Οι αλλαγές μπορεί να μας κάνουν να νοιώθουμε άγχος για το μέλλον, μήπως γι’ αυτό τις φοβόμαστε;

Η ίδια η ιδέα της αλλαγής, μπορεί να είναι αρκετά τρομακτική, γιατί θα σημάνει το τέλος μιας κατάστασης και την είσοδό μας σε μια νέα, που ίσως να είναι πιο τρομακτική. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να σημαίνει και το άνοιγμα καινούριων δρόμων καθώς και την πιθανότητα νέων, πιο συναρπαστικών εμπειριών. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε βήματα προς μια πιο συναρπαστική νέα περίοδο της ζωής μας, ακόμα και να μας οδηγήσει στην αυτοβελτίωση με τρόπους που δεν το φανταζόμασταν.

Αν λοιπόν φοβόμαστε κάθε αλλαγή, θα είναι εξαιρετικά βοηθητικό να εντοπίσουμε ποια είναι εκείνα τα σημάδια που δηλώνουν αυτή μας την αδυναμία και να τα κατανοήσουμε. Όπως λέει η ψυχοθεραπεύτρια Amber Elizabeth Smith, είναι ένα αναγκαίο βήμα ώστε να καταφέρουμε να βαδίσουμε προς ένα καλύτερο μέλλον.

“Ξέρουμε καλά ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα πιο δύσκολα πράγματα είναι και τα σωστά” έγραψε η ίδια σε μια ανάρτησή της για τα οκτώ σημάδια που δείχνουν ότι φοβόμαστε τις αλλαγές. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της λοιπόν, είναι πολύ πιθανό να είμαστε δυστυχείς μέσα σε μια κατάσταση αλλά να φοβόμαστε να αναλάβουμε δράση για να την αλλάξουμε, συχνά καταφεύγοντας σε χρύσωμα του χαπιού και κλείνοντας τα μάτια στα αρνητικά της.

Αν και το να μπορούμε να αναδείξουμε τα θετικά, ακόμα και μέσα σε μια αρνητική τέτοια κατάσταση, δεν είναι απαραίτητα κακό, υπάρχει αυτός ό όρος “τοξική θετικότητα” σύμφωνα με τον οποίο τα μεγαλοποιούμε ταυτόχρονα, σπρώχνοντας τα αρνητικά κάτω από το χαλί.

Στην συνέχεια η Smith υπογραμμίζει ότι μάλλον φοβόμαστε την αλλαγή ως ιδέα όταν διαρκώς αναβάλουμε τα σχέδιά μας για κάτι καινούριο, ενώ αισθανόμαστε άγχος για το μέλλον αντί να νοιώθουμε έμπνευση και χαρά.

Στην συγκεκριμένη της ανάρτηση, η ίδια αναφέρει και κάποια άλλα τέτοια σημάδια, είναι  ο φόβος μας να παραιτηθούμε από μία δουλειά που δεν μας ικανοποιεί, ο φόβος μας να αλλάξουμε οποιαδήποτε ρουτίνα της καθημερινότητάς μας ή όταν το σώμα μας αντιδρά όταν σκεφτόμαστε την αλλαγή, ενώ συχνά διαλέγουμε τον ευκολότερο δρόμο ώστε να διατηρήσουμε το οποιοδήποτε προσωπικό μας status quo”.

Τα σχόλια πολλών ακολούθων της Smith, έδειξαν ότι πράγματι η αλλαγή μπορεί να φοβίζει τους περισσότερους από εμάς, με κάποιους χρήστες να λένε τα εξής:

“Θα πρέπει να μπορούμε να αποδεχόμαστε και να επιθυμούμε την αλλαγή, διότι έτσι ωριμάζουμε, μαθαίνουμε και προχωράμε. Ο φόβος είναι υπαρκτός και θα τον νικήσουμε μόνο αν τον κατανοήσουμε.”

“Καταλαβαίνω ότι ενώ είμαι δυστυχής, δεν κάνω εύκολα κάτι για να αλλάξω την κατάσταση. Η αλλαγή χρειάζεται δουλειά!”

Με την αβεβαιότητα που έχουμε βιώσει όλοι μας εξαιτίας της διετούς πανδημίας, η κάθε αλλαγή μπορεί να μοιάζει τρομακτική, μπορεί όμως να είναι και λυτρωτική.