Η αγαπημένη μας Claire Foy του “The Crown”, υποδύεται μια γυναίκα που ήταν από τα πρώτα θύματα της φρικτής πρακτικής του revenge porn. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε στο αρκετά μακρινό παρελθόν και είναι ένα από τα πρώτα δείγματα αυτού του τρόπου εκμηδένισης μιας γυναικείας προσωπικότητας μέσω του slut-shaming. Το φαινόμενο έχει πάρει γιγάντιες διαστάσεις στις μέρες μας και δυστυχώς υπάρχουν πλέον άφθονα παραδείγματα στον δημόσιο βίο.

Ας δούμε λίγο περί τίνος πρόκειται:

Η σειρά καταπιάνεται με το διαζύγιο και την ζωή της Margaret Campbell, της Δούκισσας του Argyll. Η γυναίκα αυτή λοιδορήθηκε, ντροπιάστηκε δημόσια και κατηγορήθηκε για ανάρμοστο τρόπο ζωής από τα media της εποχής της, την εποχή που εκδικάστηκε το διαζύγιό της.

“Ήταν ένα υπερβολικά δημοφιλές πρόσωπο” είπε η ηθοποιός στο Radio 1 Newsbeat.

Ο Paul Bettany παίζει τον Δούκα του Argyll ο οποίος είχε κατηγορήσει την γυναίκα του για μοιχεία. Η διαδικασία αυτού του εχθρικού διαζυγίου, την εξέθεσε ακόμα περισσότερο στα φώτα της δημοσιότητας, ενώ αντιμετώπισε επιπλέον κατηγορίες για κλοπή, λήψη ναρκωτικών και δωροδοκία από τον ίδιο τον άντρα της. Το θέμα της ξέφυγε τελείως όταν μια τολμηρή Polaroid φωτογραφία της εμφανίστηκε ως πειστήριο στην δίκη.

“Ο πιο σύντομος και εύκολος τρόπος για να ταπεινωθεί μια γυναίκα, είναι με το να την παρουσιάσουν ως άσεμνη.” λέει η Foy. “Λέγοντας ότι κάποια είναι αμφίβολης ηθικής, ότι έχει δική της γνώμη ή έντονη σεξουαλική ζωή, είναι το παλιότερο κόλπο για να την καταστρέψουν και χρησιμοποιείται από τότε που μας έκαιγαν ως μάγισσες.”

Όπως λέει στην συνέχεια η ηθοποιός, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο χαρακτήρας της στην σειρά, μπορεί να συγκριθεί με την μεταχείριση που βιώνουν πολλές γυναίκες σήμερα.

Η ιστορία του ζευγαριού έχει ως εξής: Στην αρχή, η Margaret Campbell βρήκε τον άντρα της “υπέροχο” και τον παντρεύτηκε λίγο μετά την γνωριμία τους, το 1951. Ήταν και οι δύο πρόσφατα χωρισμένοι, γεγονός που από μόνο του ήταν κάτι αρκετά σκανδαλώδες την εποχή εκείνη. Μετακόμισε στο τεράστιο κάστρο του στην Σκωτία και τον βοήθησε να το ανακαινίσει, το πρόβλημά του όμως με τους εθισμούς, προκάλεσε σύντομα μεγάλη ζημιά στον γάμο τους. Εκείνος την κατηγόρησε ότι τον απατούσε και ότι είχε 88 εραστές. Η τακτική του ήταν να την εκμηδενίσει ηθικά και το διαζύγιο εξελίχθηκε “σύμφωνα με την άποψη του κοινού της εποχής για τις γυναίκες.”

“Την μεταχειρίστηκαν όπως μεταχειρίζονται πολλές γυναίκες στην εποχή μας.” Συνέχισε η Foy. “Ήταν τόσο φανερό ότι αυτή που ήταν ως άτομο, η σεξουαλικότητά της, η ίδια ως γυναίκα, ο τρόπος που φερόταν και οι επιλογές που έκανε για την ζωή της, χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της.”

Όλοι πίστευαν ότι ήταν ο ίδιος ο άντρας της που έκλεψε την φωτογραφία της για να την χρησιμοποιήσει στο δικαστήριο και την έδειχνε γυμνή παρέα με έναν άγνωστο άνδρα. Οι φήμες ήθελαν αυτόν τον άνδρα να είναι ένα εξέχον πρόσωπο και συνεχίστηκαν για χρόνια, η ίδια όμως δεν αποκάλυψε ποτέ την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με την Claire Foy, ένα από τα πράγματα που ήταν εναντίον της, ήταν ίδιος της ο χαρακτήρας, καθώς επρόκειτο για ένα -κατά περιπτώσεις- “απαίσιο πρόσωπο”. “Έλεγε πολλά ψέματα. Ήταν πασίγνωστη η ευκολία της να κατασκευάζει ψεύτικες ιστορίες, ήταν όμως απίστευτα προνομιούχα οπότε κανένας δεν τολμούσε να της πει όχι σε τίποτα. Παράλληλα βέβαια ήταν και άνθρωπος και τα όσα υπέστη, δεν  θα έπρεπε να τα υφίσταται ποτέ κανείς. Είναι απλά απαράδεκτο.”

Η ηθοποιός αποφάσισε να πρωταγωνιστήσει στην συγκεκριμένη σειρά, ώστε να προσφέρει “μια κάποια εξιλέωση” στην Δούκισσα “ως άτομο και ως γυναίκα που της φέρθηκαν με τον τρόπο που της φέρθηκαν.”

Το γεγονός μάλιστα ότι ακόμα την αποκαλούν “Η Βρώμικη Δούκισσα”, ήταν αρκετά λυπηρό για την ηθοποιό. “Το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα αυτή η γλώσσα, είναι ενδεικτικό του πόσο μακριά βρισκόμαστε από το σωστό.”

Η σειρά “A Very British Scandal” άρχισε να προβάλλεται στο BBC One στις 26 Δεκεμβρίου.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!