Από την περσινή σεζόν, έχουμε γνωρίσει καλύτερα τη Δανάη Μπάρκα, χάρη στην καθημερινή πρωινή εκπομπή της Πάμε Δανάη. Αυτό, που μάς έχει δείξει, είναι ένα πολύ φρέσκο τηλεοπτικό πρόσωπο, που δεν ακολουθεί τις (συνήθως κακές) νόρμες αυτού, που έχουμε στο μυαλό μας ως πρωινάδικο. Μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να μην προσβάλει κανέναν μέσα από τη θεματολογία της εκπομπής της, να μάς περνάει πολλά μηνύματα και να μάς έχει χαρίσει πολλές στιγμές, που μάς έχουν κάνει να την αγαπήσουμε. 

Όταν μίλησε για τις διαφορετικές οικογένειες

Τον Απρίλιο, που μάς πέρασε, ο Μιχάλης Οικονόμου είχε βρεθεί στο Πάμε Δανάη και μίλησε για την ομόφυλη οικογένειά του, με τον σύντροφο και το παιδί τους. Μετά από αυτήν, φαίνεται ότι δέχτηκε αρκετά αρνητικά μηνύματα στο internet. Έτσι, η παρουσιάστρια αποφάσισε να απαντήσει σε όσους έκριναν τον ηθοποιό και τον σύντροφό του. “Να μπαίνουμε στη θέση του άλλου. Να σκεφτόμαστε ότι, ειδικά όταν οι άνθρωποι έχουν παιδί και οικογένεια, οφείλουν να είναι δίπλα του και να είναι υγιείς και να το στηρίξουν και να το αγαπάνε.

Και επειδή προσωπικά προέρχομαι και από μία οικογένεια διαφορετική για κάποιους και μεγαλωμένη με τη μαμά μου και έναν φίλο της, οικογένεια είναι κάθε στέγη και κάθε σπίτι, που μπορεί να σου προσφέρει ασφάλεια, αγάπη, σεβασμό και ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη. Αν ένα σπίτι έχει αυτά, όποιος και να ‘ναι μες στο σπίτι, είτε είναι μία μαμά είτε ένας μπαμπάς είτε μονογονεϊκές οικογένειες είτε ο καθένας με τη δική του οικογένεια, οφείλει να παίρνει τον σεβασμό των γύρω του και οφείλουμε όλοι να ‘μαστε ανοιχτοί”. 

Όταν θύμισε (σε όσους μάλλον δεν το θυμούνται) ότι δεν υπάρχει κατώτερος άνθρωπος

Όταν ο Τάσος Ξιάρχος βιντεοσκόπησε μία κοπέλα με περισσότερα κιλά και την ανέβασε στα social media του, για να την χλευάσει, επειδή φόραγε ρίγες, η Δανάη Μπάρκα αποφάσισε να το πάρει ως αφορμή, ώστε μέσα από το Πάμε Δανάη να θυμίσει σε όλους ότι δεν υπάρχουν κατώτεροι άνθρωποι. 

“Επειδή μπορεί αυτό το βίντεο να πέσει στα χέρια ενός παιδιού ή μπορεί αυτή τη στιγμή να το βλέπει μία μαμά από το σπίτι, που να έχει ανασφάλεια για το παιδί της, ή η ίδια η μαμά να έχει για τον εαυτό της ή πάρα πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, που έχουν αισθανθεί υποδεέστεροι χωρίς να πρέπει, θα ήθελα απλά απ’ τη δική μου θέση να τονίσω ότι δεν υπάρχει κανένας κατώτερος άνθρωπος από κανέναν άλλον. Ότι όλοι είμαστε το ίδιο σημαντικοί, το ίδιο απαραίτητοι και αναγκαίοι σε αυτόν τον κόσμο. Ότι όσο αλλάζουμε τον εαυτό μας, για να αρέσουμε σε τρίτους ή στην κοινωνία, χάνουμε την προσωπικότητά μας. Γι’ αυτό να μην πέφτουμε σ’ αυτή την παγίδα. Να μάς αγαπάμε, να μάς φροντίζουμε, να μάς προσέχουμε και, αν μπορούμε ένα πράγμα να σκορπάμε σε αυτόν τον κόσμο, να είναι η αγάπη, γιατί δεν υπάρχει τίποτα ομορφότερο και τίποτα καλύτερο. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ωραία τους τα στοιχεία και είναι ωραίο να φωτίζουμε τις φωτεινές πλευρές μας”. 

