Η Τόνια Σωτηροπούλου μάς έχει συνηθίσει σε όμορφες, γεμάτες σκέψη και καθόλου επιφανειακές δηλώσεις. Για όποιο θέμα κι αν μιλάει. Μεταξύ όλων των συνεντεύξεων της, έχει καταφέρει να μάς χαρίσει πολλά μηνύματα γεμάτα γυναικεία ενδυνάμωση, που τουλάχιστον μάς εμπνέει και μάς κάνει να χαμογελάμε. Μαζέψαμε, λοιπόν, τις αγαπημένες μας τέτοιες στιγμές της. 

Όταν μίλησε για τη γυναικεία ενέργεια

Τον Ιούλιο του 2020, η Τόνια Σωτηροπούλου βρέθηκε στην εκπομπή Φλερτ. Εκεί εξήγησε πώς αντιλαμβάνεται η ίδια τη γυναικεία ενέργεια και πώς θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να κυριαρχήσει. “Η γυναικεία ενέργεια θεωρώ ότι είναι λίγο πιο γκρι. Δεν είναι πάντα λευκή ή μαύρη. Είναι η ενέργεια της μητέρας γης. Είναι η ενέργεια της πολυδιάστατης κατανόησης. Της αγάπης. Είναι πιο εύκαμπτη. Δεν το λέω με φεμινιστικό όρο, αλλά πιστεύω ότι η θηλυκή ενέργεια ήρθε η ώρα να καταλάβει τον κόσμο και τις βιομηχανίες, αν θέλεις, ίσως και την πολιτική. 

Είναι πιο αέρινη. Και θα πρέπει να μη φοβόμαστε γι’ αυτό και να διεκδικούμε με τον τρόπο, που μπορεί να διεκδικήσει και έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει μία γυναίκα. Πιστεύω ότι ταυτόχρονα είμαστε όλοι ίσοι στα πάντα, αλλά την ίδια στιγμή ο καθένας έχει τη διαφορετικότητά του”. 

Όταν μίλησε για την υποστήριξη μεταξύ γυναικών

Τον Δεκέμβριο του 2020, είχε βρεθεί στο The 2Night Show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Στη συνέντευξή της ανέφερε ότι δέχεται θετικά σχόλια κυρίως από γυναίκες, αλλά και ότι η ίδια προσπαθεί να υποστηρίζει τις άλλες γυναίκες. “Ιδίως από γυναίκες παίρνω πολύ θετικά σχόλια και ούτως ή άλλως εγώ αγαπώ τις γυναίκες. Εμένα όλες μου οι φίλες, η κάθε μία με τον τρόπο της, είναι όμορφες. Δεν ανταγωνίζομαι συναδέλφους καθόλου. Δεν θεωρώ ότι κάποιος έχει να ζηλέψει κάτι απ’ τον άλλο. Κάνω support τις γυναίκες, με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ. Δεν είμαι, δηλαδή, το κορίτσι, που θα σχολιάσει μία άλλη κοπέλα, επειδή είναι πολύ όμορφη, επειδή εγώ αισθάνομαι μειονεκτικά. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ενωμένες γενικά”.

Όταν μίλησε για τη σημασία του ελληνικού #MeToo

Η ηθοποιός βρέθηκε στο Καλό Μεσημεράκι με τον Νίκο Μουτσινά τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε μίλησε για τη σημασία, που έχει το ελληνικό #MeToo και η απόφαση κάποιων ανθρώπων να βρουν τη δύναμη και να μιλήσουν. “Δεν έχει να κάνει μόνο με τον δικό μας χώρο, αλλά σε όλους τους χώρους πιστεύω ότι ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι τη σεξουαλική παρενόχληση, τη λεκτική βία ή την κατάχρηση εξουσίας, τα θεωρούμε ως κάτι δεδομένο. Ουσιαστικά αυτό, που πρέπει να γίνει τώρα, ήταν νομίζω η αρχή. Η αρχή με όλα αυτά, που γίνονται, και μπράβο σε όλους τους ανθρώπους, γιατί χρειάζεται πολύ μεγάλο θάρρος και δύναμη και έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά περισσότερα. Γιατί είναι τεράστια η έκθεση. Πόσο μάλλον να βγαίνεις μπροστά και να λες ‘Εγώ είμαι ευάλωτος, μου έχει συμβεί αυτό’.

Θεωρώ ότι ο στόχος όλων αυτών, αλλά και ο στόχος όλων μας, θα πρέπει να είναι ουσιαστικά να αλλάξει η ιδιοσυγκρασία, ο πυρήνας των ανθρώπινων σχέσεων, και να θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι νορμάλ, αυτό δεν είναι κανονικό. Που μπορεί να πάρει πέντε, δέκα χρόνια, αλλά με κάποιον τρόπο οριοθετούνται κανόνες τώρα, μπαίνουν όρια και δεν υπάρχει και αυτή η ομερτά ότι ‘Δεν συζητάμε γι’ αυτά τα πράγματα. Εντάξει, αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και είναι κάτι πάρα πολύ προσωπικό η παρενόχληση ή ο βιασμός. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτά δημόσια’. Σαφέστατα και μπορούμε να μιλήσουμε δημόσια. 

