Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι η ζωή στις φυλακές; Ή τι συμβαίνει στο μυαλό των ανθρώπων, που είναι κλεισμένοι σε αυτές; Φυσικά, δεν θα σου προτείνουμε να κάνεις έγκλημα, για να μπεις φυλακή και να το ανακαλύψεις από πρώτο χέρι. Μπορείς απλά να μπεις στο Netflix. Και όχι, δεν εννοούμε να δεις το Orange Is The New Black ή κάποιο άλλο προϊόν μυθοπλασίας. Η streaming πλατφόρμα έχει αρκετά ντοκιμαντέρ, που μάς μεταφέρουν στον πραγματικό κόσμο των φυλακών και μάς επιτρέπουν να ακούσουμε τους ανθρώπους, που βρίσκονται μέσα σε αυτές. 

Jailbirds

Η σειρά ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες κρατούμενες της Φυλακής του Σακραμέντο. Δεν ασχολείται τόσο με τα εγκλήματα, που τις οδήγησαν εκεί, όσο με την προσπάθεια τους να λειτουργήσουν όσο καλύτερα γίνεται στην παρούσα συνθήκη τους μέχρι να αποφυλακιστούν. 

Jailbirds: New Orleans

Η σειρά ντοκιμαντέρ έχει, προφανώς, το ίδιο περιεχόμενο με το Jailbirds. Η μοναδική τους διαφορά είναι ότι τώρα επικεντρωνόμαστε στις κρατούμενες στο Κέντρο Κράτησης Ορλεάνης στη Νέα Ορλεάνη. 

13th

Από το 1920 και μετά ένα φαινόμενο μαζικής φυλάκισης παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ. Αυτό οδήγησε τη χώρα στο να έχεις τους περισσότερους κρατούμενους από κάθε άλλη στις φυλακές της. Το ντοκιμαντέρ μελετά αυτό το γεγονός σε σχέση με το θέμα της φυλής και με της 13ης τροπολογίας του αμερικανικού συντάγματος, που κατάργησε τη δουλεία και την ακούσια εργασία, με μοναδική εξαίρεση όταν αποδίδεται ως ποινή για τη διάπραξη ενός εγκλήματος. 

I Am a Killer

Η σειρά ντοκιμαντέρ μάς επιτρέπει να ακούσουμε την πλευρά δολοφόνων, που τους έχει δοθεί η ποινή της θανατικής καταδίκης. Συγκεκριμένα, τους ακούμε να λένε για όλα όσα τους οδήγησαν στον φόνο, για τον ίδιο τον φόνο, αλλά και για το πώς αντιλαμβάνονται τις πράξεις τους τώρα, που βρίσκονται στη φυλακή.

First and Last

First and Last | Netflix Official Site

Απ’ όλα τα ντοκιμαντέρ της λίστας, αυτό είναι το πιο πιθανό να σου πέσει βαρύ συναισθηματικά. Παρακολουθεί διαφορετικούς κρατούμενους της Φυλακής Γκουίνετ την πρώτη και την τελευταία τους μέρα στις φυλακές. Χρειάζεται πραγματικά να σου εξηγήσουμε γιατί ίσως και να κλάψεις; 

Inside the World’s Toughest Prisons

Ο τίτλος μαρτυρά από μόνος του το θέμα της σειράς ντοκιμαντέρ. Ο δημοσιογράφος Paul Connolly επισκέπτεται τις πιο τρομαχτικές φυλακές όλο του κόσμου, για να μιλήσει όχι μόνο με τους κρατούμενους, αλλά και με τους φύλακες, που εργάζονται εκεί. 

Girls Incarcerated

Το ντοκιμαντέρ έχει μάλλον αρκετά πιο τρυφερές και συναισθηματικές στιγμές απ’ όσες κάποιος φαντάζεται ότι μπορεί να δει σε ένα ντοκιμαντέρ για φυλακές. Πρωταγωνίστριες του, όμως, είναι έφηβες κοπέλες, που εκτίουν την ποινή τους σε αναμορφωτήρια. Κι εκτός από κρατούμενες, μάς θυμίζουν ότι είναι άνθρωποι στα πιο κρίσιμα χρόνια της ζωής τους. 

Happy Jail

Η φυλακή του Σεμπού έγινε viral το 2007. Αφορμή ήταν ένα βίντεο με κρατούμενους, που χόρευαν συγχρονισμένα. Ο χορός, εξάλλου, είναι μέρος του προγράμματος άσκησης, που έχουν. Στο ντοκιμαντέρ δεν βλέπουμε μόνο τη φυλακή, που θεωρείται μία από τις πιο χαρούμενες, αλλά και πώς μπαίνει στο μικροσκόπιο όταν τη διοίκησή της αναλαμβάνει ένας πρώην κρατούμενος.