Όταν αφιέρωσε την “καλημέρα” της εκπομπής στους ανθρώπους που την είχαν ανάγκη

Πριν μερικές μέρες, αφότου είχε σκάσει το θέμα με τον Τάσο Ξιάρχο και αφότου εκείνος αναφέρθηκε προσβλητικά σε εκείνη προσωπικά, η Δανάη Μπάρκα αποφάσισε να μην απαντήσει με επίθεση και εξίσου προσβλητικά. Αντιθέτως, αποφάσισε να πάρει την ευκαιρία, ώστε να αφιερώσει την “καλημέρα” της εκπομπής της σε όλους όσους την χρειάζονται.

“Τη σημερινή ‘καλημέρα’ θα ήθελα μέσα απ’ την καρδιά μου και το εννοώ να την αφιερώσουμε σε όποιον άνθρωπο έχει στεναχωρηθεί, έχει ρίξει έστω κι ένα δάκρυ, γιατί τον κορόιδεψαν. Θέλω να την αφιερώσουμε σε όποιον άνθρωπο, σε όποιον ομοφυλόφιλο άνθρωπο έχει νιώσει περιθωριοποιημένος. Σε όποιον χοντρό άνθρωπο έχει νιώσει ανασφαλής. Σε όποιον αδύνατο άνθρωπο έχει νιώσει ότι παίρνει αρνητικά σχόλια και χλευαστικά. Σε όποια μαμά έχει δει το παιδί της να γυρνάει από το σχολείο κλαίγοντας για χλευαστικά σχόλια, που του έγιναν. Σε όποιον Έλληνα, Αλβανό, Πακιστανό, Ιταλό έχει νιώσει bullying για την καταγωγή του. Σε όποιον άνθρωπο θεωρεί ότι δεν έχει πάρει αυτά, που του άξιζαν, γιατί κάποιος προσπάθησε να τον κάνει να αισθανθεί κατώτερος. 

Αυτή, λοιπόν, η ‘καλημέρα’ να πάει παντού, αλλά μία μεγαλύτερη ‘καλημέρα’ θέλω να πάει σε κάθε άνθρωπο αχάιδευτο εκεί έξω και σε κάθε άνθρωπο, που δεν έχει πάρει την αγάπη, που θα έπρεπε, άρα δεν έχει και να τη δώσει. Που μπορεί να έχει τύχει να έχει γίνει ρατσιστής, να μη θέλει κάτι, που τυχαία δεν είναι ο ίδιος. Σε κάθε άνθρωπο, που δεν μπορεί να διαχειριστεί τις δύσκολες στιγμές και καταστάσεις, οπότε άθελά του ή ηθελημένα προκαλεί πόνο, στεναχώρια, αμηχανία σε κάποιους άλλους. Σ’ αυτούς, λοιπόν, αξίζει μια παραπάνω ‘καλημέρα’, γιατί μπορεί να μην είναι τόσο τυχεροί όσο εμείς, που πήραμε αγάπη και έχουμε να δώσουμε. Αυτοί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν θέλουν ούτε αρνητικά σχόλια, ούτε καυστικά σχόλια, ούτε κριτική, ούτε μίσος. Γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι χρήζουν αγάπης”. 