Ο λόγος, που μίλησα γι’ αυτό (για την παρενόχληση, που είχε δεχτεί), ήταν για να τονίσω ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος, που ο καθένας μπορεί να κάνει κατάχρηση της δύναμής του. Και να υπάρχει ίσως έναν φόβος σε όλους τους χώρους, δεύτερη σκέψη, τρίτη. Και ότι αυτό δεν είναι οκέι. Γιατί, δυστυχώς, ο μόνος τρόπος, που μπορεί αυτό να αποφευχθεί, αν δεν είναι στοιχείο ηθικό χαρακτήρα που έχει ο κάθε άνθρωπος, είναι το ότι θα φοβάται μην εκτεθεί. Αν, λοιπόν, ο φόβος μπορεί να μάς δώσει καλύτερες σχέσεις και αξιοκρατία στον επαγγελματικό τομέα και γενικότερα, τότε ας υπάρχει φόβος. 

Ο λόγος, που όλοι αυτοί οι άνθρωποι μίλησαν, δεν είναι μόνο για να πουν τη δική τους ιστορία και να βγει ο κόσμος να πει ‘είσαι γενναίος και μπράβο σου’ ή ‘αχ, αισθάνομαι συμπόνια’. Είναι ουσιαστικά, για να βοηθήσει το τελευταίο παιδί σε μία πολύ μικρή κοινότητα, όπως πχ ένα χωριό, να ξέρει ότι δεν είναι μόνο του, αν περνάει κάτι τέτοιο, και ότι πρέπει να μιλήσει γι’ αυτό. Ουσιαστικά πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι, να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να υπάρχει προστασία, να μη φοβάται κάποιος να μιλήσει”.  

Όταν μάς υπενθύμισε ότι όλες οι γυναίκες δεν έχουν στόχο ζωής τη μητρότητα

Σε συνέντευξή της με το Marie Claire και τη Ραφαέλλα Ράλλη, η ηθοποιός είχε εξηγήσει ότι ότι δεν έχει ξυπνήσει μέσα της το μητρικό ένστικτο. Είχε, μάλιστα, υπογραμμίσει ότι δεν είναι καν σίγουρη ότι αυτό πράγματι υπάρχει. Κι αν κάποια στιγμή αποφασίσει να γίνει μητέρα, θα το κάνει για να δώσει αγάπη και όχι απλά για να διαιωνίσει το DNA της.

“Έχω καλή σχέση με τα παιδάκια, αλλά δεν είμαι ο άνθρωπος που θα δει ένα μωρό και θα λιώσει. Τα πάω καλύτερα μαζί τους όταν αρχίζουν να επικοινωνούν περισσότερο αυτό που θέλουν να πουν. Δεν έχει ξυπνήσει μέσα μου το μητρικό ένστικτο, δεν ξέρω αν υφίσταται κάτι τέτοιο, αλλά κάποια στιγμή θα το έκανα, ναι. Με χαρά κιόλας. Απλά δεν έχω καμία διακαή επιθυμία να διαιωνιστεί οπωσδήποτε το δικό μου DNA, μπορεί και να υιοθετήσω κάποιο παιδάκι. Είναι αυτό που λέει ο Στέφανος Ξενάκης ότι τα παιδιά μας δεν είναι δικά μας, δικά τους είναι”.

Όταν μάς θύμισε ότι ο γάμος δεν είναι αυτοσκοπός κάθε γυναίκας

Το 2019, η ηθοποιός βρέθηκε στο Καλό Μεσημεράκι. Τότε εξήγησε ότι ο γάμος δεν ήταν ποτέ στο μυαλό της, ούτε τον θεώρησε ποτέ αυτοσκοπό της, επειδή είναι γυναίκα. “Θεωρώ ότι ο γάμος πρέπει να υπάρχει στη ζωή ενός ανθρώπου, άμα θέλεις με κάποιον τρόπο να κάνεις ένα πάρτι, για την αγάπη που μοιράζεσαι με έναν άνθρωπο. Αμφίδρομα, να θέλουν και οι δύο. Δεν είναι κάτι, που είναι ο απώτερος στόχος και θεωρώ ότι είναι ένα κομβικό σημείο, που αλλάζει τα πράγματα. Είναι μία μέρα από τη ζωή σου και ούτως ή άλλως συνυπάρχω και ζω σαν παντρεμένη, αν υπάρχει αυτό σαν όρος. Οπότε δεν ήμουνα ποτέ το κορίτσι, που ονειρευόταν τα νυφικά του, τα αυτά του, τα παρανυφάκια, τα παρασκυλάκια, τα παραγατάκια”.