Το 2017 περισσότερες από 80 γυναίκες κατήγγειλαν τον, πλέον καταδικασμένο σε 23ετή φυλάκιση, Harvey Weinstein για σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση ή/και βιασμό. Ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες βρισκόταν και η Angelina Jolie. Η ηθοποιός, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, είχε αναφέρει τότε στη New York Times ότι είχε μία κακή εμπειρία με τον παραγωγό όταν ήταν μόλις 21 ετών και έπαιζε στην ταινία Playing By Heart. Εκείνος αποπειράθηκε να την κακοποιήσει σεξουαλικά, εκείνη ξέφυγε και από τότε επέλεξε να μη δουλέψει μαζί του ξανά. 

Τώρα, σε μία συνέντευξη με τη The Guardian, η Jolie μίλησε λίγο περισσότερο για το περιστατικό, με αφορμή την ερώτηση για την πρώτη φορά που ένιωσε ότι δεν τη σέβονται στη βιομηχανία. “Εμ, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία έκπληξη, ο Harvey Weinstein. Δούλεψα με αυτόν όταν ήμουν νέα. Οι γυναίκες τείνουν συχνά να υποτιμούν την επίθεση αν κατάφεραν να ξεφύγουν. Αν καταφέρεις να βγεις από το δωμάτιο, σκέφτεσαι ότι αποπειράθηκε να το κάνει, αλλά δεν το έκανε, σωστά; Η αλήθεια είναι ότι η απόπειρα και η εμπειρία της απόπειρας είναι επίθεση.

Ήταν μία παραβίαση δικαιωμάτων. Πέρα για πέρα, ήταν κάτι από το οποίο έπρεπε να δραπετεύσω. Έμεινα μακριά και προειδοποιούσα τον κόσμο γι’ αυτόν. Θυμάμαι να λέω στον Jonny (Lee Miller), τον πρώτο μου σύζυγο, που το αντιμετώπισε υπέροχα, να το διαδώσει στους άντρες. Να μην αφήνουν τις κοπέλες μόνες μαζί του. Μου ζήτησαν να παίξω στο The Aviator, αλλά αρνήθηκα γιατί συμμετείχε. Δεν συσχετίστηκα ούτε δούλεψα ξανά μαζί του”.

Η στάση του Brad Pitt προς τον Harvey Weinstein

Μπορεί ο πρώτος της σύζυγος να αντιμετώπισε με σωστό τρόπο τη σεξουαλική επίθεση προς την Jolie, δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για τον δεύτερο. Ο λόγος για τον Brad Pitt. Ο ηθοποιός γνώριζε εξαρχής τι είχε συμβεί ανάμεσα στην Jolie και τον Weinstein. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι ο ίδιος είχε δηλώσει ότι γνώριζε πως ο παραγωγός το 1996 είχε παρενοχλήσει και την τότε σύντροφό του, Gwyneth Paltrow, και είχε έρθει σε αντιπαράθεσή μαζί του. Ωστόσο, μετά από μερικά χρόνια, φάνηκε ότι είτε τα περιστατικά δεν τον ενδιέφεραν είτε δεν τα θεωρούσε ιδιαίτερα σημαντικά. Γιατί; Διότι το 2009 πρωταγωνίστησε στο Inglourious Basterds, όπου ο Weinstein ήταν συμπαραγωγός, και το 2012 ο ίδιος ο Pitt τον προσέγγισε, για να του προτείνει να γίνει παραγωγός και να διανείμει την ταινία του, Killing Them Softly

Η Jolie τώρα αναφέρει γι’ αυτή του την στάση: “Ήταν δύσκολο για εμένα όταν ο Brad δούλεψε μαζί του. Αισθανόμουν ότι υποτιμάει τη σεξουαλική επίθεση, που είχα βιώσει. Μαλώσαμε γι’ αυτό. Φυσικά και πόνεσε. Ήταν χαρούμενος, που δούλευε με τον Weinstein, αν και ήξερε ότι μου είχε επιτεθεί. Απέφυγα να παρευρεθώ σε προωθητικές εκδηλώσεις για την ταινία”.