Τρεις στις τέσσερις νέες γυναίκες έχουν λάβει ανεπιθύμητες φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου στα social media, αναφέρει μια νέα σχετική έρευνα και δυστυχώς ελάχιστες είναι αυτές που ανέφεραν το πρόβλημα στον οποιονδήποτε.
Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα University College London και University of Kent και κατέγραψε τις σχετικές εμπειρίες 480 γυναικών από τα 11 ως τα 18. Πολλές από τις συμμετέχουσες δηλαδή που έλαβαν ανεπιθύμητες φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου, ήταν πολύ νεαρά κορίτσια. Πάνω από τα μισά άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν λάβει στο παρελθόν τέτοιες φωτογραφίες μέσω των social media και δεν μίλησαν σε κανέναν για αυτό, ούτε στους γονείς τους, ούτε στις αρχές, ούτε ακόμα και στις πλατφόρμες μέσω των οποίων τις έλαβαν. Το ένα τρίτο από αυτές τις κοπέλες απάντησαν ότι δεν το έκαναν γιατί δεν πιστεύουν ότι με το να το πουν θα γίνει κάτι.
Η έρευνα είχε ως στόχο της να διερευνήσει την κακοποίηση που δέχονται ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα του γυναικείου φύλου και σε ένα από τα focus groups η ομάδα των ερευνητών ζητούσε από τις νεαρές γυναίκες να απαντήσουν αν έχουν λάβει φωτογραφίες των γεννητικών οργάνων ανδρών και να πουν από ποιόν ήταν οι φωτογραφίες αυτές. Όπως αποδείχθηκε, οι μισές από αυτές τις φωτογραφίες είχαν προέλθει από ενήλικες άνδρες, συμπεριλαμβανομένων και ανδρών που είχαν δημιουργήσει ψεύτικα προφίλ με πλαστές ταυτότητες. Κατήγγειλαν επίσης παρενόχληση ή κακοποίηση από αγόρια της ηλικίας τους και συμμαθητές τους.
Η καθηγήτρια του UCL και μία εκ των συγγραφέων της έρευνας, Jessica Ringrose, δήλωσε ότι οι νέοι άνθρωποι του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν “μια online κρίση σεξουαλικής βίας. Αν και η αποστολή ανεπιθύμητων φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου είναι μια κοινή πρακτική και ίσως να μοιάζει πλέον συνηθισμένη, είναι εξαιρετικά επιβλαβής.”
“Εκτός του γεγονότος ότι αυτές οι νέες γυναίκες και ιδιαίτερα τα κορίτσια δηλώνουν αηδιασμένες, προσβεβλημένες και μπερδεμένες από τέτοιου είδους φωτογραφίες, σπάνια θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτές τους τις διαδικτυακές εμπειρίες γιατί φοβούνται ότι θα τις κατηγορήσουν όπως γίνεται συνήθως με τα θύματα και ότι αν το αναφέρουν, θα κάνουν απλά τα πράγματα χειρότερα.” είπε στον Guardian
“Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα μας επιτρέψει όλους να καταλάβουμε πότε η αποστολή τέτοιων φωτογραφιών γίνεται σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση και να διαδώσουμε το μήνυμα ότι, ακόμα κι αν φαίνεται συνηθισμένο ή φυσιολογικό, είναι εξαιρετικά επιζήμιο και επιβλαβές.”
Η ίδια ή πράξη των ανδρών που στέλνουν ανεπιθύμητες φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου σε γυναίκες κάτω των 18 ετών είναι ποινικά κολάσιμη και κατατάσσεται στα σεξουαλικά εγκλήματα, οι εμπειρίες των κοριτσιών που την έχουν υποστεί δεν είναι λίγες ή σποραδικές. Για την ακρίβεια, το “cyberflashing” όπως ονομάζεται διεθνώς, είναι μια κακή εμπειρία που την βιώνουν γυναίκες όλων των ηλικιών. Μια παλαιότερη έρευνα του 2018 είχε βρει ότι 19% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και 40% όσων βρίσκονταν μεταξύ των ηλικιών 18 έως 34, είχαν λάβει τέτοιες φωτογραφίες από κάποιον που δεν ήταν ο ερωτικός τους σύντροφος.
Η πανδημία δυστυχώς έχει διογκώσει το πρόβλημα αυτό, με την γραμμή βοήθειας σχετικά με το Revenge Porn της χώρας, να έχει λάβει 87% περισσότερες κλήσεις , σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από γυναίκες που είδαν τις φωτογραφίες τους να μοιράζονται στο διαδίκτυο χωρίς την θέλησή τους, από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο του 2020.
Είναι πλέον προφανές ότι οι χώρες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά νομοθετικά μέτρα για να περιοριστεί η σεξουαλική κακοποίηση των ανθρώπων στο διαδίκτυο με αυτόν ή όποιον άλλον τρόπο, καθώς τα δεδομένα αυτά είναι αποκαρδιωτικά. Οι ειδικοί όμως θεωρούν εξίσου υπεύθυνες τις εταιρείες των social media που δεν προστατεύουν τους χρήστες τους όσο θα έπρεπε από αυτές τις εγκληματικές συμπεριφορές.
Αν σου έχει συμβεί κι εσένα, προσπάθησε να το πεις σε κάποιο πρόσωπο που θα μπορέσει να σε βοηθήσει και μην σιωπάς. Αυτό δυναμώνει τους παραβάτες και τους επιτρέπει να νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν ανενόχλητοι. Είτε είσαι κορίτσι, είτε αγόρι, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε προσβάλει και να σε κακοποιεί με αυτόν τον τρόπο.