Το πρωί της Δευτέρας μία συζήτηση έλαβε χώρα στο Πρωινό του Ant1. Σε αυτή συμμετείχε η Φαίη Σκορδά και ο Αλέξης Κούγιας, με τον τελευταίο να καταφέρνει μέσα σε ελάχιστα λεπτά να προσβάλει τους ομοφυλόφιλους, τις γυναίκες και τα τρανς άτομα. Η Φαίη Σκορδά σε όλη τη διάρκεια φαινόταν ενοχλημένη από τις δηλώσεις του, ενώ δεν δίστασε να του απαντήσει σε όλα όσα έλεγε. Από την άλλη, ο Γιώργος Λιάγκας προτίμησε να μείνει αμέτοχος, θεωρώντας ότι διαφορετικά η συνέντευξη δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ. 

Οι ομοφυλόφιλοι ως προσωπικοί γελωτοποιοί 

Ανά τα χρόνια έχουμε δει τους ομοφυλόφιλους να μπαίνουν σε πολλά κουτάκια κλισέ και στερεοτύπων. Ένα από αυτά είναι η αντιμετώπισή τους ως καρικατούρες, που υπάρχουν για να κάνουν τους υπόλοιπους ανθρώπους να γελάνε. Ο Αλέξης Κούγιας, λοιπόν, μάς έδωσε την αίσθηση ότι αυτός μόνο ως προσωπικούς γελωτοποιούς του αντιλαμβάνεται τους ομοφυλόφιλους ή, εναλλακτικά, ότι συμπαθεί μόνο τους ομοφυλόφιλους, που ανταποκρίνονται σε αυτόν τον ρόλο.

“Με τρόμο είδα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προχθές να πηγαίνει σε ένα δημοτικό σχολείο και να κάνει διάλεξη περί αριθμών ‘γονέας 1’, ‘γονέας 2’. Χωρίς φύλα. Βεβαίως να σεβόμαστε τον οποιονδήποτε άνθρωπο και τις επιλογές του, να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητές του. Εμένα στο κοινωνικό περιβάλλον υπάρχουν ομοφυλόφιλοι, που είναι οι καλύτεροί μου φίλοι. Η Μαρινέλλα στο περιβάλλον της πάντα είχε πολύ ωραίους τύπους ομοφυλόφιλους. Είχε έναν χορευτή, τον Παπάζογλου, που δεν το ‘κρυψε ποτέ, αλλά ήτανε πηγή χαράς και προσωπικότητος.

Εμένα μ’ έχουν παρουσιάσει ως έναν άνθρωπο, ο οποίος μισεί τους ομοφυλόφιλους. ‘Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος λίγο πολύ έχει ακραίες απόψεις’. Θέλω να σου πω ότι πραγματικά υπάρχει κάτι πολύ ενδιαφέρον στη ζωή μου. Οι καλύτεροι φίλοι μου, που γελάω, είναι ομοφυλόφιλοι. Είναι άνθρωποι, που επίσης τους σέβομαι και με σέβονται”. 

Σε αυτό, η παρουσιάστρια του απάντησε ακριβώς ότι επειδή κάποιος είναι ομοφυλόφιλος, δεν έχει την υποχρέωση να μάς κάνει να γελάμε, για να να είναι αποδεκτός. “Εμένα μού αρέσουν οι γυναίκες. Δεν είμαι αναγκασμένη να σε κάνω να γελάς. Δεν είναι διασκεδαστής θέλω να πω. Τώρα αυτό δεν είναι ωραίο. Γιατί το τι κάνω εγώ στο κρεβάτι μου δεν με αναγκάζει, για να υπάρχω, να πρέπει να κάνω να γελάνε. Έναν άνθρωπο ό,τι και να είναι, όποια ηλικία, από όπου, δεν τον κρίνουμε αν μάς κάνει να γελάμε ή όχι”.

Να σημειώσουμε ότι ο ποινικολόγος σχολίασε ότι δεν του άρεσε η αναφορά στο κρεβάτι. Ίσως γιατί αυτό του χαλάει την ψευδαίσθηση ότι η λέξη ομοφυλόφιλος δεν ισούται με τη λέξη γελωτοποιός, αλλά με έναν άνθρωπο, που έχει ρομαντικές και σεξουαλικές σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου; 

Τα σεξιστικά σχόλια προς τη Φαίη Σκορδά

Σε αυτό το σημείο, θέλουμε να ξεκινήσουμε συγχαίροντας τη Φαίη Σκορδά για την τεράστια ψυχραιμία της. Εμείς στη θέση της δεν ξέρουμε αν θα αντιδρούσαμε το ίδιο ήρεμα. Για τι πράγμα μιλάμε; Ο Αλέξης Κούγιας φαίνεται ότι δεν έχει συνηθίσει οι γυναίκες να έχουν άποψη και να διαφωνούν μαζί του. Έτσι, έσπευσε αρχικά να την κατηγορήσει ότι αυτά, που λέει τόση ώρα, δεν τα σκέφτηκε μόνη της, αλλά κάποιος της τα λέει, αλλά και να υπονοήσει ότι έχει χαμηλή νοημοσύνη, σε αντίθεση με τον Γιώργο Λιάγκα, που παραμένει σιωπηλός. “Ξέρεις, υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή. Εγώ στη ζωή μου επέλεξα να κάνω παρέα. Και πες το σε αυτούς, που σου λένε τι να ρωτάς. Καλύτερα να σιωπάς. Βλέπεις τον Λιάγκα, που είναι έξυπνος και μάγκας, σιωπά. Άκουσε, λοιπόν, κάτι, για να καταλάβεις”. 

Όχι, ο σεξισμός δεν σταμάτησε εκεί. Η παρουσιάστρια δεν άφησε εννοείται το σχόλιο του να περάσει έτσι και του απάντησε ότι “Εγώ ό,τι έχω κάνει το έχω κάνει μόνη μου κι επειδή δεν έχω σιωπήσει ποτέ”. Πώς της απάντησε σε αυτό; “Καλά κάνεις, γι’ αυτό είσαι μόνη σου τώρα”, ακολουθώντας πιθανώς την παλαιολιθική πλέον λογική “να μη μιλάς πολύ, να μη φέρνεις αντιρρήσεις και να μην είσαι γλωσσού, γιατί ποιος θα σε πάρει μετά;”. Κι επειδή έπρεπε να έχουμε και το κερασάκι στην τούρτα, όταν η Φαίη Σκορδά του απάντησε “Δεν με καθορίζει ένας άντρας, ευτυχώς”, εκείνος είπε “Δυστυχώς”. 

Το τρανσφοβικό λογύδριο

Ναι, αυτή η συνέντευξη πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, ακόμα κι όταν πλέον πιστεύαμε ότι δεν γίνεται να πιάσει πιο πολύ πάτο. Πριν το Αλέξη Κούγια, στο Πρωινό είχε βρεθεί η Κάθριν Ράιλι, η πρώτη τρανς καθηγήτρια της χώρας, η οποία διδάσκει αγγλικά σε φροντιστήριο της Αττικής. Ο ποινικολόγος, λοιπόν, αποφάσισε ότι έπρεπε να την σχολιάσει, μη σεβόμενος την ταυτότητα φύλου της και χαρακτηρίζοντας την ουσιαστικά λιγότερο γυναίκα σε σχέση με μία cis γυναίκα, όπως η Φαίη Σκορδά. 

“Προηγουμένως είχες μία πολύ ωραία κυρία εδώ, η οποία δηλώνει άντρας. Είδα, λοιπόν, δύο κυρίες εγώ μπροστά μου. Επίτρεψέ μου, λοιπόν, μεταξύ της κυρίας, που είχε πολύ ωραία πόδια, πολύ ωραίο σώμα και δηλώνει καθηγήτρια, εγώ γνωρίζοντάς σας να φλερτάρω εσένα. Αυτή είναι η επιλογή ζωής. Γιατί; Γιατί εσύ μπορείς να μου κάνεις παιδί, γιατί εσύ μπορείς να μου το μεγαλώσεις το παιδί σαν γυναίκα και συγχρόνως γιατί μπορείς να μου ομορφύνεις τη ζωή ως γυναίκα”. 

Να σημειωθεί ότι η παρουσιάστρια σε αυτό το σημείο δεν έκανε ουσιαστικά κάποιο σχόλιο και απομακρύνθηκε, για να συνεχίσει με την εκπομπή. Όχι λόγω αδιαφορίας για το ζήτημα, αλλά όπως εξήγησε από σεβασμό προς την καθηγήτρια.