Δυστυχώς, δεν είναι σπάνιο στην ιστορία να διαπιστώνουμε μετά από χρόνια ότι εφευρέσεις και ανακαλύψεις, για τις οποίες έπαιρναν επί χρόνια τα εύσημα άντρες, τελικά είχαν γίνει από γυναίκες, είτε εν μέρει είτε εξολοκλήρου. Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις η αλήθεια έχει γίνει γνωστή. Ωστόσο, οι άντρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως τα πραγματικά μυαλά πίσω από τα επιτεύγματα των συγκεκριμένων γυναικών. 

Katherine Johnson: Τα μαθηματικά που έστειλαν τους αστροναύτες της NASA στο διάστημα

Katherine Johnson 1983 - PICRYL Public Domain Image

Αν και πλέον το όνομά της είναι πιο γνωστή χάρη στο Hidden Figures, για χρόνια δεν είχαμε ακούσει για εκείνη, τόσο επειδή ήταν γυναίκα όσο και γιατί ήταν Αφροαμερικανή. Η μαθηματικοί υπολογισμοί της Katherine Johnson ήταν αυτοί, που κατά κύριο λόγο οδήγησαν στην πρώτη διαστημική πτήση των ΗΠΑ το 1961 και στην πρώτη σε τροχιά το 1962. Οι αστροναύτες της NASA την εμπιστεύονταν τυφλά, με πολλούς να αρνούνται να κάνουν πτήση, αν πρώτα εκείνη δεν είχε ελέγξει τα μαθηματικά. Ωστόσο, ο προϊστάμενός της, Henry Pearson, έκανε ότι μπορούσε ώστε να μην αναγνωριστεί η δουλειά της, πιέζοντας μάλιστα συχνά τον συνεργάτη της, Ted Skopinski, να βάλει μόνο το δικό του όνομα στις εκθέσεις τους.

Nettie Stevens: Τα χρωμοσώματα ορίζουν το φύλο

© Carnegie Institution of Washington

Για πάρα πολλά χρόνια, θεωρούσαν ότι το φύλο των μωρών προκύπτει από παράγοντες, όπως περιβαλλοντικοί και διατροφικοί. Το 1905, η Nettie Stevens ήταν η πρώτη, που επίσημα έφτασε στην αλήθεια. Μετά την παρακολούθηση αλευροσκούληκων, παρατήρησε ότι τα αρσενικά παρήγαγαν δύο είδη σπερματοζωαρίων, ένα με μεγαλύτερο και ένα με μικρότερο χρωμόσωμα, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το μοντέλο χρωμοσωμάτων Χ και Υ. Λίγο αργότερα την ίδια χρονιά, ο E.B. Wilson έβγαλε μία έρευνα με αντίστοιχα συμπεράσματα και αναγνωρίστηκε από τον επιστημονικό κόσμο ως ο δημιουργός της θεωρίας των χρωμοσωμάτων. Το παράδοξο ήταν ότι εκείνος είχε μελετήσει ένα είδος με αρκετά διαφορετικά χρωμοσώματα από τα ανθρώπινα. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν αντέγραψε την Stevens, δεν αλλάζει το γεγονός ότι εκείνος ήρθε δεύτερος. 

Alice Ball: Θεραπεία της λέπρας

Η Alice Ball ήταν χημικός, που κατέληξε να δουλεύει στο Kalihi Hospital στη Χαβάη. Εκεί αποφάσισε να επικεντρωθεί στη λέπρα και στην εύρεση μίας θεραπείας από την ασθένεια. Τελικά, την βρήκε, όταν ανακάλυψε πώς μπορεί να περάσει ενέσιμα στη ροή του αίματος το έλαιο chaulmoogra. Η θεραπεία είχε αποτέλεσμα, αλλά λίγοι ασθενείς τη δέχτηκαν, αφού δεν την εμπιστεύονταν. Τελικά, η Ball αναγκάστηκε λίγο αργότερα να εγκαταλείψει τη Χαβάη, μιας και αρρώστησε, ενώ έφυγε από τη ζωή το 1916. Τότε, ο Arthur Dean έκλεψε την έρευνά της και πήρε τα εύσημα για τη μέθοδό της, η οποία χρησιμοποιούταν ευρέως επί δύο δεκαετίες. 

