Ο θηλασμός είναι ξεκάθαρα ένα κομμάτι, για το οποίο οι γυναίκες στοχοποιούνται ανεξαρτήτως της επιλογής τους. Για τον όποιο λόγο μία γυναίκα δεν θηλάζει; Πολλοί τείνουν να μειώσουν την αξία της ως μητέρα, να της πετάξουν λίστες με τα οφέλη του θηλασμού και να την πουν εγωίστρια. Μία γυναίκα θηλάζει; Όλοι την συγχαίρουν, εκτός κι αν το κάνει σε μη σωστή κατά την γνώμη τους ηλικία, αν το κάνει δημόσια, αν διεκδικεί το δικαίωμα να το κάνει ενώ εργάζεται και γενικά αν δεν το κάνει κρυφά μέσα στο σπίτι της.

Με άλλα λόγια, ο θηλασμός είναι ένα ακόμα κομμάτι που θα έπρεπε να αφορά αποκλειστικά την εκάστοτε γυναίκα -μιας και μιλάμε για το σώμα της-, αλλά με κάποιον τρόπο ένα σωρό άλλοι άσχετοι αποφασίζουν ότι έχουν λόγο σε αυτό. Ευτυχώς, τα πράγματα σταδιακά αλλάζουν. Κυρίως χάρη σε όλες εκείνες τις μητέρες, που αποφασίζουν να μιλήσουν για τη δική τους εμπειρία με τον θηλασμό και για το δικαίωμα στην επιλογή σε αυτόν και να σπάσουν το ταμπού του δημόσιου θηλασμού, δημοσιεύοντας δικές τους εικόνες με τα δικά τους μωρά. Όταν αυτές οι μητέρες είναι διάσημες, η φωνή τους όπως και να του κάνουμε ακούγεται ακόμα πιο δυνατά. 

Μαρία Ηλιάκη

Η Μαρία Ηλιάκη έγινε πρόσφατα μαμά και έχει μοιραστεί μαζί μας στιγμές από τον θηλασμό του μωρού της. Μάλιστα, σε μία δημοσίευσή της την είδαμε να θηλάζει και σε μία καφετέρια. Για κάποιους ήταν μία όμορφη στιγμή μεταξύ της μητέρας και του παιδιού. Για κάποιους άλλους αποτέλεσε αφορμή να αρχίσουν να τσακώνονται στα σχόλια. Άλλοι γιατί είναι κατά του θηλασμού, άλλοι γιατί είναι υπέρ και άλλοι γιατί είναι συγκεκριμένα κατά του δημόσιου θηλασμού. 

Κάπως έτσι, η παρουσιάστρια κατέληξε να απαντάει σε όλους συνολικά μέσα από τις ιστορίες της: “ Να σας πω μια ιστορία. Εγώ τις προάλλες πήγα για έναν καφέ με έναν πολύ καλό μου φίλο. Άρχισε η μικρή να κλαίει γοερά, προσπάθησα να τη θηλάσω εκεί στο καφέ που ήμασταν. Δεν τα κατάφερα στην αρχή. Μας έπιασε νευρικό γέλιο, μετά τα κατάφερα. Ο φίλος μου τράβηξε αυτό το βίντεο εκείνη την ώρα και μου το έστειλε μετά. Εγώ το βρήκα χαριτωμένο και αστείο και το ανέβασα στο Instagram.

Και άρχισαν μετά από κάτω. Οι υπέρ του θηλασμού έβριζαν τις κατά του θηλασμού και έγινε από κάτω ένας μικρός χαμός. Που πραγματικά δεν είχα καμία διάθεση για όλο αυτό. Πραγματικά, όμως, το γεγονός ότι εγώ θηλάζω το δικό μου παιδί δεν σημαίνει ότι κατακρίνω και τις άλλες γυναίκες που έχουν αποφασίσει να μη θηλάζουν τα δικά τους παιδιά. Γιατί πολύ απλά η κάθε μάνα θα κάνει αυτό που θεωρεί εκείνη σωστό και αυτό που μπορεί για το δικό της παιδί.

Δεν νομίζω ότι είμαστε σε θέση να κατακρίνουμε ή να σχολιάζουμε το αν μια μάνα θηλάζει ή δεν θηλάζει. Ας κοιτάξουμε ο καθένας την πάρτη μας και τον εαυτό μας και να μη σχολιάζουμε τι κάνει η κάθε άλλη γυναίκα δίπλα μας. Αυτά ήθελα να σας πω”. 

Pink

Το 2017 η Pink έκανε πεζοπορία με το μωρό της όταν αυτό πείνασε. Οπότε το θήλασε εκείνη την στιγμή, ενώ έβγαλε και μία selfie. Τη μοιράστηκε στα social media, με hashtags που ζητούσαν να κανονικοποιήσουμε τον θηλασμό και ρωτούσαν αν έχουμε φτάσει επιτέλους σε αυτό το σημείο. 

