Παιδιά να λέμε την αλήθεια. Μιλώντας για τους millenials, είμαστε ίσως η πιο χαροκαμένη γενιά σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, από τον εμφύλιο και μετά. Πρώτα βγήκαμε στην αγορά εργασίας πάνω στο μεγάλο κραχ του 2008, που έφερε την δική μας τεράστια οικονομική κατρακύλα το 2011 με τα μνημόνια. Νομίζαμε πως πήγαιναμε καλά, και όντως μέχρι το 2019 τα πράγματα φαίνονταν να βελτιώνονται. Το 2020 σκάει μια παγκόσμια πανδημία. Το καταπίνουμε και αυτό, και την τεράστια οικονομική ανασφάλεια που έφερε. Μπαίνει το 2022 και ο πληθωρισμός είναι στα ύψη, με το μέσο νοίκι να κυμαίνεται στα 500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 580. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν ένα μήνα ακριβώς ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και από τότε οι τιμές έχουν ανέβει ακόμα πιο πολύ.

Και ανακεφαλαιώνω. Είμαστε η πιο χαροκαμένη γενιά οικονομικά, γεγονός οξύμωρο γιατί είμαστε παράλληλα και η γενιά με το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο κατά μέσο όρο. Αν λοιπόν δεν ψήνεσαι να είσαι πλέον έρμαιο των οικονομικών συνθηκών που δεν ξέρουν τι τους γίνεται, και θες να ξέρεις τι σου ξημερώνει, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αποκτήσεις κάποια παραπάνω εργαλεία οικονομικής διαχείρησης. Για να πάρεις λοιπόν τον έλεγχο τον οικονομικών σου, τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι σου, παρακάτω σου έχουμε μαζέψει 6 λογαριασμούς Instagram που σου μαθαίνουν όλα όσα χρειάζεσαι για να το πετύχεις. Μας ευχαριστείς αργότερα!

 

Clare Seal / @myfrugalyear

Η Claire Seal ξεκίνησε την πορεία της στο Instagram το 2019, όταν η ίδια βρισκόταν στο όριο του χρέους. Τότε αποφάσισε να αλλάξει πλεύση και παράλληλα να μοιράζεται την προσπάθειά της να ξεχρεώσει μέσα από το blog της αλλά και τα social media. Μέσω αυτής της πορείας, αφενός κατάφερε τον στόχο της και αφετέρου πήρε πολλά εφόδια σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομικής διαχείρησης. Αυτά μοιράζεται πλέον με τους 85.000 ακολούθους της, ενώ ξεχωρίζει για τον ρεαλιστικό τρόπο που μιλάει για το χρήμα, και για τις δύσκολες ερωτήσεις που απαντάει με την δύσκολη αλήθεια.


The Financial Diet / @thefinancialdiet

Στον λογαριασμό The Financial Diet θα βρεις πάρα πολλά θέματα που αφορούν τα οικονομικά, είτα άμεσα είτε έμμεσα. Από επεξηγήσεις των διαφόρων ειδών μετοχών, και το ποιο είναι αυτό που σου ταιριάζει, μέχρι πληροφορίες για πληθωρισμό και επενδύσεις, και από λίστες με πράγματα που *δεν χρειάζεσαι* και σου ξοδεύουν τα χρήματα άσκοπα, μέχρι mantras που θα σε κάνουν να δεις τα οικονομικά σου πιο υπεύθυνα. Γενικά, αυτό το προφίλ τα έχει όλα και συμφέρει. Όποιος και αν είναι ο οικονομικός σου στόχος, εδώ θα βρεις την λύση, και θα μάθεις ένα σωρό ακόμα πράγματα.


Personal Finance Expert / @herfirst100k

Αν αυτός ο λογαριασμός είχε άλλο όνομα, θα μπορούσε να ονομάζεται “φεμινισμός και οικονομική ενδυνάμωση”. Γιατί αυτό ακριβώς πρεσβεύει. Βασικός στόχος του είναι να ενημερώσει το κοινό για το πώς η πατριαρχία επηρεάζει την οικονομική επιτυχία των γυναικών και των θηλυκοτήτων, ενώ παράλληλα σου παρέχει άμεσα εργαλεία οικονομικής ενδυνάμωσης. Κοινώς, δεν στέκεται αμιγώς στο κομμάτι των χρημάτων, αλλά ξεκινάει από την ρίζα την αγορά εργασίας. Σου δίνει παραδείγματα για το πως θα πάρεις την δουλειά σε μια συνέντευξη, μέχρι και το πως θα διαπραγματευτείς τα χρήματα σε ένα νέο πόστο, ή για μια προαγωγή. Μαζί με όλα τα παραπάνω, παρέχει και χρήσιμες ρεαλιστικές συμβουλές για την μέση εργαζόμενη γυναίκα, που δεν είναι το κλασσικό “κάνε δυο ώρες γυμναστική με το που ξυπνήσεις και πίνε 10 σμούθιζ την μέρα”. Badassery σε όλο της το μεγαλείο.


Millennial Money Expert / @myfabfinance

Ανάμεσα στα διάφορα illustrations που παρέχουν πληροφορίες για διάφορα θέματα οικονομίας, το βασικό συστατικό που κάνει αυτόν τον λογαριασμό ξεχωριστό και χρήσιμο είναι τα challenges που κάνει κάθε εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, η Tonya Rapley έχει βάλει όπως λέει στόχο να “βοηθήσει 100.000 ανθρώπους να πάρουν οικονομικές αποφάσεις για τις οποίες είναι περήφανοι”. Έτσι, μια φορά την εβδομάδα ποστάρει έναν οικονομικό στόχο, και καλεί τους ακολούθους της να προσπαθήσουν να τον πετύχουν. Είτε αυτό έχει να κάνει με αποταμίευση, είτε με διαφορετικές καταναλωτικές επιλογές κλπ. Αν επίσης δεν καταλαβαίνεις τίποτα όταν πέφτεις πάνω σε οικονομικές ορολογίες, εδώ δε θα δυσκολευτείς, αφού η Rapley είναι η βασίλισσα των financial memes, εξηγώντας έτσι τα πάντα με εύκολο τρόπο.


Pennies To Pounds / @penniestopoundspod

Σε αυτό το προφίλ θα βρεις επίσης τα πάντα σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά, με την βοήθεια πολύχρομων εύκολοδιάβαστων illustrations. Παράλληλα, και εδώ υπάρχουν challenges αποταμίευσης, όπου μια φορά τον μήνα μπαίνει ένας κοινός στόχος, δίνοντάς σου παράλληλα οδηγίες και συμβουλές για το πώς θα το πετύχεις. Εδώ μπορείς ακόμα και να μάθεις πως θα καταφέρεις να μαζέψεις αρκετά χρήματα για το πρώτο σου σπίτι.


The Finance Bar / @thefinancebar

Στους παραπάνω λογαριασμούς μαθαίνεις εν καιρώ, και παίρνεις τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να κάνεις την καύτερη δυνατή διαχείρηση των οικονομικών σου. Σε αυτό το προφίλ, θα βρεις το απαραίτητο κίνητρο για να πετύχεις τους στόχους σου, μέσα από ποστ με σύντομες motivational φράσεις. Κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο, γιατί λειτουργεί σαν υπενθύμιση, και σε βάζει στον “σωστό” δρόμο κάθε φορά που ξεχνιέσαι. Αν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι ένα μπουστάρισμα αυτοπειθαρχίας, μπες εδώ και σκρόλαρε στο feed. Σε λίγα λεπτά θα έχεις ξαναγίνει ο Hulk της καλής οικονομικής διαχείρησης.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!