Τα τελευταία χρόνια, προς πολύ μεγάλη μας χαρά, ο κόσμος έχει αρχίσει να αμφισβητεί το περιεχόμενο της λέξης ομορφιά, τις εικόνες με τις οποίες συνδέαμε ως τώρα αυτή την πολύπλοκη έννοια. Σε αυτή την “πάλη”, σημαντικό ως και καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει η μόδα, μια βιομηχανία που λόγω της ίδιας της φύσης της, μπορεί με μια κάποια ευκολία να καθορίσει την “κοινή γνώμη” σχετικά με το τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι, τι όμορφο, και τι ελκυστικό.

Ευτυχώς με αργά αλλά σταθερά βήματα, ο χώρος αυτός φαίνεται πως έχει πάρει το μέμο, όμως τίποτα από όλα όσα συζητάμε σήμερα, σχετικά με την αποδοχή, υποστήριξη και προώθηση των μειονοτήτων, την αξία της αντιπροσώπευσης και της συμπεριληπτικότητας, δεν θα ήταν μέρος της κουβέντας, αν κάποιοι δυνατοί άνθρωποι δεν είχαν κάνει την αρχή. Αν κάποια άτομα δεν είχαν πάει κόντρα στους κανόνες της εποχής τους, και δεν είχαν αντέξει να υποστούν τρομερό ρατσισμό, ώστε κάποια στιγμή να φτάσουν ίσως κάπου. Μιλάμε βέβαια για τα πρώτα μαύρα και OC μοντέλα, αυτά που άνοιξαν τον δρόμο για όλους τους επόμενούς τους, αυτές που κατέκτησαν δύσκολες πρωτιές, και μακροπρόθεσμα μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα. Αυτές σας έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω, και για τις οποίες πραγματικά αξίζει να μάθετε περισσότερα.

Naomi Sims

Μοντέλο, επιχειρηματίας και συγγραφέας, η Naomi Sims θεωρείται από πολλούς ως το πρώτο Μαύρο supermodel. Η πρώτη της μεγάλη δουλειά που την έφερε στο προσκήνιο ήταν το εξώφυλλό της για ένα πολύ σημαντικό έντυπο της εποχής, το Ladies’ Home Journal το 1968, ενώ στην συνέχεια η καριέρα της απογειώθηκε το 1969 με το εξώφυλλό της στο παγκοσμίου φήμης περιοδικό Life. Και στις δυο περιπτώσεις, ήταν η πρώτη Μαύρη γυναίκα που φωτογραφήθηκε για το μπροστινό φύλλο των εντύπων, όπως ήταν και η πρώτη WOC που έκανε συμβόλαιο με ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία μοντέλων τότε, το Wilelmina Models, και εξελίχθηκε τελικά σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα στον χώρο της μόδας. Η Naomi Sims άνοιξε το δρόμο για όλες τις επόμενες, με δυναμισμό, επαγγελματισμό και μπόλικο badassery.


Bethann Hardison

Παρ’ ότι όλα τα μοντέλα OC, ιδίως πριν τα ’00ς, αποτελούσαν έμπνευση και μόνο με την παρουσία τους, η Bethann Hardison ήταν ίσως από τις ελάχιστες που πήγαν την επιρροή τους ένα βήμα παραπέρα. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μοντέλα των ’60s και των ’70s, με συμβόλαιο στο επίσης επιδραστικό Ford Models, και ως μούσα του Halston, και μια από τις χλιδάτες Halstonettes έχαιρε κύρους στο χώρο, με την εμφάνισή της στην επίδειξη μόδας στο Παρίσι, Battle of Versailles το 1973, (το απόλυτο fashion moment της συγκεκριμένης 20ετίας, και το σημείο της γέννησης της Αμερικανικής Μόδας όπως την ξέρουμε σήμερα), να την καταστήσει power-house όνομα. Όπως είπαμε και παραπάνω, η Bethann Hardison τελικά εκμεταλλεύτηκε την πλατφόρμα για το καλό της κοινότητάς της και προς το τέλος της καριέρας της άνοιξε το δικό της πρακτορείο μοντέλων, Bethann Management Agency, με βασικό άξονα την υποστήριξη και την προώθηση Μαύρων μοντέλων, ενώ ήταν εκείνη που ανακάλυψε άλλο ένα icon του χώρου, την Naomi Campbell. Πέραν όλων αυτών ασχολήθηκε και με τον ακτιβισμό, καθώς το 1988 ίδρυσε μαζί με την Iman το Black Girls Coalition, έναν οργανισμό που αναλάμβανε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Μαύρων μοντέλων στον εργασιακό χώρο.


