Όλοι το ξέρουμε από πρώτο χέρι, καθώς ζούμε σε μια ζεστή χώρα, ότι η ιδέα ενός ζεστού ή πυκνού σε υφή γλυκού δεν είναι η ιδανική επιλογή στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Όταν ο αέρας μοιάζει με πηχτή σούπα, δεν θα ζητήσεις ένα καυτό brownie για συνοδευτικό του καφέ σου, αλλά κάτι δροσερό και ελαφρύ. Τα παγωμένα γλυκά έχουν την τιμητική τους λοιπόν, δροσίζουν την ύπαρξή μας και νοστιμίζουν τις στιγμές μας με μοναδικό τρόπο. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, το παγωτό δεν είναι η μόνη επιλογή ενώ παγωμένα γλυκά υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου. Ακόμα και το ιταλικό παγωτό θα ζηλέψει την νοστιμιά μερικών Νοτιοαμερικάνικων ή Ασιατικών παγωμένων γλυκών.
Ας δούμε μερικά:
Δομινικανή δημοκρατία: Helado De Potecito
Μοιάζει με smoothie, αλλά το helado de potecito είναι κάτι παραπάνω από παγωμένα φρούτα στο μπλέντερ. Αυτό το εμπνευσμένο από την Καραϊβική ποτό, όπου τα μάνγκο κόβονται και πολτοποιούνται όταν θα έχουν ωριμάσει πάνω στο δέντρο (και όλοι ξέρουμε πόσο μεγάλη διαφορά κάνει αυτό, παρά το να έρθουν άγουρα σαν ξύλα και να ωριμάσουν στο ράφι του μανάβη), παρασκευάζεται έτσι ώστε να έχει βελουδένια υφή. Στο μείγμα προστίθενται φρέσκιες φράουλες που εξισορροπούν την γλυκύτητα των μάνγκο και δίνουν ένα θεσπέσιο αποτέλεσμα. Το νόστιμο αυτό παρασκεύασμα μπορεί να γίνει και με άλλον συνδυασμό φρούτων κι έτσι δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε ως εκεί για να το γευτούμε.
Μεξικό: Paletas
Μοιάζει με γρανίτα, αλλά δεν είναι! Οι paletas είναι ελαφρά διαφορετικές με την έννοια ότι είναι γεμισμένες με μια κρεμώδη, πλούσια γέμιση που ξεχειλίζει μόλις κόψουμε την πρώτη δαγκωματιά. Το παγωμένο μέρος των paletas φτιάχνεται από ανάμεικτα φρούτα με προσθήκη σιροπιού αγαύης ή μελιού και παγώνουν σε αυτό το ορθογώνιο σχήμα, ενώ είναι μεγαλύτερες συνήθως από τα παγωτά γρανίτες
Ινδία: Kulfi
Το Kulfi δεν σερβίρεται πάντα με ξυλάκι, είναι όμως πάντα πεντανόστιμο. Φτιάχνεται με βάση τα γαλακτοκομικά όπως το παγωτό, δεν ακολουθείται όμως η ίδια διαδικασία, καθώς το μείγμα δεν παίρνει αέρα μέσα του στην διάρκειά της. Το αποτέλεσμα δίνει ένα πιο πυκνό γλυκό, σαν παγωμένη custard που νοστιμίζει περισσότερο με σαφράν, ξηρούς καρπούς και κάδραμο.
Ιταλία: Granita
Η γρανίτα έχει γίνει πολύ δημοφιλής και έξω από την Ιταλία και την βρίσκεις έτοιμη στα σούπερ μάρκετ. Παρόλα αυτά, είναι πολύ εύκολο να την παρασκευάσεις αρκεί να αποφασίσεις πια γεύση προτιμάς για βάση και να την ανακατεύεις ξύνοντας την κάθε μερικές ώρες ώστε να της δώσεις αυτήν την υφή του τριμμένου πάγου. Είναι απλή και υπέροχη για κάθε καυτή μέρα του καλοκαιριού.
Νότιος Αφρική: Peppermint Crisp Fudge Tart
Το κέικ μέντας δεν είναι κάτι που μας φέρνει στο μυαλό ένα καλοκαιρινό επιδόρπιο, αυτό το παγωμένο κέικ όμως είναι άλλη υπόθεση. Στην Νότιο Αφρική, φτιάχνεται με μπισκότα, μπάρες σοκολάτας με γεύση μέντας και καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα. Οι διαφορετικές στρώσεις του είναι διακριτές και το κάνουν εύκολο στην παρασκευή του.
Ιαπωνία: Kakigori
Η εμφάνιση του kakigori σε ξεγελάει γιατί απ’ έξω μοιάζει με παγωτό. Έφτασε στην πιο μεγάλη του δόξα στην διάρκεια του 19ου αιώνα και σήμερα ανήκει στα βασικά ιαπωνικά γλυκά. Ενσωματώνοντας στην συνταγή συμπυκνωμένο ή εβαπορέ γάλα, αποκτάει μια κρεμώδη και πολύ ικανοποιητική υφή για κάθε ζεστή μέρα του καλοκαιριού.
Καναδάς: Maple Taffy
Αυτή εδώ η ασυνήθιστη καραμέλα είναι πολύ δημοφιλής στον Καναδά και στο Βερμόντ, όπου εκεί παρασκευάζεται το γνήσιο σιρόπι σφενδάμου. Υπάρχουν μάλιστα ολόκληρα φεστιβάλ αφιερωμένα στην διαδικασία παρασκευής της που θέλει το καυτό σιρόπι να χύνεται με ιδιαίτερο τρόπο πάνω σε πάγο για να φτιαχτεί αυτή εδώ η καραμελένια λιχουδιά.
Φιλιππίνες: Halo-Halo
Το όνομα αυτού του γλυκού μεταφράζεται σε “ανακατεύω-ανακατεύω” και σχετίζεται με την διαδικασία όπου ο τριμμένος πάγος και ζαχαρούχο γάλα ανακατεύονται με τροπικά φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Όλο αυτό το ανακάτεμα λοιπόν, κάνει το halo-halo τόσο νόστιμο και εντυπωσιακό. Η διαδικασία μάλιστα θεωρείται αρκετά διασκεδαστική και δημιουργική.