Πολύ συχνά μιλάμε για το πώς οι γυναίκες, ιδιαίτερα της βιομηχανίας του θεάματος, υπάγονται σε εξωπραγματικά σωματικά πρότυπα και αναγκάζονται να κάνουν εξαντλητικές γυμναστικές και δίαιτες, για να ανταποκρίνονται σε αυτά. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να παραβλέψουμε ότι αυτό συχνά συμβαίνει και στους άντρες. Δεν είναι λίγοι, εξάλλου, οι διάσημοι, που δημόσια έχουν αναφερθεί στο fat shaming, που βιώνουν, στις υπερβολικές απαιτήσεις που υπάρχουν γύρω από το σώμα τους και στο πως εξαναγκάζονται να δείχνουν συνεχώς τους κοιλιακούς τους. 

Channing Tatum 

Ο ηθοποιός βρέθηκε στο The Kelly Clarkson Show, όπου η παρουσιάστρια του έδειξε μία ημίγυμνη φωτογραφία του από το Magic Mike. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς αντίδραση περίμενε εκείνη, ο Tatum πάντως έσπευσε να εξηγήσει πως οι σωματικές απαιτήσεις της ταινίας είναι αφύσικες και ότι αυτές ήταν, που τον έκαναν σχεδόν να αρνηθεί να συμμετάσχει στην τρίτη ταινία. 

“Πίστεψέ με. Αυτός ίσως να ήταν ο λόγος, που δεν ήθελα να κάνω τρίτη ταινία, επειδή πρέπει να δείχνω έτσι. Ακόμα κι αν γυμνάζεσαι, το να είσαι σε αυτού του είδους τη φόρμα, δεν είναι φυσικό. Δεν είναι καν ότι χρειάζεται να τρως σωστά. Δεν είναι υγιές. Πρέπει να λιμοκτονήσεις τον εαυτό σου. Δεν νομίζω πως όταν είσαι τόσο στεγνός είναι όντως υγιές για εσένα. (…) Δεν ξέρω βασικά πώς οι άνθρωποι, που δουλεύουν 9:00 με 17:00, μένουν σε φόρμα, γιατί είναι η full-time δουλειά μου και με το ζόρι μπορώ να το κάνω. Πρέπει να γυμνάζεσαι δυο φορές τη μέρα, πρέπει να τρως εντελώς σωστά μία συγκεκριμένη ώρα. Είναι ένα συγκεκριμένο πράγμα. (…) Αυτό που μού λείπει περισσότερο είναι μάλλον το αλάτι. Όταν πλησιάζεις πάρα πολύ κοντά στη μέρα, που θα είσαι εντελώς γυμνός στην οθόνη, το αλάτι απλά φεύγει. Τα πάντα έχουν τη γεύση του νερού, τη γεύση του τίποτα”.

Dwayne Johnson aka The Rock

Ο ηθοποιός μεταπήδησε στα 00s από την καριέρα του παλαιστή σε αυτή του ηθοποιού. Σε συνέντευξή του με το Vanity Fair, εξομολογηθηκε ότι τότε τού είπαν να χάσει κιλά και να αλλάξει τη διατροφή και τη γυμναστική του, έτσι ώστε να μη θυμίζει παλαιστή. 

“Έκανα τη μεταπήδησή μου στο Hollywood και τότε, μερικά χρόνια μέσα στην καριέρα μου στο Hollywood, περίπου στα μέσα των 00s, μού είπαν ότι χρειαζόταν να χάσω βάρος, χρειαζόταν να αλλάξω τις διατροφικές μου συνήθειες, τη δίαιτά μου, ότι δεν μπορούσα να πηγαίνω τόσο πολύ στο γυμναστήριο. Έπρεπε πραγματικά να λεπτύνω. Έπρεπε να μην αναφέρω το όνομα The Rock. Έπρεπε να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα να μην αναφέρω και να μην παραπέμπω στον κόσμο, από τον οποίο προερχόμουν, τον κόσμο για τον οποίο ήμουν περήφανος, τον κόσμο της επαγγελματικής πάλης. 

(…) Δεν μπορείς να είσαι μεγαλόσωμος. Δεν μπορείς να πηγαίνεις στο γυμναστήριο. Δεν μπορείς να αποκαλείς τον εαυτό σου The Rock”. 

Jacob Elordi

Ο πρωταγωνιστής του Euphoria έχει μιλήσει στο Men’s Health για τον τρόπο, που αντιμετωπίζεται το σώμα του από το The Kissing Booth και μετά, μία ταινία για την οποία γυμναζόταν καθημερινά δυο φορές. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι όλοι ασχολούνταν με το πώς έδειχνε το σώμα του και όχι με τις ταινίες. 

“Μαθαίνεις γρήγορα ότι ο κόσμος από αυτές τις ταινίες παίρνει το ύψος και τη σωματική σου διάπλαση. Έχεις κάθε είδους μεγάλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μιλάνε μόνο για το πώς δείχνεις. 