Hedy Lamarr: Σύστημα Ραδιοκαθοδήγησης

Για να καταλάβεις αρχικά για τι μιλάμε, πρόκειται για την τεχνολογία, που αργότερα οδήγησε στο GPS, αλλά και στο Wi-Fi. Η Hedy Lamarr ήταν χολιγουντιανή ηθοποιός, που ανακαλύφθηκε όταν ήταν ακόμα 16 ετών. Ωστόσο, η ίδια ήταν ανήσυχο πνεύμα και τρομερά εφευρετική. Μάλιστα, ο σύντροφός της Howard Hughes της είχε κάνει δώρο ένα μικρό σετ με εξοπλισμό, για να δοκιμάζει τις εφευρέσεις της στο καμαρίνι της. Το 1940, μέσα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Lamarr γνώρισε τον George Antheil και του εξήγησε ότι δεν άντεχε να κάθεται άπραγη, όταν όλα αυτά συμβαίνουν στον κόσμο. Έτσι, οι δυο τους δημιούργησαν το Σύστημα Ραδιοκαθοδήγησης, που θα βοηθούσε τις τορπίλες να εντοπίζουν τους στόχους τους και προσπάθησαν να το πουλήσουν στον στρατό των ΗΠΑ. Ο τελευταίος τούς απέρριψε, μόνο και μόνο ώστε λίγο αργότερα να κλέψει την ιδέα τους και να μην τούς δώσει κανένα εύσημο. 

Ada Lovelace: Προγραμματισμός υπολογιστών

Ada Lovelace, 1838 | Suw Charman-Anderson | Flickr

Σήμερα, η Ada Lovelace θεωρείται μία από τις πρώτες ιδιοφυίες στους υπολογιστές. Το 1843 βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, για να συνεργαστεί με τον εφευρέτη Charles Babbage. Μαζί δούλεψαν στην Αναλυτική Μηχανή, έναν πρώιμο υπολογιστή, που αναγνωρίζεται από πολλούς ως δημιούργημα αποκλειστικά του Babbage. Ωστόσο, οι μαθηματικοί υπολογισμοί και οι σημειώσεις της ήταν εκείνοι, που οδήγησαν στο να μπορεί η μηχανή να παίρνει δεδομένα και να λύνει προβλήματα.

Caresse Crosby: Το σύγχρονο σουτιέν

Harry Crosby | Military Wiki | Fandom

Λέμε το “σύγχρονο”, γιατί ανά τα χρόνια έχουν υπάρξει πολλά διαφορετικά ήδη στηθόδεσμου και μεθόδων στήριξης του στήθους γενικότερα, όπως ήταν ο κορσές. Το 1910 η Mary Phelps Jacob (αργότερα Polly Peabody και πιο μετά Caresse Crosby) αποφάσισε ότι δεν άντεχε άλλο τον εξαιρετικά σφιχτό στηθόδεσμό της, που βασιζόταν στη λογική του κορσέ. Έτσι, πήρε δύο μαντηλάκια τσέπης, τα έραψε μαζί και τους πρόσθεσε μία ροζ κορδέλα. Αν και αρχικά αναγνωρίστηκε ως δική της δημιουργία και κατάφερε να το πατεντοποιήσει, τελικά αποφάσισε να πουλήσει τα δικαιώματά του στη Warner Brothers Corset Company, με το όνομά της τελικά να διαγράφεται από την ιστορία της δημιουργίας του σύγχρονου σουτιέν. 

Elizabeth Magie: Monopoly

File:Lizzie Magie - My Betrothed, and Other Poems.jpg

Τη δεκαετία του ΄30, ένας πωλητής που είχε μόλις χάσει τη δουλειά του, ο Charles Darrow, έπεισε την Parker Brothers να μετατρέψει την ιδέα της Monopoly σε επιτραπέζιο παιχνίδι και να την πουλήσει. Ο Darrow δεν έβγαλε απλά χρήματα, αλλά έγινε ο πρώτος δημιουργός επιτραπέζιου παιχνιδιού, που κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος. Το μόνο πρόβλημα; Η δημιουργία του δεν ήταν παρά η αντιγραφή ενός άλλου επιτραπέζιου παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, ο Darrow πλάσαρε ως δική του ιδέα ένα λιγότερο γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι, το The Landlord’s Game. Αυτό είχε δημιουργηθεί από την Elizabeth Magie περίπου 30 χρόνια νωρίτερα, με τη γυναίκα να θέλει να απεικονίσει μέσα από αυτό πόσο κακό κάνουν τα μονοπώλια. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!