Pat Cleveland

Ίσως ένα από τα πιο θρυλικά ονόματα που πέρασαν ποτέ από τον χώρο της μόδας γενικά, όποια πέτρα και να σηκώσεις στην σκηνή της Νέας Υόρκης και του Παρισιού των ’60ς, ’70ς και ’80ς θα βρεις την Pat Cleveland. Από τις πρώτες Halstonetteς, η Cleveland ανακαλύφθηκε το 1967 από μια συντάκτρια της Vogue, όταν ήταν μόλις 14 χρονών, και δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Στην πορεία, αγανακτισμένη από τον ρατσισμό της βιομηχανίας στην Αμερική, μετακόμισε στο Παρίσι, και υποσχέθηκε πως δε θα γυρίσει πίσω, μέχρι να δει την αλλαγή. Όντως το 1974 το Μαύρο μοντέλο Beverly Johnson κατέκτησε το εξώφυλλο της αμερικανικής Vogue, και έτσι η Cleveland επέστρεψε στην Αμερική. Περιβόητη για την αιθέρια κίνησή της που θυμίζει μπαλαρίνα, το μοντέλο θεωρούταν για σχεδόν μια δεκαετία η βασίλισσα της πασαρέλας παγκοσμίως, ενώ εκτός από μούσα του Halston, μεγάλη αδυναμία της είχαν και ο Steven Burrows και αργότερα ο Yves Saint Laurent, ενώ το περπάτημά της στην επίδειξη Battle of Versailles έχει μείνει στην ιστορία σαν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της μόδας. Να σημειωθεί, πως το υπέρμοντέλο Pat Cleveland εργάζεται ως και σήμερα, περπατώντας σε πασαρέλες και φιγουράροντας σε εξώφυλλα περιοδικών, με την γνωστή μοναδική της χάρη.


Mounia

Μια ακόμα πιονιέρα του χώρου, η Mounia  είναι επίσης από τα μεγαλύτερα μοντέλα της εποχής, με μπόλικες πρωτιές. Έκτός άλλων, ήταν το πρώτο Μαύρο μοντέλο που περπάτησε σε πασαρέλα Υψηλής Ραπτικής, αλλά και η πρώτη Μαύρη μούσα του Yves Saint Laurent, γεγονός διόλου αμελητέο, δεδομένης της επιρροής του τεράστιου σχεδιαστή. Αφού κατέκτησε με κάθε τρόπο το χώρο της μόδας, στα ’90ς άλλαξε πλεύση επαγγελματικά, και από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί μια πολύ αναγνωρισμένη καλλιτέχνη παγκοσμίως.


Iman

Μια γυναίκα που δεν χρειάζεται συστάσεις, τόσο που την καταλαβαίνεις με το μικρό της όνομα, η Iman είναι ίσως από τα πιο iconic πρόσωπα που έχουν περάσει ποτέ από τον χώρο αυτό, και αποτελεί ως και σήμερα διαχρονική αξία. Την ανακάλυψε ο φωτογράφος Peter Beard στο Πανεπιστήμιο του Nairobi το 1975 όπου σπούδαζε, και τα υπόλοιπα είναι βέβαια ιστορία. Ανάμεσα στα μεγάλα της ατού σαν μοντέλο, εκτός του μακρύ ατελείωτου λαιμού της, ήταν η ευκολία της να ‘αλλάζει πρόσωπα’ που είχε ως αποτέλεσμα κάθε σχεδιαστής, ανεξαρτήτου αισθητικής να την θέλει για μούσα του. Τελικά δούλεψε πολύ στενά με τον Mugler και τον Versace, δίνοντάς τους μπόλικη έμπνευση με την πληθωρικότητα της, ενώ δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε το σημαντικό της φιλανθρωπικό και ακτιβιστικό της έργο.


Naomi Campbell

Αυτό το άρθρο θα ήταν ελλιπές το λιγότερο αν δεν συμπεριλαμβάναμε τη Naomi Cambell. Το μοντέλο θρύλος, και ένα από τα πρώτα super-models ever, θεωρείται από πολλούς το σημαντικότερο Μαύρο μοντέλο που πέρασε από τον χώρο ως και σήμερα, και όχι αδίκως. Η Βρετανίδα με Τζαμαϊκανές ρίζες, βασίλισσα της πασαρέλας, ξεκίνησε να δουλεύει από τα 15 της, αφού την ανακάλυψαν στο Covent Garden του Λονδίνου. Το πρώτο της μεγάλο εξώφυλλο ήρθε το 1986 για το Elle, ενώ ανάμεσα στις πρωτιές που ‘χτύπησε’ ήταν το εξώφυλλο της Γαλλικής Vogue δυο χρόνια μετά, ως το πρώτο Μαύρο μοντέλο. Η συγκεκριμένη δουλειά ήταν το βήμα που απογείωσε την καριέρα της, κάτι στο οποίο κεντρικό ρόλο έπαιξε ο Yves St. Laurent όταν απείλησε το εμβληματικό έντυπο ότι θα αποσύρει τις διαφημίσεις του από τις σελίδες τους αν δεν δώσουν το εξώφυλλο στην Cambell ή σε κάποιο άλλο Μαύρο μοντέλο (λατρεύουμε YSL). Η εντυπωσιακή απαστράπτουσα καριέρα της είναι κοινή γνώση, ακόμα και για όσους δεν ασχολούνται με την μόδα, γεγονός που αποτελεί δείγμα της τεράστιας επιτυχίας της. Αν μπορούμε να βάλουμε τα supermodels του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα στην ζυγαριά, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι “The Trinity”, η λαμπερή τριάδα των ’90ς που έχει αφήσει ιστορία, με μέλη της τους θρύλους πλέον Linda Evangelista , Christy Turlington και βέβαια την Naomi.


