Θα έλεγε κανείς ότι το Hollywood και γενικώς ο κόσμος της δημοσιότητας ποτέ δεν ξεμένει από σεξουαλικά σκάνδαλα. Ανά διαστήματα όλο και κάποιου διάσημου η εικόνα κλονίζεται από αυτά. Τι θεωρούμε, ωστόσο, ως ένα σεξουαλικό σκάνδαλο; Στις πιο light περιπτώσεις την αποκάλυψη της απιστίας και ίσως κάποιου παιδιού, που έχει προκύψει από αυτήν. Στις ξεκάθαρα πιο βαριές, όμως, μπαίνουν στην εξίσωση ποινικά κολάσιμες πράξεις, με περιστατικά βιασμών και παιδεραστίας να αποκαλύπτονται. Σε αρκετές περιπτώσεις, πάντως, καταλήγουμε να αναρωτιόμαστε πώς ο εκάστοτε πρωταγωνιστής του σεξουαλικού σκανδάλου έχει καριέρα ή ακόμα και πώς είναι δυνατόν να μην βρίσκεται στη φυλακή. 

Hugh Grant

File:Hugh Grant Cannes.jpg - Wikimedia Commons

Το 1995 ο Hugh Grant ήταν στο απόγειο της καριέρας του, όταν ένα σκάνδαλο ξέσπασε γύρω από το όνομά του. Στη διάρκεια μίας αστυνομικής περιπολίας στο Λος Άντζελες, ο Grant εντοπίστηκε να δέχεται δίπλα στη λεωφόρο στοματικό σεξ από τη σεξεργάτρια Divine Brown, μόλις δύο εβδομάδες πριν την κυκλοφορία της επερχόμενης τότε μεγάλης ταινίας του, Nine Months. Ο ίδιος δεν πάλεψε καθόλου την υπόθεση και δέχτηκε να πληρώσει το πρόστιμο των 1.180 δολαρίων, αλλά και να ολοκληρώσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από το AIDS.

Σε ανάλογες περιπτώσεις έχουμε δει αρκετούς ηθοποιούς να χάνουν την καριέρα τους ή έστω να μένουν αρκετά πίσω. Αυτό, όμως, δεν συνέβη στην περίπτωσή του. Ο λόγος φαίνεται να ήταν η ίδια η δική του ειλικρινής αντίδραση, αφού μόλις την επόμενη εβδομάδα από το συμβάν βγήκε στο The Tonight Show with Jay Leno και απλά παραδέχτηκε το λάθος του και απολογήθηκε, χωρίς να πει δικαιολογίες και να προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Ωστόσο, το σκάνδαλο είχε αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπική του ζωή, μιας και αρκετοί το θεωρούν αιτία για τον τελικά χωρισμό του με την επί 13 χρόνια σύντροφό του, Elizabeth Hurley. 

Woody Allen

Soon-Yi Previn and Woody Allen by David Shankbone | This ima… | Flickr

Δύο σεξουαλικά σκάνδαλα περιβάλλουν το όνομα του Woody Allen, με το ένα να είναι σαφώς πιο σοβαρό από το άλλο. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός ήταν σε σχέση με τη Mia Farrow από το 1980. Οι δυο τους απέκτησαν έναν βιολογικό γιο, τον Ronan, και υιοθέτησαν την Dylan, ενώ η Farrow είχε κι ένα παιδί από προηγούμενο γάμο, τη Soon-Yi. Τελικά, χώρισαν όταν εκείνη ανακάλυψε ότι ο Allen είχε γυμνές φωτογραφίες της Soon-Yi και ότι ήταν σε σχέση μαζί της επί έναν χρόνο, απ’ όταν εκείνη ήταν 21 ετών και εκείνος 56. 