(…) Δεν νομίζω ότι είναι μία συζήτηση, που πραγματικά συμβαίνει αναφορικά με τους άντρες. Δεν με κρατάει ξύπνιο το βράδυ, αλλά σίγουρα με αναστατώνει. Πηγαίνεις σε μία φωτογράφιση και αλλάζεις ρούχα ή κάτι τέτοιο και κάποιος θα είναι σε φάση, ‘Ουάαααου, κοίτα πώς δείχνεις’. Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ, αλλά νομίζω ότι επειδή ο κόσμος το βλέπει στην οθόνη του, νομίζει ότι είναι εντάξει”.

Kumail Nanjiani

Μετά τη σωματική αλλαγή, που έκανε για τον ρόλο του στο Eternals, ο ηθοποιός ήρθε αντιμέτωπος με ένα τεράστιο κύμα body shaming. Αργότερα, μίλησε στο GQ για το ξαφνικό ενδιαφέρον όλων για το σώμα του, αλλά και για τη σωματική δυσμορφική διαταραχή, που μπήκε στη ζωή του. 

“Ανακάλυψα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, απ’ όταν έβγαλα μία συγκεκριμένη φωτογραφία, ότι αισθάνομαι πολύ άβολα να μιλάω για το σώμα μου. Και γίνεται όλο και λιγότερο άνετο. Συνειδητοποιείς κάποια στιγμή ότι όλοι σε βλέπουν διαφορετικά.

(…) Αν παίζω τον πρώτο Νοτιοασιάτη υπερήρωα, θέλω να δείχνω σαν κάποιος, που μπορεί να νικήσει τον Thor ή τον Captain America ή όποιον από αυτούς τους ανθρώπους. 

Ήθελα διαφορετικού είδους ευκαιρίες. Ήθελα η βιομηχανία να με δει διαφορετικά. Για τους ‘καφέ’ ανθρώπους, υπάρχουν πολλοί συγκεκριμένοι ρόλοι που συνηθίζαμε να παίρνουμε. Είτε είμαστε τρομοκρατημένοι είτε προκαλούμε τρόμο. Αυτές είναι οι μόνες δύο επιλογές που είχαμε. Είτε φτιάχνουμε τον υπολογιστή σου, είτε ετοιμάζουμε κάτι στο χρηματιστήριο. 

Μοιράστηκα αυτή τη συγκεκριμένη φωτογραφία (χωρίς μπλούζα), γιατί χρειαζόμουν να αλλάξω πώς με βλέπει ο κόσμος, ώστε να μπορέσω να έχω άλλου τύπου ευκαιρίες, που με ενθουσιάζουν. Και αυτές προέκυψαν. Τώρα έχω αυτές τις ευκαιρίες. Δεν εννοώ μόνο πράγματα δράσης. Εννοώ ότι τώρα έχω ευκαιρίας να παίξω απλά έναν συνηθισμένο τύπο. Δεν με έβλεπαν ως συνηθισμένο τύπο πριν από αυτό”.

Jonah Hill

Τα τελευταία χρόνια, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει χάσει αρκετό βάρος, σε σχέση με αυτό, που τον πρωτογνωρίσαμε. Έκτοτε έχουμε δει να αναγνωρίζεται περισσότερο το στιλ του, με τον ίδιο να σχολιάζει στο GQ ότι πάντα είχε καλή σχέση με τη μόδα, αλλά κανείς δεν του έδινε σημασία λόγω των κιλών του.

“Πάντα με ενδιέφερε το προσωπικό μου στιλ και η μόδα, αλλά πάντα ήμουν ο πιο ογκώδης τύπος. Όταν είσαι υπέρβαρος, είναι πραγματικά δύσκολο να ντύνεσαι με συγκεκριμένο τρόπο, διότι τα ρούχα δεν φτιάχνονται ώστε να έχουν στιλ οι υπέρβαροι. Οπότε νομίζω ότι οι άνθρωποι εντυπωσιάζονται. Ακόμα και τώρα, ακούω ανθρώπους να συζητάνε για τη θέση μου στη μόδα ή κάτι ανάλογο, και να λένε κάτι τύπου ‘Αυτός ο τύπος; Ο παχουλός τύπος από το Superbad;’

(…) Νομίζω ήμουν καταδικασμένος βάσει της υποκριτικής μου καριέρας. Διότι, ήμουν υπέρβαρος και κωμικός. Υποτίθεται ότι δεν ενδιαφέρεσαι για την μόδα και στις δύο αυτές κατηγορίες. Όταν εγώ ξεκίνησα την κωμωδία, σε κορόιδευαν εάν ενδιαφερόσουν για τη μόδα, αλλά εγώ πάντα ενδιαφερόμουν”. 

Richard Madden

Μιλώντας στη Vogue, ο σταρ του Game of Thrones και του Eternals εξήγησε ότι έχει κανόνα να μη γυρίζει καμία γυμνή σκηνή, εκτός κι αν υπάρχει λόγος, που εξυπηρετεί την πλοκή. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλει να προβάλει μη ρεαλιστικά σωματικά πρότυπα, που ξέρει ότι δεν επιτυγχάνονται με υγιείς τρόπους. 

“Διαβάζω σενάρια, όπου μέσα στις πρώτες 15 σελίδες λέει, ‘Μπαίνει στο ντους…’. Και σκέφτομαι ότι ξέρω ακριβώς τι είναι αυτό, είναι απλά μία σκηνή, για να με βάλεις να βγάλω τα ρούχα μου. Και μετά λέω, ‘Ωραία, αν μπορείς να μού εξηγήσεις γιατί είναι σημαντικό να μη φοράω την μπλούζα μου, τότε εννοείται ότι θα το κάνω. Αν δεν μπορείς, όμως, -και συνήθως δεν μπορούν- τότε δεν θα το κάνω’. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απόλυτα αναγκαίο. Υπάρχει τρόπος, που μιλάς σε κάποιον, όταν είσαι εντελώς γυμνός. Για την κωμωδία, για την οικειότητα. Αν υπάρχει λόγος, εντάξει. Προσπαθώ να αποφεύγω, όμως, αδικαιολόγητες σκηνές ντους. 

Προβάλλουμε μία πολύ εξωπραγματική σωματική εικόνα. Βρίσκομαι με φίλους ηθοποιούς -αφότου έχουμε κάνει κάτι τύπου να μην τρώμε σχεδόν καθόλου, να γυμναζόμαστε δυο φορές τη μέρα, να μην τρώμε υδατάνθρακες γι’ αυτές τις σκηνές- κοιτιόμαστε μεταξύ μας και λέμε, ‘Απλά τρέφουμε αυτή την αηδία, στην οποία είμαστε κατά’.

Έχω κάνει πολλές δουλειές, που σού λένε να χάσεις βάρος και να πας στο γυμναστήριο. Δεν συμβαίνει μόνο στις γυναίκες. Συμβαίνει και στους άντρες όλη την ώρα”. 

Matt McGorry

Σε ένα κείμενό του για το Today, ο ηθοποιός είχε μιλήσει για τις δυσκολίες, που είχε αντιμετωπίσει σχετικά με την αποδοχή του σώματός του. Παλιότερα έκανε bodybuilding και μόλις το άφησε άρχισε να αισθάνεται άσχημα για τις αλλαγές στο σώμα του. Μάλιστα, η πρώτη σκηνή, που έκανε χωρίς μπλούζα, στο Orange is the New Black έφερε πίσω στο μυαλό τους όλες τις αρνητικές σκέψεις και τον οδήγησε σε ανθυγιεινές συμπεριφορές. 

“Όταν σταμάτησα να αγωνίζομαι, δεν μπορούσα να απομακρύνω τη μιζέρια μου για το πώς έδειχνα. Λογικά, καταλάβαινα ότι για να δείχνω όπως παλιά, θα έπρεπε να κάνω πράγματα, που δεν ήθελα ποτέ ξανά να κάνω. Δεν μπορούσα, όμως, παρά να θρηνώ για το πώς δεν έδειχνα. 

Όταν γύρισα την πρώτη μου σκηνή χωρίς μπλούζα στο Orange is the New Black, αυτές οι ίδιες ιδέες φώλιασαν στο μυαλό μου ξανά. Έκανα κάποια ανθυγιεινή άμεση δίαιτα. Και τώρα, κοιτάζω πίσω και σκέφτομαι ότι ήταν πραγματικά στενάχωρο. Τελικά, ήμουν ήδη σε καταπληκτική φόρμα. Για εμένα, απαιτήθηκε τρομερά δυνατή αυτο-αφήγηση, για να ανατρέψω τις ιδέες μου για την εικόνα του σώματός μου και να θυμίσω στον εαυτό μου αυτά τα πράγματα ορισμένες στιγμές”.

Charlie Puth

Την περασμένη άνοιξη, παπαράτσι τράβηξαν τον τραγουδιστή, καθώς έφευγε από το γυμναστήριο χωρίς να φοράει την μπλούζα του. Σύντομα, έγινε δέκτης body shaming, χαρακτηρίζοντάς τον ως αγύμναστο, ουσιαστικά γιατί δεν φαινόταν εντελώς στεγνός. Ο ίδιος περιορίστηκε στο να απαντήσει με ένα tweet.

Γεια, μία σύντομη υπενθύμιση ότι δεν είναι εντάξει να κάνετε body shame σε κανέναν. Δεν είμαι εντελώς σίγουρος ποιος είναι ο σκοπός όλου αυτού. Συγγνώμη, που δεν έχω 8-pack. Έλεος δηλαδή….

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!