“Απλά θέλω πίσω τη ζωή μου”. Τόσο απλό φαίνεται να είναι το κύριο αίτημα της Britney Spears, αλλά και για κάποιον λόγο τόσο δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Η τραγουδίστρια τα τελευταία 13 χρόνια, από το 2008, έχει εξαναγκαστεί σε ένα καθεστώς κηδεμονίας. Συγκεκριμένα, ενώ εκείνη βρισκόταν σε αποτοξίνωση, ο πατέρας της, Jamie Spears, πήγε στο δικαστήριο και κατάφερε να κερδίσει τον πλήρη έλεγχο της ζωής της. Από την περιουσία και την καριέρα της μέχρι κάθε σπιθαμή της προσωπικής της ζωής. 

Το ενδιαφέρον; Η κηδεμονία σε ενηλίκους δικαιολογείται συνήθως σε άτομα με ψυχικά προβλήματα ή παθήσεις, που τους καθιστούν ανίκανους να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις γι’ αυτήν. Για παράδειγμα, το βλέπουμε συχνά σε περιπτώσεις ατόμων με άνοια. Ωστόσο, η περίπτωση της Spears δεν ήταν τέτοια. Ουσιαστικά η απόφαση για την κηδεμονία λήφθηκε βάσει του τότε εθισμού της στο αλκοόλ και της καταγγελίας από τον πατέρα της ότι έχει ασταθή συμπεριφορά. 

Τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την κηδεμονία της

Τα τελευταία 13 χρόνια, λοιπόν, η Spears έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της ζωής της. Αυτά που λίγο πολύ ξέραμε από την αρχική δικαστική απόφαση; Ο πατέρας της ελέγχει και επωφελείται της 60 εκατομμυρίων δολαρίων περιουσίας της. Εκείνος αποφασίζει ακριβώς τι θα κάνει και τι όχι με την καριέρα της, πότε και πόσες συναυλίες θα κάνει, ποια τραγούδια θα πει. Δεν της επιτρέπεται να βγαίνει από το σπίτι χωρίς άδεια και συνοδεία. Επιτρέπεται να μένει μόνη με άλλους ανθρώπους μόνο με εγκεκριμένο από τον πατέρα της σωματοφύλακα. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο ή το διαδίκτυο, με τα social media της να φαίνεται ότι παρακολουθούνται από μία ομάδα ανθρώπων. Δεν μπορεί να προσλάβει μόνη της δικηγόρο, ούτε επιτρέπεται να ψηφίσει. Της έχει απαγορευτεί να οδηγεί, ενώ ελέγχεται μέχρι και το τι τρώει. 

Το βασικό ερώτημα πολλών. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται ότι δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο της ζωής, των οικονομικών και της καριέρας της, αλλά να θεωρείται ικανή να δουλεύει κανονικά και οι γύρω της να επωφελούνται από τα κέρδη της; Με εναρκτήριο σημείο αυτό το ερώτημα, το #FreeBritney άρχισε να γιγαντώνεται, ενώ μάθαμε σταδιακά ότι η Spears ανά τα χρόνια έχει ζητήσει πολλάκις να απαλλαγεί της κηδεμονίας ή έστω μόνο του πατέρα της, τον οποίο φοβάται και δεν εμπιστεύεται. Έναν πατέρα, με βίαιο ιστορικό, που ήταν εξαφανισμένος το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, εκτός κι αν μπορούσε να δουλέψει μαζί της και να βγάλει χρήματα από αυτήν. Μάλιστα, η ίδια αρνείται πλέον να ξαναβγεί σε σκηνή, μέχρι να ακυρωθεί η κηδεμονία.

Η Britney Spears κατέθεσε στο δικαστήριο

Η 39χρονη Spears πλέον ζητάει ξεκάθαρα την άρση της κηδεμονίας της. Την Τετάρτη 23 Ιουνίου, είχαμε μία από τις σπάνιες φορές που η ίδια προσωπικά απευθύνθηκε σε δικαστήριο, για να εξηγήσει ακριβώς τι συμβαίνει. Μίλησε για περίπου 23 λεπτά μέσω τηλεφώνου, ενώ η ίδια ζήτησε όσα πει να ηχογραφηθούν και να κοινοποιηθούν, ώστε να υπάρξει επιτέλους διαφάνεια στην υπόθεσή της και ο κόσμος να μάθει τη δική της αλήθεια. 

Ακούμε, λοιπόν, την τραγουδίστρια εμφανώς αγχωμένη να ξεκινάει λέγοντας ότι έχει καιρό να μιλήσει σε δικαστήριο, γιατί όσες φορές το έκανε, ένιωθε ότι δεν ακουγόταν. Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν της είχε γνωστοποιηθεί ότι είχε τη δυνατότητα να υποβάλει επίσημα αίτηση για την άρση της κηδεμονίας. Από εκεί και πέρα, την ακούσαμε να περιγράφει τι έχει περάσει τα τελευταία 13 χρόνια, αποκαλύπτοντας τις πιο σκληρές πτυχές της κηδεμονίας της. 