Λίγο αφότου χώρισαν, όμως, η Farrow έμαθε κάτι ακόμα πιο σοκαριστικό. Η 7χρονη τότε Dylan βρήκε το θάρρος και τής αποκάλυψε ότι ο Allen την κακοποιούσε σεξουαλικά. Το θέμα πήγε μόνο εν μέρει στη δικαιοσύνη, ουσιαστικά για το θέμα της επιμέλειας της Dylan. Μετά από μία αρκετά μεγάλη δικαστική διαμάχη, η Farrow κατάφερε να κερδίσει την κηδεμονία της κόρης της. Ωστόσο, η τότε κοινωνία ξεκάθαρα ξέπλυνε τον Allen. Ποτέ δεν καταδικάστηκε για τις πράξεις του, ενώ μέχρι σήμερα κάποιοι κατηγορούν την Dylan ότι είπε ψέματα ή προσπαθούν να την πείσουν ότι δεν κακοποιήθηκε σεξουαλικά και ότι η μητέρα της τής έκανε πλύση εγκεφάλου. 

Arnold Schwarzenegger

File:Arnold Schwarzenegger (33730956438).jpg

Στις 9 Μαΐου του 2011, έγινε ξαφνικά γνωστό ότι ο Arnold Schwarzenegger και η Maria Shriver χώρισαν μετά από 25 χρόνια γάμου. Μερικές μέρες αργότερα, οι Los Angeles Times αποκάλυψαν και τον λόγο. H Shriver είχε μόλις ανακαλύψει ότι ο Schwarzenegger είχε έναν 14χρονο γιο, τον Joseph, αποτέλεσμα της σχέσης του με την επί 20 χρόνια οικιακή βοηθό τους , την Patty Baena. Μάλιστα, φαίνεται ότι η Baena ήταν έγκυος ακριβώς την ίδια περίοδο με την τελευταία εγκυμοσύνη της Shriver. 

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως φαίνεται για χρόνια ούτε ο ίδιος να μην γνώριζε ότι είναι πατέρας του παιδιού. Η Baena ήταν παντρεμένη και πίστευε ότι το παιδί είναι του άντρα της, παρά το γεγονός ότι τον χώρισε μερικούς μήνες μετά τον τοκετό. Άρχισε να το συνειδητοποιεί μόνο όταν το παιδί έφτασε 7 ετών και παρατήρησε τη μεταξύ τους ομοιότητα. Τελικά, η Shriver το ανακάλυψε με παρόμοιο τρόπο, αφού μετά από υποψίες ρώτησε ξεκάθαρα την Baena και εκείνη παραδέχτηκε την αλήθεια. 

Bill Clinton

Bill Clinton - World Economic Forum Annual Meeting 2011 | Flickr

Από τα πιο γνωστά, αν όχι το πιο γνωστό, σεξουαλικά σκάνδαλα πολιτικών. Το 1998 η σχέση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, με την 22χρονη ασκούμενη στο Λευκό Οίκο Monica Lewinsky, αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα την παραπομπή του. Κατηγορία ήταν ουσιαστικά η κατάχρηση εξουσίας από μέρους του, προκειμένου να καταφέρει να αποκρύψει την σχέση τους. Τελικά, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αθώωσή του και με εκείνον να μένει στη θέση του προέδρου. Η ίδια η Lewinsky είχε ξεκαθαρίσει ότι η σχέση ήταν συναινετική, οπότε δεν υπήρξε καμία κατηγορία σεξουαλικού εγκλήματος. Ωστόσο, σήμερα έχει ανοίξει ξανα η συζήτηση για το κατά πόσο συναινετική μπορεί να ήταν μία σχέση με τόσο δυσανάλογα επίπεδα εξουσίας. 

Μπορεί το σκάνδαλο της Lewinsky να είναι το πιο γνωστό, αλλά δεν είναι το μόνο, που έχει περιτριγυρίσει το όνομα του Clinton. Συνολικά τρεις γυναίκες τον έχουν καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση. Το 1994 η Paula Jones του έκανε μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση, που είχε λάβει χώρα το 1991, όταν ο ίδιος ήταν Κυβερνήτης του Αρκάνσας. Η υπόθεση απορρίφθηκε, αλλά επανήλθε το 1998, οπότε κατέληξαν σε συμβιβασμό, με την Jones να λαμβάνει το ποσό των 850.000 δολαρίων. Επίσης το 1998, η Kathleen Willey τον κατηγόρησε ότι την θώπευσε το 1993 σε ένα διάδρομο, με την υπόθεσή της να απορρίπτεται και εκείνη να μη θέλει να προσπαθήσει περισσότερο. Την ίδια χρονιά, η Juanita Broaddrick κατηγόρησε τον Clinton ότι την βίασε το 1978, αλλά ενόρκως το αρνήθηκε, γιατί όπως εξήγησε αργότερα δεν ήθελε να χρειαστεί να καταθέσει και να περιγράψει δημόσια τον βιασμό της.

