Αν και δεν αποτελεί 100% ταμπού, οι παρένθετες μητέρες είναι ένα θέμα που δεν συζητάμε αρκετά συχνά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι, που ένας επίδοξος γονιός μπορεί να επιλέξει αυτή τη λύση. Παραδείγματα; Κάποια γυναίκα ίσως εκ γενετής ή λόγω κάποιας επέμβασης, δεν έχει κάποιο αναπαραγωγικό όργανο, απαραίτητο για να μείνει έγκυος ή για να κυοφορήσει η ίδια το παιδί. Επίσης, ίσως έχει κάποια πάθηση, λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή βρίσκεται σε ηλικία, που καθιστούν την κυοφόρηση επικίνδυνη για την ίδια ή/και το παιδί. Είναι συχνή επιλογή gay ζευγαριών, που θέλουν να γίνουν γονείς, και σε κάποιες περιπτώσεις ελεύθερων αντρών. Παράλληλα, κάποιες γυναίκες βίωσαν τραυματική εμπειρία σε περασμένη εγκυμοσύνη και είναι πιθανόν να το επιλέγουν για ψυχολογικούς λόγους. Και εννοείται ότι ο κάθε ένας μπορεί να έχει πολύ πιο εξειδικευμένους και προσωπικούς λόγους. 

Με άλλα λόγια, η παρένθετη μητέρα δεν είναι ανάγκη μόνο μίας πολύ συγκεκριμένης ειδικής περίπτωσης. Πρέπει, λοιπόν, να αρχίσουμε να μιλάμε περισσότερο γι’ αυτή την επιλογή και να την κανονικοποιήσουμε. Σε αυτό μάς βοηθούν και τα παραδείγματα όλων των διάσημων, που ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο. 

Priyanka Chopra & Nick Jonas

Κανείς μας δεν γνώριζε ότι το ζευγάρι ετοιμαζόταν να αποκτήσει παιδί. Μάλιστα, σε όλο το διάστημα, που αυτοί φαίνεται να το περίμεναν, τα media μίλαγαν για πιθανό χωρισμό τους. Τελικά, στις 22 Ιανουαρίου του 2022, αποκάλυψαν ότι το μωρό τους έφτασε στον κόσμο με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας. Χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες, δημοσίευσαν και οι δύο το ίδιο κείμενο στους λογαριασμούς τους στο Instagram. “Είμαστε γεμάτοι χαρά, που επιβεβαιώνουμε ότι καλωσορίσαμε ένα μωρό μέσω παρένθετης μητέρας. Με σεβασμό ζητάμε την ιδιωτικότητά μας σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, ώστε να εστιάσουμε στην οικογένειά μας. Σάς ευχαριστούμε τόσο πολύ”.

Amber Heard

Η ηθοποιός πήρε την απόφαση να γίνει μητέρα πριν τέσσερα χρόνια και το μωρό της γεννήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Εμείς, βέβαια, μάθαμε γι’ αυτό μόλις στις 2 Ιουλίου του 2021. Σύμφωνα με το Page Six, το μωρό κυοφορήθηκε από παρένθετη μητέρα, μιας και η ίδια για άγνωστους ιατρικούς λόγους δεν μπορούσε να το κάνει. Είναι η μοναδική νόμιμη γονέας της κόρης της, Oonagh Paige, ενώ ανέφερε ότι ήθελε να κάνει το παιδί της με τους δικούς της όρους, χωρίς να είναι αναγκαστικά παντρεμένη και χωρίς να πρέπει να ενημερώσει τον κόσμο για την ιδιωτική της ζωή. 

Kim Kardashian & Kanye West

Στη διάρκεια του γάμου τους, απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά, τη North, τον Saint, την Chicago και τον Psalm. Η ίδια κυοφόρησε και γέννησε τα δύο πρώτα της παιδιά, αλλά με αρκετές δυσκολίες. Στην πρώτη εγκυμοσύνη είχε προεκλαµψία, η οποία την ανάγκασε να γεννήσει στις 34 εβδομάδες, ενώ και στις δύο κατά τον τοκετό είχε συμφυτικό πλακούντα. Οι γιατροί την συμβούλευσαν να μην μείνει ξανά έγκυος. Εκείνη, όμως, πάντα ονειρευόταν μία μεγάλη οικογένεια και γι’ αυτό αποφάσισε να κάνει άλλα δύο παιδιά με παρένθετη μητέρα.