Tyra Banks

Το μοντέλο που έγινε παρουσιάστρια που έγινε επιχειρηματίας, Tyra Banks είναι ομολογουμένως ένα από τα πιο επιτυχημένα ονόματα που πέρασαν ποτέ από τον χώρο με παρουσία διαχρονική και πορεία πρωτοποριακή. Ξεκίνησε την καριέρα της στα 17 της χρόνια, και μόλις στην πρώτη της Εβδομάδα Μόδας, κατάφερε να “κλείσει” 25 shows, σπάζοντας ρεκόρ δεδομένης της επαγγελματικής απειρίας της. Εκτοτε περπάτησε για κάθε οίκο, από Anna Sui μέχρι Cynthia Rowley και από Chanel μέχρι Christian Dior και Oscar de la Renta ενώ είναι από τα λίγα μοντέλα που μπόρεσαν να δουλέψουν τόσο στον comercial τομέα της βιομηχανίας όσο και στο high fashion. Κατέκτησε την θέση του πρώτου Μαύρου μοντέλου σε εξώφυλλο του GQ και του Sports Illustrated Swimsuit Issue αλλά και στο εξώφυλλο του καταλόγου της Victoria’s Secret, μια δουλειά μεγάλου κύρους για την εποχή. Το 2005 η Banks αποσύρθηκε από το επάγγελμα του μοντέλου, και προχώρησε σε ένα επαγγελματικό βήμα που την έκανε ακόμα πιο αναγνωρίσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε να παρουσιάζει το σε όλους μας γνώριμο ριάλιτι, America’s Next Top Model, το οποίο στην συνέχεια έγινε franchise και ταξίδεψε σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας mainstream ποπ κουλτούρας μας.


Alek Wek

Κάθε μοντέλο OC για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω, ήταν μια επανάσταση για τον ( εκτός άλλων ελιτίστικο και ρατσιστικό) χώρο της μόδας. Η Alek Wek ωστόσο μπαίνει σε μια διαφορετική κατηγορία, και οι κατακτήσεις της είναι ακόμα πιο σημαντικές. Και ο λόγος, είναι το πολύ σκούρο της δέρμα, που μέχρι την εμφάνισή της στο προσκήνιο, δεν ήταν “αποδεκτό”. Πιο συγκεκριμένα, αν κοιτάξουμε προσεκτικά, κανένα από τα παραπάνω Μαύρα μοντέλα δεν έχει την τόσο σκούρα επιδερμίδα της Wek, έτσι η τεράστια καριέρα που έκανε μετέπειτα, είναι μια επανάσταση από μόνη της. Το μοντέλο, πήγε στα 14 της χρόνια στο Λονδίνο σαν πρόσφυγας πολέμου από το Νότιο Σουδάν, και κατευθείαν ξεκίνησε τις σπουδές της. Μάλιστα σπούδασε στο London College of Fashion, Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Μόδα, και πολύ σύντομα από τον ερχομό της στην Αγγλία, την ανακάλυψαν από το πρακτορείο μοντέλων Ford Models, το 1996. Από τότε ως σήμερα έχει περπατήσει για τους μεγαλύτερους οίκους, έχει πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητες καμπάνιες και έχει περάσει από τα εξώφυλλα όλων των σημαντικών περιοδικών, χτίζοντας μια πολύ εντυπωσιακή καριέρα, ειδικά δεδομένου του ακόμα χειρότερου  ρατσισμού που σίγουρα αντιμετώπισε. Ανάμεσα στα επιτεύγματά της και ο φόρος τιμής από την Oprah, όταν σχολίασε σχετικά την πορεία του μοντέλου και το θετικό της αποτύπωμα στην συλλογική συνείδηση των Μαύρων κοριτσιών, “αν η Alek πόζαρε στο εξώφυλλο ενός περιοδικού όταν ήμουν παιδί, θα είχα μια διαφορετική εικόνα για το ποια είμαι”.