Roman Polanski

Roman Polanski quotes (29 quotes) | Quotes of famous people

Ο Roman Polanski ήταν 43 ετών, όταν τον Μάρτιο του 1977 φωτογράφισε την τότε 13χρονη Samantha Gailey για τη Vogue. Μία μέρα αργότερα, ήρθε η σύλληψή του, με την κοπέλα να τον έχει καταγγείλει για βιασμό. Γρήγορα βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλαπλές κατηγορίες, ανάμεσά τους η σεξουαλική κακοποίηση, η αποπλάνηση ανηλίκου, η παράνομη κράτηση και η εσκεμμένη πρόκληση ψυχικής οδύνης. Ωστόσο, ώστε η υπόθεση να κλείσει γρήγορα, κανονίστηκε μία συμφωνία, σύμφωνα με την οποία ο Polanski θα αντιμετώπιζε μόνο μία κατηγορία και θα καταδικαζόταν σε μόλις τρεις μήνες φυλάκισης με δυνατότητα αναστολής και επιτήρησης. 

Τελικά, τα πράγματα, όμως, πήγαν πολύ διαφορετικά. Μία μέρα πριν την ακρόαση της ποινής του, ο Polanski έμαθε από τον φίλο του και σεναριογράφο Howard E. Koch πως ο δικαστής σκόπευε να ακυρώσει τη συμφωνία και ότι θα πρότεινε την 50ετή φυλάκισή του. Έτσι, πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τη χώρα και να πετάξει στην Αγγλία και από εκεί στη Γαλλία, όπου μέχρι σήμερα προστατεύεται ως Γάλλος πολίτης. Για το έγκλημά του, ο Polanski έχει περάσει μόλις δύο μήνες στην φυλακή, όταν οι ελβετικές αρχές τον συνέλαβαν στη διάρκεια ταξιδιού του. Ωστόσο, τελικά αποφάσισαν την απελευθέρωσή του, αφού απέρριψαν το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση.

Silvio Berlusconi

File:Silvio Berlusconi - Trento 2018 04.jpg - Wikimedia Commons

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει εμπλακεί σε πολλές δικαστικές διαμάχες. Μία από αυτές αφορούσε τη σεξουαλική σχέση του με μία ανήλικη. Όταν το 2009 χώρισε με την επί 19 χρόνια σύζυγό του, Veronica Lario, εκείνη τον κατηγόρησε δημόσια ότι έχει σχέσεις με ανήλικες. Τον Φεβρουάριο του 2011 κατηγορήθηκε ότι πλήρωνε τη 17χρονη Karima El Mahroug, για να κάνει σεξ μαζί της πολλαπλές φορές από τον Μάιο του 2010 και έπειτα. Παράλληλα, κατηγορήθηκε και για κατάχρηση εξουσίας, καθώς είχε προσπαθήσει να πιέσει τις αρχές να την απελευθερώσουν, όταν την είχαν συλλάβει για κλοπή. 

Η δίκη ξεκίνησε στις 6 Απρίλη και αναβλήθηκε για τις 31 Μαΐου, με τη Mahroug να αρνείται να συμμετέχει, όπως και η Giorgia Iafrate, ένα ακόμα φερόμενο ως θύμα του. Τελικά, τον Ιούνιο του 2013 κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης και σε απαγόρευση να πάρει ποτέ ξανά δημόσιο αξίωμα. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2014 η νομική του ομάδα έκανε έφεση και ζήτησε πλήρη απαλλαγή απ’ όλες τις κατηγορίες, με την απόφαση να ανατρέπεται πράγματι τον επόμενο Ιούλιο.