Όσα έχει υποστεί τα τελευταία 13 χρόνια από τον πατέρα της

Μεταξύ άλλων, ο πατέρας της δεν της επιτρέπει να έχει καμία επαφή με φίλους της που μένουν σχεδόν δίπλα από εκείνη. Της έχουν απαγορεύσει να μπαίνει σε αυτοκίνητο που οδηγεί ο σύντροφός της. Η ίδια δηλώνει ότι θέλει να παντρευτεί και να κάνει κι άλλο παιδί, αλλά δεν της δίνουν άδεια για το πρώτο και για το δεύτερο δεν της επιτρέπουν να πάει σε γιατρό, ώστε να της αφαιρέσει το σπιράλ. Ακόμα και ο δικηγόρος, που την εκπροσωπεί αυτή την στιγμή, δεν είναι δική της επιλογή. 

Παράλληλα, εξηγεί ότι ο ίδιος είχε δημιουργήσει μία ομάδα management για εκείνη, που έλεγχε όλη της την καριέρα. Αυτό σήμαινε ότι, για παράδειγμα, αν δεν ήθελε να κάνει κάποιο show, γιατί ένιωθε ότι την βαραίνει ψυχολογικά, εκείνοι την απειλούσαν ότι θα της κάνουν μήνυση και την αναγκάζαν να υπογράψει χαρτιά για ολόκληρες περιοδείες. Της έκαναν πόλεμο ακόμα κι αν απλά αρνούταν να κάνει μία συγκεκριμένη χορευτική κίνηση. Και δεν ήταν μόνο ο φόβος της μήνυσης. Όποτε πήγαινε κόντρα στην ομάδα management, ο υπεύθυνος τηλεφωνούσε στον τότε ψυχοθεραπευτή της, για να του πει ότι η Spears δεν συνεργάζεται και για να πει ψέματα ότι δεν παίρνει την φαρμακευτική της αγωγή. 

Ο υπεύθυνος της ομάδας management, βέβαια, εξηγεί η Spears, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει για την φαρμακευτική της αγωγή. Την παίρνει τα πρωινά, όταν εκείνος δεν είναι μαζί της, και με την παρουσία μίας συγκεκριμένης επόπτριας. Ωστόσο, τότε ο ψυχολόγος αποφάσισε να της αλλάξει τιμωρητικά αγωγή και να την αναγκάσει να παίρνει λίθιο, ένα πολύ πιο βαρύ φάρμακο, που την έκανε να αισθάνεται συνεχώς μεθυσμένη. Τι έκανε ο πατέρας της στο μεταξύ; Σύμφωνα με την ίδια, το ευχαριστιόταν. Ακόμα κι όταν έκλαιγε επί μία ώρα στο τηλέφωνο, απολάμβανε το γεγονός ότι είχε τον έλεγχο της ζωής της. 

Τα προβλήματα με τον νέο συν-κηδεμόνα

Το 2019, η Spears δεν κατάφερε να απαλλαγεί από την κηδεμονία, αλλά να περιορίσει την εξουσία του πατέρα της. Το δικαστήριο περιόρισε την κηδεμονία του στην περιουσία και την καριέρα της και έβαλε έναν επαγγελματία κηδεμόνα υπεύθυνο της προσωπικής ζωής της και της υγείας της. Ωστόσο, η τραγουδίστρια δηλώνει ότι και αυτός έχει αρχίσει να καταχράται την εξουσία του. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι την αναγκάζει να πηγαίνει τρεις φορές την εβδομάδα σε ψυχοθεραπεία, ενώ χρειάζεται μόλις μία. Παράλληλα, εκείνη ζήτησε να γίνεται η ψυχοθεραπεία σπίτι της, ώστε να έχει ιδιωτικότητα και να μην πέσουν πάνω της οι παπαράτσι. Αντίθετα, εκείνος της κανόνισε να πηγαίνει σε ένα τρομερά εκτεθειμένο κέντρο, όπου πράγματι παπαράτσι εμφανίστηκαν και την τράβαγαν ενώ έκλαιγε. 

Τα αιτήματα της Britney Spears στο δικαστήριο

Τι ζητάει, λοιπόν, η Spears σήμερα; Κατ’ αρχάς, την πλήρη άρση της κηδεμονίας της. Όπως είπε, αφού μπορεί να δουλεύει, δεν θα έπρεπε να θεωρείται ότι έχει ανάγκη την κηδεμονία. Κατά δεύτερον, θέλει το δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι πράγματι χρειάζεται μόνο μία συνεδρία με ψυχολόγο την εβδομάδα. Κατά τρίτον, ζητάει τη δυνατότητα να επιλέξει μόνη τον δικηγόρο της. Κατά τέταρτον, επιθυμεί η δικαστική άρση της κηδεμονίας της να γίνει, χωρίς να εξαναγκαστεί σε αξιολογήσεις. Κατά πέμπτον, θέλει να της επιτραπεί να μηνύσει την οικογένειά της και την ομάδα management της.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!