Ποιος από εμάς δεν θα ήθελε μία ευκαιρία να ανακαλύψει έστω μέρος του διαστήματος; Να κάνει έστω και για μία μέρα ένα επάγγελμα που θα του ξεκλείδωνε ένα κομμάτι αυτού του μυστήριου, για τους περισσότερους, κομματιού του σύμπαντος; Και ναι, μπορεί το επάγγελμα του αστροναύτη να είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό όλων μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το μοναδικό.  

Ποιους βλέπουμε συνήθως σε αυτά τα επαγγέλματα; Δυστυχώς, τους άντρες. Σύμφωνα με μία αναφορά της NASA το 2017, μόλις το 1/3 των υπαλλήλων της είναι γυναίκες και μόλις το 28% των ηγετικών στελεχών της. Παράλληλα, αναφορά του 2020 έδειξε ότι από τους αστροναύτες, γυναίκες είναι μόνο το 11,5%. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να σταματήσει τα όνειρα κανενός κοριτσιού για μία καριέρα σχετική με το διάστημα, ούτε οποιασδήποτε γυναίκας θέλει να μεταπηδήσει σε αυτόν τον τομέα. Η αλλαγή προς τη συμπερίληψη περισσότερων γυναικών έχει ξεκινήσει και τις βλέπουμε να θριαμβεύουν όλο και πιο συχνά στον χώρο. Θες αποδείξεις; Απλά ακολούθησε κάποιες από αυτές στο Instagram, για να ανακαλύψεις τα επιτεύγματά τους και την τεράστια αγάπη τους για ό,τι βρίσκεται εκτός της Γης.  

Christina Hammock Koch 

Ίσως έχεις ξανακούσει το όνομά της. Μόλις το 2020, εξάλλου, έσπασε το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα από γυναίκα, μένοντας 328 μέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Έντεκα μήνες δηλαδή. Είναι μηχανικός και αστροναύτης της NASA. Μετά την επιστροφή της στη Γη, τον Φεβρουάριο του 2020, ξεκίνησε να εκπαιδεύεται γύρω από οτιδήποτε αφορά το διαστημόπλοιο SpaceX. Το Instagram της είναι προφανώς γεμάτο με φωτογραφίες από τις μέρες της στο διάστημα.  

Δρ. Mae Jemison 

Ακόμα μία γυναίκα που έχει γράψει διαστημική ιστορία. Είναι χημικός μηχανικός, γιατρός και αστροναύτης. Το 1992 επιβιβάστηκε στη δεύτερη αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Endeavor. Η ίδια είχε επιλεχτεί ως ειδική για τη συγκεκριμένη αποστολή. Εκτός της εμπειρίας, κέρδισε και τον τίτλο της πρώτης έγχρωμης γυναίκας που πήγε στο διάστημα. Έκτοτε έχει γράψει το βιβλίο Find Where the Wind Goes: Moments From My Life, όπου εξιστορεί το ταξίδι σε όλα της τα επιτεύγματα.  

Δρ. Jeanette Epps 

Είναι μηχανικός αεροδιαστημικής και πλέον επίσημα αστροναύτης της NASA. Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί ακόμα στο διάστημα. Έχει επιλεγεί, για να βρεθεί στην εξάμηνη αποστολή του διαστημόπλοιου CST-100 Starliner. Η συγκεκριμένη, μάλιστα, θα αποτελέσει και την πρώτη επανδρωμένη αποστολή του διαστημόπλοιου και αναμένεται να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή στις αρχές του 2022, μετά τη μη επανδρωμένη επαναληπτική δοκιμή του στις 30 Ιουλίου του 2021. 

Alyssa Carson 

Είναι μόνο 20 χρονών και είναι ακόμα φοιτήτρια. Ξεκίνησε με σπουδές στη διαστημική φυσιολογία και τώρα έχει επικεντρωθεί στην αστροβιολογία. Τώρα είναι η νεότερη, που έχει ποτέ μπει σε πρόγραμμα εκπαίδευσης για αστροναύτες και έχει βάλει στόχο να είναι ανάμεσα στους πρώτους ανθρώπους που θα πατήσουν στον Άρη. Στον λογαριασμό της, λοιπόν, θα βρεις όλη της την προετοιμασία, από τα εργαστήρια μέχρι τα βιβλία της.  

Kellie Gerardi 

Λατρεύει το διάστημα και αυτό φαίνεται. Όχι δεν έχει ταξιδέψει σε αυτό, ούτε ετοιμάζεται να το κάνει. Μπορεί μάλλον, όμως, να απαντήσει σε οποιοδήποτε ερώτημα σου έρθει στο μυαλό. Αρκεί να σου πούμε ότι επαγγέλλεται ερευνήτρια βιοαστροναυτικής και επαγγελματίας στην αεροδιαστημική και την άμυνα. Bonus του προφίλ της; Οι φωτογραφίες της κόρης της, που επίσης λατρεύει το διάστημα.  

Camille Calibeo 

Ξεκίνησε ως μηχανικός αεροδιαστημικής. Τώρα ασχολείται με τον στρατηγικό σχεδιασμό στην Lockheed Martin Space, μία εταιρεία κατασκευής δορυφόρων και διαστημόπλοιων, και δίνει ομιλίες σχετικά με την εξερεύνηση του διαστήματος και την πορεία της στην αεροδιαστημική. Στο προφίλ της δεν θα βρεις μόνο διαστημικές τεχνολογίες, αλλά και ό,τι πληροφορία χρειάζεσαι για τις γυναίκες στον χώρο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, της τέχνης και των μαθηματικών.  

Jessica Meir 

Βρέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως μηχανικός πτήσης από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Απρίλιο του 2020. Οπότε ναι, είναι αστροναύτης. Εκτός αυτού, βρίσκεται στην υποστήριξη αστροναυτών του πληρώματος του SpaceX. Είναι, δηλαδή, ο άνθρωπος που τους προετοιμάζει για την αποστολή τους με προσομοιώσεις. Παράλληλα, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επέλεξαν τη νέα φουρνιά αστροναυτών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όσο για το υπόλοιπο βιογραφικό της, είναι θαλάσσια βιολόγος και φυσιολόγος.  

Kat Echazarreta 

Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το πτυχίο της για μία καριέρα στο διάστημα. Αυτή την στιγμή εργάζεται στο Europa Clipper (την διαπλανητική αποστολή της NASA), ώστε να στείλουν ένα διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τον Ερμή. Στο Instagram της δεν θα μάθεις μόνο για την τωρινή της δουλειά, αλλά και για τους λόγους που επέλεξε τις σπουδές της, τα επαγγέλματα που μπορείς να κάνεις μέσω αυτών και πώς είναι να δουλεύει σε αυτόν τον χώρο ως γυναίκα.  

Joan Marie 

Βασικός της σκοπός στο Instagram είναι να πείσει περισσότερες γυναίκες να επιλέξουν καριέρες σε επιστημονικούς κλάδους και στο διάστημα. Γι’ αυτό μιλάει για τη δουλειά της και για τις αποτυχίες που έπρεπε να βιώσει ανά διαστήματα. Το βασικό της επάγγελμα είναι μηχανικός της NASA, ενώ παράλληλα δημιουργεί καμπάνιες ενημέρωσης για επιστημονικά θέματα.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!