Ειδικά να ανήκεις στην Gen Z, οι πιθανότητες λένε ότι όλο και πιο συχνά ακούς άτομα του περίγυρού σου να μιλάνε για το BeReal και να προσπαθούν να σε πείσουν να τού δώσεις μία ευκαιρία. Επίσης, είναι εξαιρετικά πιθανό όλη η συζήτηση γύρω από το app να ξεκίνησε, με μία ειδοποίηση στο κινητό ενός φίλου σου, που αμέσως τον έκανε να το σηκώσει και να σταθεί μπροστά στην κάμερά του. Τι στο καλό είναι, λοιπόν; 

Όπως μαρτυρά το όνομα του app, στόχος του είναι η αυθεντικότητα. Σε μία εποχή, που όλο και περισσότερο βλέπουμε στα social media εικόνες, προσεκτικά σκηνοθετημένες, που χρειάστηκαν πολλαπλές λήψεις και που έχουν περάσει τουλάχιστον μία ήπια επεξεργασία, το BeReal θέλει να βγάλει όλους αυτούς τους παράγοντες από την εξίσωση και να μάς αναγκάσει να δείξουμε την πραγματικότητά μας, με ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό για το διαδίκτυο και για τον τρόπο, που έχουμε συνηθίσει να μοιραζόμαστε σε αυτό τη ζωή μας. 

Η λογική του είναι απλή. Κάνεις λογαριασμό, χωρίς να μπορείς να ποστάρεις όποια στιγμή εσύ θέλεις. Αντιθέτως, σε ανύποπτο χρόνο μέσα στη μέρα, το BeReal θα σού στείλει ειδοποίηση ότι έφτασε η ώρα να βγάλεις φωτογραφία και να τη μοιραστείς με τους φίλους σου ή και δημόσια, με όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Μάλιστα, υπάρχουν οι εξής παράμετροι. Κατ’ αρχάς, το app σού δίνει μόλις δύο λεπτά να φωτογραφηθείς από κάμερα χωρίς φίλτρα, ώστε να μην μπορείς να σκηνοθετήσεις την εικόνα, όπως εσύ θες. Σε περίπτωση που το δίλεπτο περάσει, μπορείς ακόμα να ποστάρεις, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος θα ξέρει ακριβώς πόσο καθυστέρησες, για να γνωρίζει ότι υπάρχει η πιθανότητα το στιγμιότυπο να μην είναι απόλυτα αυθεντικό. Κατά δεύτερον, αν εσύ δεν ποστάρεις, δεν μπορείς να δεις τι φωτογραφίες έχουν ανεβάσει οι υπόλοιποι, οπότε δεν μπορείς να επηρεαστείς και με τον όποιον τρόπο, ούτε να το χρησιμοποιείς απλά για να παρακολουθείς τις ζωές των άλλων. Κατά τρίτον, εκτός από την κάμερα της selfie, αναγκαστικά τραβάει και η άλλη, ώστε να μη φαίνεται μόνο το πώς είσαι, αλλά και το τι ακριβώς πράγματι κάνεις. 

Review: I Started Posting on BeReal and I Like It More Than Instagram

Υποθέτουμε ήδη έχεις πιάσει το νόημα του app. Δεν σού επιτρέπει, όπως οι άλλες εφαρμογές, να παρουσιάσεις μία καλά οργανωμένη και σκηνοθετημένη εικόνα του εαυτού σου. Το BeReal δεν θέλει να αφήσει περιθώρια σε κανέναν να παρουσιάσει ένα ιδανικό -και ψεύτικο- προφίλ, ώστε να καταλάβεις ότι ο μέσος χρήστης των social media έχει πάνω κάτω την ίδια ζωή με εσένα, χωρίς να είναι περιποιημένος όλη την ώρα και περνώντας το μεγαλύτερος κομμάτι της μέρας του σπίτι του στον καναπέ και όχι σε ταξίδια, πάρτι και φανταχτερά events. 

Is BeReal actually real?