε, τα παραπάνω δεν είναι όλο το βιογραφικό της. Είναι μόνο τα πράγματα που κάνει αυτή την στιγμή. Όλα τα υπόλοιπα; Ας τα πιάσουμε ένα ένα, για να μην μπλεχτούμε. 

Το 2017 ήταν η πρώτη φορά που μάς τράβηξε την προσοχή

Το 2017 ο γερουσιαστής Jeff Flake στήριξε και πέρασε έναν νόμο ουσιαστικά κατά των αμβλώσεων. Βάσει αυτού, πλέον το κράτος δεν θα στήριζε καθόλου οικονομικά το κόστος τους. Την ίδια μέρα, που ο νόμος περάστηκε, έκανε ουσιαστικά ένα Q&A με το κοινό. Εκεί βρισκόταν και η 16χρονη Foxx. Εκείνη ξεκίνησε ρωτώντας πώς ως λευκός, προνομιούχος άντρας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για εκείνη, μία έγχρωμη γυναίκα, που έχει μεγαλώσει στην φτώχεια. 

Ο γερουσιαστής απάντησε πως όποια πολιτική έχει υποστηρίξει, αποσκοπεί στην επιτυχία των Αμερικανών και στην πραγμάτωση του “αμερικανικού ονείρου”. Τότε εκείνη πήρε τον λόγο και τον ρώτησε πώς γίνεται να στηρίζει την επιτυχία κάθε Αμερικανού, αλλά να της παίρνει το δικαίωμα στην άμβλωση και δυνητικά να της στερεί την επιτυχία και το “αμερικανικό όνειρο”. Η απάντησή του ήταν ότι δεν θα στερούσε ποτέ από κανέναν το “αμερικανικό όνειρο” και, όταν εκείνη του είπε τότε να στηρίξει το δικαίωμα στην επιλογή, αυτός απλά έκοψε τη συζήτηση. 

Ήταν η νεότερη υπάλληλος απ’ όλες τις προεκλογικές καμπάνιες για τις εκλογές του 2020

Το 2019 η Kamala Harris διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών, για να κατέβει για πρόεδρος των ΗΠΑ. Τότε  η 19χρονη Foxx την προσέγγισε για να της ζητήσει να γίνει μέντοράς της, με αφορμή το πρόγραμμα Future Global Leaders Fellowship. Η Harris δεν δέχτηκε απλά τη θέση του μέντορα, αλλά της πρόσφερε και δουλειά. Συγκεκριμένα, της έδωσε τη θέση της αναπληρώτριας υπεύθυνης για την στρατηγική της καμπάνιας της. Κάπως έτσι, η Foxx κατέληξε να είναι η νεότερη απ’ όσους δούλευαν σε όλες τις προεκλογικές καμπάνιες.  

Την λατρέψαμε στο φεμινιστικό ντιμπέιτ του Vice το 2019

Στο συγκεκριμένο ντιμπέιτ συμμετείχαν γυναίκες τόσο από τον προοδευτικό, όσο και από τον συντηρητικό πολιτικό χώρο των ΗΠΑ. Κάποια στιγμή τους ζητήθηκε να σηκώσουν το χέρι τους, αν ψήφισαν τον Donald Trump στις εκλογές του 2016. Δύο από τις γυναίκες απάντησαν θετικά, αλλά η αιτιολόγηση της μίας ξεχώρισε. Εξήγησε ότι δεν της άρεσε κανένας από τους υποψηφίους και, αφότου πέρασε ώρα μέχρι να αποφασίσει, κατέληξε να ψηφίζει τον Trump “ως ένα είδος αστείου”, γιατί πίστευε ότι δεν θα κέρδιζε. Η Foxx, λοιπόν, τότε την σταμάτησε, για να υπογραμμίσει ότι μόνο κάποιος προνομιούχος θα αντιμετώπιζε τις εκλογές και την ψήφο του ως αστεία. 

Η πολιτική της δράση πηγάζει από τα προσωπικά της βιώματα

Πολλοί πολιτικοί, σε όλους τους χώρους, μιλάνε για δικαιώματα και παίρνουν αποφάσεις γι’ αυτά, χωρίς όντως να έχουν νιώσει το γιατί είναι αναγκαία. Η Foxx δεν είναι μία τέτοια περίπτωση. Όπως έχει εξηγήσει, η πολιτική διάλεξε εκείνη και όχι το αντίθετο. Έζησε για χρόνια στους χώρους του κράτους για τους άστεγους, έτρωγε με κουπόνια και δεν είχε πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης και σε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Έτσι, έμαθε από νωρίς ότι για να τα αποκτήσει, θα πρέπει να παλέψει. Τόσο πρακτικά, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

@deja_foxx

Answer to @iamthatbadbitchhh how to get started in politics? Get personal! #womeninpolitics #politicaltiktok #activism

♬ original sound – Deja Foxx

Μάς δείχνει όλες τις πτυχές του εαυτού της

Ναι, μια μέρα θέλει να γίνει πρόεδρος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει την τακτική του να μάς παρουσιάσει μία εξωραϊσμένη και αψεγάδιαστη εικόνα της. Ούτε μία “καθώς πρέπει” και σοβαροφανή. Γι’ αυτό στα social media της θα βρεις τα πάντα. Από ομιλίες και συνεντεύξεις της, μέχρι φωτογραφίες της με μαγιό, με τον δονητή της και με τη μέθοδο αντισύλληψης που ακολουθεί. Γιατί; Διότι αν ψηφιστεί, θέλει να ψηφιστεί επειδή ο κόσμος θα δει σε αυτήν τον εαυτό του.

Έχει λάβει ήδη αρκετές διακρίσεις

Η Foxx έχει ήδη λάβει αρκετές διακρίσεις για την ακτιβιστική της δράση. Η Teen Vogue την έβαλε στην 21 Under 21 λίστα της το 2018, το 2019 μπήκε στα 100 πιο σημαντικά πρόσωπα του Dazed και το 2020 έλαβε το βραβείο Planned Parenthood Catalyst for Change για όλη τη συνεισφορά της υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στις αμβλώσεις.

Για τα 21α γενέθλια της ζήτησε να στηρίξουμε μία φιλανθρωπική οργάνωση

Δεν ξέρω τι ζήτησες εσύ στα τελευταία σου γενέθλια. Το δώρο, πάντως, που ζήτησε η Foxx από τους ακολούθους της είναι να συνεισφέρουν οικονομικά στην Youth On Their Own. Πρόκειται για μία οργάνωση, τα έσοδα της οποίας πηγαίνουν απευθείας σε νέους της κοινότητας, που δεν υποστηρίζονται οικονομικά από τις οικογένειες τους και που χρειάζονται βοήθεια, για να επιβιώσουν και για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει 4.700 δολάρια.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!