Πηνελόπη Αναστασοπούλου

Πριν από περίπου έναν χρόνο, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου επέλεξε να μοιραστεί τη δική της εμπειρία με τον θηλασμό. Εξηγούσε ότι δεν θέλει να κρίνει κανέναν και μιλάει αποκλειστικά για το πώς η ίδια το βίωσε, καθώς ταξίδευε κάθε εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη για παραστάσεις μαζί με το μωρό, ώστε να μην σταματήσει να το θηλάζει. Στη φωτογραφία που συνόδευσε το κείμενό της την βλέπουμε με το μωρό να θηλάζει στο ένα στήθος της και με την αντλία θηλασμού στο άλλο.

“Θηλασμός: Ένα ‘τζιζ’ θέμα για λόγους που αρνούμαι να αποδεχτώ. Να κάνω σαφές πως το κείμενο είναι καθαρά εμπειρικό και δεν έχει στόχο να κρίνει κανένα, παρά να ενθαρρύνει, να ενημερώσει και να κατευθύνει ελαφρώς μια γυναίκα που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο ένα μωρό.

Η φωτογραφία που επέλεξα να ανεβάσω είναι για μένα πολύ σημαντική και ελπίζω να γίνει και για σας. Στη φωτογραφία αυτή λοιπόν, μόλις έχω επιστρέψει από την παράσταση που έπαιζα κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη. Επειδή το μωρό μου ήταν μόλις 3 μηνών, ταξιδεύαμε μαζί κάθε εβδομάδα για 3 περίπου μήνες για να μην κόψω το θηλασμό.

Κάθε βράδυ λοιπόν που επέστρεφα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου από τη δουλειά, έβγαζα γάλα με το θήλαστρο για να έχει το μωρό μου να πιει όταν εγώ έλειπα στη δουλειά. Εδώ να σημειώσω πως έβγαζα γάλα και κατά τη διάρκεια της παράστασης για να μπορέσω να συμπληρώσω τα απαραίτητα ml.

Σε αυτή τη φωτογραφία η μικρή μου ξύπνησε τη στιγμή που έβγαζα γάλα με το θήλαστρο κι έτσι τη θήλασα καθώς ταυτόχρονα ετοίμαζα και το γεύμα της για την επόμενη νύχτα.

Αυτό είναι αγάπη για μένα”.

Hilary Duff

Το 2019 η Hilary Duff ανέβασε μία φωτογραφία, στην οποία θήλαζε την τότε 6 μηνών κόρη της, Banks. Με αυτήν εξηγούσε ότι όσο κι αν το ήθελε, δεν μπορούσε να συνεχίσει να τη θηλάζει, μιας και το σώμα της είχε αρχίσει να “κρασάρει” και το μωρό να μη θέλει πλέον τον θηλασμό.

“Αυτό είναι για τις γυναίκες. Μερικές σκέψεις που ήθελα να μοιραστώ για τον θηλασμό. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η τελευταία που θήλασα την Banks (την 6 μηνών μου). Είμαι μία εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών. Ο στόχος μου ήταν να φτάσω με τη μικρή μου έως τους έξι μήνες και τότε να αποφασίσω αν εγώ (και εκείνη φυσικά) θα ήθελα να συνεχίσω. 

Να σου εξηγήσω. Το να χρησιμοποιείς αντλία θηλασμού στη δουλειά είναι χάλια. Δεν είχα καθόλου χρόνο καθιστή και συνήθως το έκανα στο καμαρίνι για τα μαλλιά και το μακιγιάζ, ενώ τέσσερα χέρια δούλευαν για να με ετοιμάσουν για την επόμενη σκηνή με πολλούς άλλους γύρω. Ακόμα κι αν είχα την πολυτέλεια να καθίσω στο δικό μου δωμάτιο, δεν θεωρείται καν διάλειμμα, γιατί πρέπει να κάθεσαι όρθιος για να πάει το γάλα στα μπουκάλια! Επιπλέον, οι ρώγες σου τραβιούνται από μία επιθετική μηχανή, που κάνει έναν ενοχλητικό ήχο, που ηχεί στο κεφάλι σου μέρα νύχτα (ορκίζομαι ότι εγώ και αυτή η μηχανή είχαμε πολλές συζητήσεις τα μεσάνυχτα και στις 3πμ)! Και το να βρίσκεις μέρος να αποστειρώσεις τα μπουκάλια και να κρατήσεις κρύο το γάλα (οκ τελείωσε με το παραλήρημα)!

Τέλος πάντως, δεν τα ήξερα αυτά, γιατί με τον Luca δεν επέστρεψα στη δουλειά μέχρι περίπου όταν ήταν 9 μηνών, οπότε δεν έβγαζα γάλα με την αντλία τόσο συχνά. Η ποσότητα του γάλακτός σου πέφτει απότομα όταν σταματάς να θηλάζεις τόσο συχνά και χάνεις την πραγματική επαφή και σύνδεση με το μωρό σου. 