Όταν μάς θύμισε ότι δεν χρειαζόμαστε πάντα μία σχέση για να είμαστε καλά

Τον περασμένο Απρίλιο, αφότου είχε γίνει γνωστός ο χωρισμός, ρωτήθηκε από την εκπομπή Σου Κου Family αν θέλει να έρθει κάτι καινούργιο στη ζωή της. Εκείνη απάντησε: “Θέλω να είμαι καλά. Αν το να είμαι καλά είναι να έρθει κάτι καινούργιο, να ‘ρθει. Αν το να είμαι καλά είναι να είμαι μόνη μου, να ‘ρθει. Αν το να είμαι καλά, είναι να δουλεύω, όπως τώρα, πάρα πολύ, που μ’ αρέσει, νομίζω ότι αυτό προτιμώ αυτή την στιγμή, τη δουλειά μου.

Θέλουμε να είμαστε από απόφαση με όποιον είμαστε ή από απόφαση με όποιον δεν είμαστε. Κατά την γνώμη μου, νομίζω ότι δεν πρέπει να χωράμε σε ταμπέλες και περιορισμούς. Ούτε για το τι θα πουν οι άλλοι, ούτε για τίποτα. Οφείλουμε να αγαπάμε εμάς, γιατί στο τέλος της ζωής μας, όποτε κι αν είναι, μ’ εμάς θα ‘μαστε”. 

Όταν μίλησε ανοιχτά για το πώς μάς επηρεάζουν αρνητικά οι δυσάρεστες ειδήσεις

Τον τελευταίο χρόνο η ειδησεογραφία είναι γεμάτη με τραγικά γεγονότα, φόνους, γυναικοκτονίες, κορωνοϊό και όχι μόνο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε πόσο αρνητικά μπορεί αυτά να λειτουργήσουν στην ψυχολογία μας και να μάς επηρεάσουν. Η Δανάη Μπάρκα το έκανε, μαζί με μία σημείωση ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο. 

“Τα νέα στον κόσμο δεν είναι πολύ ευχάριστα… φόνοι, γυναικοκτονίες, καταδιώξεις, θάνατοι,  πανδημία, άνθρωποι που περνάνε δύσκολα και στενάχωρες καταστάσεις. Η ζωή συνεχίζεται, ναι… και θα συνεχίζεται ό,τι και να γίνει. Όμως, ακόμα κι αν τα γεγονότα αυτά δεν συμβαίνουν σε εμάς σίγουρα μας επηρεάζουν.

Δεν θα ήταν υπέροχο να υπάρχει ένα μαγικό ραβδί που να σκορπίζει στον αέρα ευγένεια, καλοσύνη, ενσυναίσθηση, αγάπη και φροντίδα;; Όχι, μην σας ακούγεται ονειροπαρμένο… έτσι θα έπρεπε να είμαστε.. αφήστε που τα όνειρα γι αυτό υπάρχουν.. για να τα κάνουμε και να τα κυνηγάμε. Ενωμένοι και να ψάχνουμε ωραίους ανθρώπους, να μεγαλώνουμε ωραίους ανθρώπους, να φροντίζουμε όσους μας χρειάζονται, να πηγαίνουμε σε ειδικούς, όταν έχουμε θέματα μέσα μας να λύσουμε, και να κάνουμε ό,τι περνάει απ το χέρι μας για να βλεπουμε χαμόγελα!

Στα παιδιά,στους παππούληδες στις γιαγιάδες.. Στις γυναίκες, στους άνδρες, στα ζώα, σε όλες τις υπάρξεις του κόσμου μας.

Τι ωραίο θα ήταν την κακία, τον φθόνο, την αγένεια, το μίσος να τα πετούσαμε σ’ έναν κάδο και να μην άνοιγε ποτέ…

Φυσικά και η ζωή συνεχίζεται αλλά κάαατι ας μένει απ’ όλα αυτά που ζούμε. Ας επικεντρωνόμαστε στην αγάπη, στην ένωση, στη μεγάλη αγκαλιά και στο να αφήσουμε ‘πίσω μας’ έναν κόσμο όμορφο για όσους έρθουν μετά.. έναν κόσμο με ίσα δικαιώματα, με αλληλεγγύη, με κατανόηση, με μοίρασμα…

Ο ένας ας ξεσηκώνει τον άλλον για ένα παραπάνω χαμογελο, για λίγη αγνότητα για προσφορά και χαρά”.