Ξεκινάμε με το δεδομένο πως η πολυγαμία δεν είναι για όλους και αυτό (μάλλον) δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των κοινωνικών αφηγήσεων με τις οποίες έχουμε μεγαλώσει. Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι, για τους οποίους η μονογαμία ποτέ δε λειτούργησε, και όχι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχουν θέματα δέσμευσης, ούτε ότι τους αρέσει να απατούν τους συντρόφους τους.

Εδώ και κάποιο καιρό, μαζί με την προόδο που κάνουμε σαν κοινωνία σε πολλούς τομείς, έχουμε επιτέλους αρχίσει να αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις και τον τρόπο που ένας άνθρωπος συνδέεται. Και μαζί με την αποδοχή αυτή, πολλά άτομα είναι πιο ανοιχτά στο να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και την δική τους στάση απέναντι σε αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας που λέγεται ερωτική ζωή. Πολύ μεγάλο μέρος ωστόσο αυτής της αποδοχής, τόσο των άλλων όσο και του εαυτού, αν αυτό είναι κάτι που κάποιος θέλει, αποτελεί η ενημέρωση σχετικά με την πολυγαμία, προκειμένου να κανονικοποιηθεί αλλά και να ανατραπούν διάφορα αρνητικά στερεότυπα που μέχρι τώρα συνδέονταν με αυτή. Μια τέτοια δουλειά κάνουν πολύ καλά πολλοί δημιουργοί του TikTok, χτίζοντας μια διαδικτυακή κοινότητα τόσο υποστηρικτική όσο και εκπαιδευτική. Παρακάτω σας έχουμε μαζέψει πέντε από αυτούς. Είτε σας ενδιαφέρει το θέμα της πολυγαμίας για τον εαυτό σας, είτε απλά θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό, αξίζει το κόπο να δείτε μερικά από αυτά τα βίντεο.

 

PolyPhiliablog

@polyphiliablog

I was so excited to share my partner with someone else…she was less enthusiastic. #polyamorous #polyamory #metamour #polyamorytok #openrelationships

♬ It could be a Ford F150 – Brandon McDermott

H δημιουργός του λογαριασμού Poly Philia, φτιάχνει μικρά βιντεάκια που αφορούν την ζωή ενός μη μονογαμικού ατόμου, τα οποία είναι τόσο ενημερωτικάσ όσο και διασκεδαστικά. Συγκεκριμένα, η “Poly Philia” σκοπό έχει να δώσει μια νότα χιούμορ στο θέμα της πολυγαμίας, το οποίο σύμφωνα με εκείνη το παίρνουν όλοι πολλοί στα σοβαρά, και μέσα από αυτή τη ματιά να το κάνει λίγο πιο προσεγγίσιμο. Αν είσαι ήδη πολυγαμικός αυτός ο λογαριασμός θα σου προσφέρει υλικό που σίγουρα θα ταυτιστείς, ενώ αν είσαι μονογαμικός θα δεις κομμάτια για αυτό το lifestyle που ειδάλλως ενδεχομένως να μην έβλεπες.

Marjanilane

@marjanilane

Most of y’all should handle your insecurities or just be swingers. #polyamory #polyamorous #unicornhunting #couplesprivilege #blackpolygamy

♬ original sound – Marjani

Ο στόχος του λογαριασμού της Marjani είναι από τη μια η ορατότητα και αντιπροσώπευση και από την άλλη η ενημέρωση. Όπως η ίδια λέει στο Cosmopolitan, “Ως ένα Μαύρο κουήρ άτομο, εστιάζω το περιεχόμενό μου κυρίως σε Μαύρους πολυγαμικούς ανθρώπους γιατί δυστυχώς αυτή η κοινότητα που θεωρείται τόσο συμπεριληπτική και ποικιλόμορφη, πολύ συχνά μας ξεχνάει”. Πέρα από βιντεάκια που αφορούν τις κοινές πραγματικότητες των πολυγαμικών ατόμων, η Marjani μοιράζεται με το κοινό του TikTok και περιεχόμενο σχετικό με της ρατσιστικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα στην διαθεματικότητα,  όπως πολυγαμικές Μαύρες θηλυκότητες.

 

ChillPolyamory

@chillpolyamory

One way to prevent these here resentments, cutie 💛 #relationshiptips #polyamorytiktok

♬ original sound – chillpolyamory

H Morgan, που βρίσκεται πίσω από τον λογαριασμό ChillPolyamory, χρησιμοποιεί το TikTok προκειμένου να κανονικοποιήσει τον πολυγαμικό τρόπο ζωής. Μέσα από το λογαρισαμό της δίνει απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα γύρω από το θέμα αυτό, όπως το πως αντιμετωπίζεις κάποιον ενδεχόμενο νέο σύντροφο και άλλα αντίστοιχα. Ακόμα, μέσα από το περιεχόμενό της, αγγίζει και πιο ‘βαθιά’ ζητήματα, σχολιάζοντας για παράδειγμα το πως η πολυγαμικότητα αμφισβητεί το τρόπο ζωής μας, και τις κοινωνικά κατασκευασμένες αφηγήσεις με τις οποίες όλοι έχουμε γαλουχηθεί.

 

Polyamfam

@polyamfam

Plot twist!🥰#polyamory #polyamorous #polyamourous #polyamorousrelationship #polyamorytiktok #polyam #nonmonogamy #openrelationship #openrelationships

♬ original sound – polyamfam

Μέσα από τον λογαριασμό του Polyamfam, ο Chad μοιράζεται στο TikTok βιντεάκια όπου αντιδρά σε διάφορες στερεοτυπικές απόψεις σχετικά με την πολυγαμία, όπως για παράδειγμα το ότι “οι περισσότερες πολυγαμικές σχέσεις αποτυγχάνουν” ή το ότι “το να είσαι πολυγαμικός είναι απλά μια δικαιολογία για να κοιμάσαι με άλλους”. Φτιάχνει επίσης περιεχόμενο στο οποίο δείχνει πως είναι μια ημέρα στη ζωή ενός μη μονογαμικού ατόμου, κανονικοποιώντας έτσι καταστάσεις που για μη πολυγαμικά άτομα φαντάζουν τρομακτικές.

 

Homesliceproductions

@homesliceproductions

Reply to @observerph I’ve gotta feeling the kids are gonna be alright. #nonmonogamy #polyamory #polycule

♬ Here Comes the Sun – Boyce Avenue

Η Jester Levity, που δηλώνει στο λογαριασμό της, Κουήρ Πολυγαμική Μαμά, χρησιμοποιεί το TikTok προκειμένου να δείξει πως είναι να ζεις και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου ως πολυγαμικό άτομο. Εκτός από διασκεδαστικά και ενημερωτικά, τα βίντεό της είναι ιδανικά για ανθρώπους, πολυγαμικούς και μη, που αναρωτιούνται πως μπορείς να διατηρήσεις το μη μονογαμικό τρόπο ζωής, όταν υπάρχουν στην ζωή σου και παιδιά. Το αποτέλεσμα που βλέπουμε στο περιεχόμενό της; Βίντεο με την ίδια, τον σύζυγό της, το σύντροφο του συζύγου της, τον σύζυγό του και την κοπέλα του, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους όλοι μαζί με πολλή αγάπη τόσο μεταξύ τους όσο και προς τα μωρά.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!