Το NCAA είναι το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα μπάσκετ για άντρες και γυναίκες στις ΗΠΑ, ενώ είναι γνωστό και με το όνομα March Madness. Μόλις ξεκίνησε και πριν μερικές μέρες όλες οι ομάδες πήγαν στις προστατευμένες εγκαταστάσεις του, οι γυναίκες στο Σαν Αντόνιο και οι άντρες στην Ιντιανάπολις 

Οι διαφορές στις εγκαταστάσεις των αντρικών και των γυναικείων γυμναστηρίων

Πέραν του ότι οι αθλητές εκεί κοιμούνται και τρώνε, εκεί κιόλας γυμνάζονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Ένα τμήμα, μάλιστα, είναι αποκλειστικά για βάρη. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις των αντρών και των γυναικών φαίνεται να απέχουν πολύ ποιοτικά μεταξύ τους. Δηλαδή; Η Ali Kershner, προπονήτρια της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Στάνφορντ, ανέβασε μία φωτογραφία, όπου βλέπουμε πάνω τον χώρο με τα βάρη για τους άντρες και κάτω αυτόν για τις γυναίκες. Ο πρώτος θυμίζει πλήρες εξοπλισμένο γυμναστήριο με πολλούς πάγκους, βάρη πολλών διαφορετικών και μεγάλων κιλών και squat racks. Ο δεύτερος, από την άλλη, αποτελείται από έναν πάγκο, χαλάκια γυμναστικής και έξι βαράκια χαμηλών κιλών.  

Η προπονήτρια εξήγησε ότι δεν ποστάρει συχνά, αλλά θεώρησε ότι αυτή η διαφορά έπρεπε να φανεί προς τα έξω. Παράλληλα, σχολίασε ότι δεν έχουν πρόσβαση σε βάρη 30 κιλών, παρά μόνο αν καταφέρουν να φτάσουν τους 16 καλύτερους. “Αυτές οι γυναίκες θέλουν και αξίζουν να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Σε μία χρονιά, που ορίστηκε από τις μάχες για την ισότητα, αυτή είναι μία ευκαιρία να ανοίξει μία συζήτηση και να γίνουμε καλύτεροι”, σημείωσε.  

Οι αντιδράσεις, η απάντηση του NCAA και η αντίκρουσή της

Το διαδίκτυο γρήγορα γέμισε από αντιδράσεις, ειδικά παιχτριών του WNBA, που κατέκριναν το NCAA και σχολίασαν ότι η εικόνα, που μοιράστηκε η Kershner, δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού για τις αθλήτριες. Την ίδια μέρα με το post, το NCAA απάντησε με ανακοίνωση υπογεγραμμένη από τη Lynn Holzman, αντιπρόεδρο της κατηγορίας γυναικών του τουρνουά. Σε αυτήν δεν υπάρχει κάποια συγγνώμη. Δικαιολογούνται αναφέροντας ότι υπάρχει έλλειψη χώρου στις εγκαταστάσεις και ότι σκόπευαν να τις επεκτείνουν στη διάρκεια του τουρνουά.  

Ωστόσο, η αιτιολόγηση που έδωσε το NCAA, κατέρρευσε πολύ γρήγορα χάρη στην παίχτρια της ομάδας του ΌρεγκονSedona Prince. Αυτή ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok και το Twitter, όπου μάς έδειξε ξανά τους χώρους με τα βάρη για τους άντρες και τις γυναίκες και μετά μάς έδειξε ότι στις εγκαταστάσεις των γυναικών υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι, που μένει άδειο και ανεκμετάλλευτο. Οπότε καμία έλλειψη χώρου δεν υπάρχει, που να δικαιολογεί τη διαφορά των δύο γυμναστηρίων.

Και για να κλείσουμε όπως η Prince: “Αν αυτό το πρόβλημα δεν σε αναστατώνει, τότε είσαι μέρος του προβλήματος”.