Με όλα αυτά τα παράπονα, θέλω να πω ότι ευχαριστήθηκα (σχεδόν) κάθε στιγμή του θηλασμού της κόρης μου. Ένιωσα τρομερά τυχερή, που ήμουν τόσο κοντά της και της έδωσα αυτή την αρχή. Γνωρίζω ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν και συμπάσχω και είμαι τρομερά ευγνώμων που εγώ την είχα. Για έξι υπέροχους μήνες. Χρειαζόμουν, όμως, ένα διάλειμμα. Κόντευα να ‘σπάσω’. Με το άγχος της μείωσης του γάλακτος και ένα μωρό που άρχιζε να βαριέται ή να μην ενδιαφέρεται για τον θηλασμό. Ήμουν στεναχωρημένη και αναστατωμένη και ένιωθα μία αποτυχία όλη την ώρα. Όταν στην πραγματικότητα είμαι μια μαμά rock star. Οι μαμάδες αισθανόμαστε σαν υπεργυναίκες, γιατί είμαστε. Κάνουμε υπερβολικά πολλά, γιατί μπορούμε”. 

Ζέτα Δούκα

Η Ζέτα Δούκα το 2016 βρισκόταν σε μία φωτογράφιση. Τότε είχε γίνει μητέρα και ακόμα θήλαζε. Ευτυχώς, είχε τη δυνατότητα να το κάνει και ενώ βρισκόταν στη δουλειά. Αποφάσισε, λοιπόν, να μοιραστεί μία φωτογραφία από τον θηλασμό, έτσι ώστε να μιλήσει για το πόσο σημαντικό είναι οι γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να θηλάζουν, ενώ εργάζονται.

“Για μας, τις μητέρες που θηλάζουμε αποκλειστικά, είναι (σπάνια) ευλογία να μπορουμε να πάρουμε το μωρο μας στη δουλεια, όπως έκανα εγώ σημερα στην φωτογράφιση για τον κατάλογο της Julia Bergovich. Ο θηλασμός είναι δικαίωμα της γυναίκας και πρεπει να αναγνωρίζεται κ να ενθαρρύνεται! 

Σχετικα με το κεφάλαιο ‘θηλασμός και εργασία’, ρίξτε μια ματια στα παρακάτω: Φέτος, η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού επικεντρώνεται στο θηλασμό και την εργασία. Στόχος είναι να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, ώστε να μπορούν να συνδυάζουν την εργασία με την ανατροφή των παιδιών τους και ιδιαίτερα με το μητρικό θηλασμό.

Ως εργασία αναφερόμαστε σε γενικές γραμμές στην μισθωτή απασχόληση, εποχιακή απασχόληση, σύμβαση έργου καθώς και στη μη αμειβόμενη φροντίδα στο σπίτι. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η επένδυση στο μητρικό θηλασμό έχει υψηλή ανταποδοτικότητα στην εθνική υγεία, την εκπαίδευση και στην εθνική οικονομία”.

Alyssa Milano

Η Alyssa Milano έχει μοιραστεί αρκετές φωτογραφίες απ’ όταν θήλαζε την κόρη της το 2014. Μία από τις αγαπημένες μας είναι αυτή, που την βλέπουμε να θηλάζει ντυμένη Wonder Woman, μαζί με το hashtag #NormalizeBreastFeeding.

Χριστίνα Μπόμπα

Η πρόσφατα νέα μαμά Χριστίνα Μπόμπα δημοσίευσε στο Instagram μία φωτογραφία της, όπου μπορούμε να καταλάβουμε ότι βρίσκεται μεταξύ των θηλασμών. Εξάλλου, γράφει στη λεζάντα και για τους “μαραθώνιους θηλασμούς”, που έφεραν τα δίδυμα της στη ζωή της.

“Είμαστε ήδη δυο μέρες μαζί! Και δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι μπορεί κανείς να αγαπήσει τόσο πολύ! Είναι ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα που μπορούν να καταλάβουν μόνον όσοι έχουν γίνει γονείς.

Οι πρώτες ώρες κυλούν με μαραθώνιους θηλασμούς, πολλά ξενύχτια και περισσότερα χαμόγελα.

Δεν έχω λόγια για τις ευχές και την αγάπη σας! Μας κάνατε τις μέρες μας ακόμα πιο ξεχωριστές!”

Kate Hudson

Το 2019 η Kate Hudson είχε ένα μωρό, τη μικρότερη κόρη της, αλλά έπρεπε και να δουλέψει. Βρήκε, λοιπόν, την πιο απλή λύση, σταματώντας για λίγο τη δουλειά, ώστε να τη θηλάσει. Πώς το ξέρουμε; Γιατί μοιράστηκε φωτογραφία από την στιγμή του θηλασμού, γράφοντας “Όταν δουλεύεις, αλλά τα μωρά πρέπει να φάνε”.