Cameron Diaz & Benji Madden

Το ζευγάρι ανακοίνωσε τη γέννηση της κόρης τους τον Ιανουάριο του 2020. Οι ίδιοι μοιράστηκαν μόνο ότι ονομάζεται Raddix και ότι είναι πολύ χαριτωμένη, αλλά και ότι δεν θα μοιραστούν άλλες πληροφορίες για εκείνη, ούτε φωτογραφίες της. Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι η μικρή γεννήθηκε μέσω παρένθετης. Η απόφαση φαίνεται να ήρθε μετά από πολλές μη πετυχημένες προσπάθειες του ζευγαριού με εξωσωματικές, βελονισμό και συμπληρώματα. 

Ricky Martin & Jwan Yosef

Το ζευγάρι έχει σήμερα τέσσερα παιδιά. Όλα μέσω παρένθετης μητέρας. Τα δύο πρώτα, οι δίδυμοι Valentino και Mateo, ήρθαν όταν ακόμα ο Martin ήταν ελεύθερος και σκόπευε να τα μεγαλώσει ως μόνος πατέρας. Αυτό άλλαξε όταν ο Yosef μπήκε στη ζωή τους, ενώ το 2017 η κόρη τους, Lucia, ήρθε στον κόσμο και το 2019 ο Renn. Ο Martin έχει μιλήσει αρκετά για το πώς πέρασε χρόνια φοβούμενος ότι, επειδή είναι gay, δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει πατέρας.

Nicole Kidman & Keith Urban

Η Kidman έχει τέσσερα παιδια. Δύο από αυτά τα έχει υιοθετήσει, το ένα το κυοφόρησε και το γέννησε η ίδια και το μικρότερο κυοφορήθηκε από παρένθετη μητέρα. Η ηθοποιός είχε αρκετές δυσκολίες στην προσπάθειά της να μείνει έγκυος και να ολοκληρώσει τις εγκυμοσύνες της. Η ίδια είχε περάσει αποβολή, μετά τον χωρισμό της με τον Tom Cruise, ενώ για χρόνια προσπαθούσε με εξωσωματικές και διαφορετικές θεραπείες γονιμότητας μέχρι να καταφέρει να μείνει έγκυος στη μία της κόρη. Οι δυσκολίες αυτές, σε συνδυασμό με τα 43 χρόνια της, φαίνεται ότι την οδήγησαν στην επιλογή της παρένθετης το 2010. 

Jimmy Fallon & Nancy Juvonen

Το ζευγάρι έχει δύο κόρες, τη Winnie και την Frances. Και οι δύο γεννήθηκαν με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας το 2013 και το 2014 αντίστοιχα. Ο παρουσιαστής, χωρίς να μπει σε πολλές λεπτομέρειες, έχει εξηγήσει ότι πήραν την απόφαση, αφότου προσπάθησαν αρκετά διαφορετικά πράγματα, για να καταφέρουν να γίνουν γονείς. 

Lucy Liu

Ο γιος της ηθοποιού γεννήθηκε το 2015. Η ίδια από τότε, ως μόνη μητέρα, προσπαθεί να κανονικοποιήσει για όλους τους ανθρώπους κάθε τύπο οικογένειας. Γιατί επέλεξε την επιλογή της παρένθετης μητέρας; Ο λόγος δεν ήταν ούτε ιατρικός, ούτε η ηλικία της. Η ίδια ήθελε να γίνει μητέρα, αλλά είχε ένα αρκετά φορτωμένο πρόγραμμα και δεν γνώριζε πότε θα μπορούσε να σταματήσει να δουλεύει. Οπότε αποφασίσε να χρησιμοποιήσει μία παρένθετη μητέρα, ώστε να μην καθυστερήσει άλλο, αλλά και να μην βάλει σε παύση τη δουλειά της. 

Tyra Banks & Erik Asla

Η Tyra Banks ήταν πάντα εξαιρετικά ανοιχτή αναφορικά με τις δυσκολίες που είχε να μείνει έγκυος. Τελικά, πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τη λύση της παρένθετης μητέρας. Ο γιος της, με τον Erik Asla, γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2016.