Είναι αλήθεια πως η πλατφόρμα του Instagram για τους περισσότερους από εμάς δεν λειτουργεί πλέον μόνο σαν μέσο κοινωνικοποίησης, αλλά και ενημέρωσης. Σε αυτό το στοιχείο που πρόσφατα έχει προστεθεί στις “χρήσεις” της πλατφόρμας, εμείς προσθέτουμε και την εν γένει ενδυνάμωση που προκύπτει από την διαπαιδαγώγηση διαφόρων λογαριασμών. Προφίλ με θέμα τον φεμινισμό αλλά και την εξάλειψη της περιθωριοποίησης κάθε μειονότητας, που προσφέρουν εξαιρετικά εύστοχο και ευκολοδιάβαστο υλικό, αποτελούν έναν φάρο γνώσης και ενδυνάμωσης που βρίσκεται κυριολεκτικά στην άκρη των δακτύλων μας, εκδημοκρατικοποιώντας έτσι την γνώση και ενδεχομένως την δύναμη που έρχεται μαζί. Μερικούς από αυτούς λοιπόν τους λογαριασμούς σας έχουμε μαζέψει παρακάτω. Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και επισκεφτείτε τους!

 

Το @feminist είναι ίσως το μεγαλύτερο και πιο επιδραστικό προφίλ στην πλατφόρμα του Instagram σε ό,τι αφορά τον φεμινισμό. Μιλάει για το κάθε τι που αφορά στην ισότητα των φύλων και την αποπεριθωριοποίηση κάθε θηλυκότητας, εστιάζοντας κυριως στο intersectionality, και πλάθοντας έτσι το νέο κύμα φεμινισμού. Πιο συγκεκριμένα φροντίζουν να μιλούν για τις κοινότητες που βιώνουν διαθεματικό ρατσισμό (intersectional racism), κάτι που τα προηγούμενα φεμινιστικά κύματα έχουν κατηγορηθεί πως δεν έκαναν.  Εκεί θα βρεις από εύστοχα quotes μέχρι σύντομα ενημερωτικά κείμενα και συνεντεύξεις με θέμα τον ακτιβισμό, την ενδυνάμωση και πάσης φύσεως ζητήματα που αφορούν το φύλο.

 

Ο λογαριαμσός @yperoxes.gynaikes στηρίζει μέσα από το περιεχόμενό του κάθε είδους περιθωριοποιημένη κοινωνική ομάδα, ενώ παράλληλα ενημερώνει το κοινό για την ελληνική επικαιρότητα και τα σχετικά ζητήματα, κάτι που είναι απαραίτητο, αφού αυτού του είδους η ειδησεογραφία σπάνια καλύπτεται από τα mainstream μέσα. Είναι επίσης μια εξαιρετικά σημαντική σελίδα αφού χάρη στο μεγάλο τους following έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση του όρου γυναικοκτονία, ιδίως στο πλαίσιο της κοινότητας.

 

To @fasfem της Ιωάννας Σοφρά, είναι ένα προφίλ που μιλάει για την σχέση του ντυσίματος και της γυναικείας ταυτότητας που συναντάει την ενδυνάμωση, σαν ένα ακόμα σκέλος του φεμινισμού. Σε αυτό το λογαριασμό θα βρεις μικρές μπουκιές με τροφή για σκέψη, που θα σε οδηγήσουν στο site της Ιωάννας. Εκεί κάνει ανάλυση σε βάθος στα παραπάνω ζητήματα, και σε άλλα που αφορούν την ενδυμασία και τις εν γένει θηλυκότητες.

 

Η δημιουργός Amaryllis μέσα από το προφίλ της @thecutefeminist στέλνει “χαριτωμένα” φεμινιστικά μηνύματα μέσα από illustrations με σχετικά quotes. Βασικός άξονας του περιεχομένου της είναι η ενδυνάμωση, ενώ παράλληλα κάθε ποστ είναι μια ηλιαχτίδα θετικότητας.

 

Το @women_tales είναι ένας διαδικτυακός χώρος που δίνει φως σε γυναίκες που ξεχώρισαν με την πρωτοπορία τους, το μυαλό τους και την δύναμή τους, ανά την ιστορία. Διαβάζοντας έστω μια από αυτές τις εντυπωσιακές μίνι βιογραφίες, παίρνεις ένα μεγάλο μπουστ ενδυνάμωσης, καθώς όταν υπάρχουν τέτοια παραδείγματα όλα φαντάζουν εφικτά. Παράλληλα, βέβαια μαθαίνουμε και για τις γυναίκες που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στα βιβλία ιστορίας, και προφανώς είναι ακόμα αφανής.

 

Σε αυτό το προφίλ θα βρεις τούρτες, πουτίγκες, κις λορέν και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς σε γλυκό και ζυμάρι τα οποία είναι στολισμένα με φεμινιστικά quotes. Το βασικό μήνυμα είναι υπέρ των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας, με λογοπαίγνια όπως “sugar, spice and human rights”, ενώ παράλληλα υποστηρίζονται και άλλες περιθωριοποιημένες κοινότητες.

 

Σε αυτό το προφίλ θα βρεις κάθε είδους φεμινιστικά μηνύματα, από ενδυναμωτικές ιστορίες άλλων γυναικών, μέχρι σύντομα ενημερωτικά κείμενα που διευρύνουν το λεξιλόγιό μας σε ότι αφορά το φύλο, την ενδυνάμωση, και την διεκδίκηση, ως και επεξηγηματικά κείμενα για ζητήματα της επικαιρότητας (που δυστυχώς είναι ακόμα υπό συζήτηση). Kuddos για την εύστοχη προσέγγιση της πολυπλοκότητας όλων αυτών των ζητημάτων.

 

Στο προφίλ της Hannah θα βρεις διάφορα τιπς και έμπνευση για well being και αυτοφροντίδα, ενώ παράλληλα θα δεις και διάφορα ποστ που αφορούν τον σεξισμό και το body positivity. Πιο συγκεκριμένα η yogi ανεβάζει συχνά περιεχόμενο στο οποίο μιλάει για το πως το ίντερνετ μας κάνει να έχουμε μια πλασματική εικόνα για τους άλλους και για το σώμα τους, αυξάνοντας το αίσθημα της κατωτερότητας, ενώ πολλή προσοχή δίνει και στα double standards της κοινωνίας για τους άντρες και τις γυναίκες, σε πρακτικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο.