H φωτογραφία δρόμου που γεννήθηκε στα τέλη του 19ου όταν και κυκλοφόρησαν φορητές φωτογραφικές μηχανές αποτελεί ίσως την πιο εξαιρετική καταγραφή της ανθρωπογεωγραφίας των πόλεων, μιας στιγμής στην ιστορία τους, του παλίμψηστού τους, ακόμη και των συνηθειών ενός ολόκληρου λαού, το πέρασμα στην αθανασία αστικών τοπόσημων που μπορεί αύριο να πάψουν να υπάρχουν. 

Η φωτογραφία δρόμου παρουσιάζει τυχαίες συναντήσεις ή περιστατικά σε δημόσιους χώρους και ως εκ τούτου, το timing και η αποφασιστικότητα του φωτογράφου παίζουν σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο πεδίο φωτογραφίας. Ονόματα όπως ο Βρετανός Martin Parr που κατέγραψε όπως κανείς άλλος τη μεσαία τάξη της Αγγλίας, με λήψεις που πάντα κρύβουν μια λεπτή ειρωνεία, ο Jamel Shabazz, ο σημαντικός φωτογράφος χωρίς τον οποίο θα είχαμε στερηθεί μια συγκλονιστική καταγραφή της αφροαμερικανικής κοινότητας της Νέας Υόρκης στα 80s’, η Helen Levitt που απαθανάτισε την παιδικότητα στους δρόμους της Νέας Υόρκης με αμίμητο τρόπο και φυσικά ο πιονέρος του street photography, o Γάλλος φωτογράφος, Henri Cartier – Bresson που όρισε αυτό που σήμερα αποκαλούμε φωτογραφία δρόμου είναι μερικά μόνο από τα εκατοντάδες που με μια κάμερα στο χέρι, κυνηγούν στους δρόμους της πόλης, την τέλεια στιγμή.

Η Αθήνα των 20s’ έχει τη δική της πολύ δυναμική κοινότητα street photographers κι εμείς ανακαλύψαμε τα 15 πιο δυνατά street photography accounts του αθηναϊκού street photography στο Instagram για να γεμίσει το feed σας με αυθεντικές απεικονίσεις της πόλης. 

Γιώργος Γεωργιάδης – @georgiadis_gio

Oι street λήψεις του Γιώργου Γεωργιάδη φέρουν μια μελαγχολία. Οι επιλογές του σε φίλτρα βγάζουν στην επιφάνεια την πιο κινηματογραφική πτυχή της Αθήνας, ενώ οι άνθρωποι που εικονίζονται στις φωτογραφίες του είναι συνήθως μόνοι στον περιβάλλοντα χώρο, δίνοντάς μας έτσι μια πιστή απεικόνιση του μέσου περιπατητή της πόλης που πάει προς τις διάφορες δουλειές του, παρέα μα τις σκέψεις του. 

Χάρης Ορφανίδης – @orfanidisharis

Ο Χάρης Ορφανίδης έχει μια χαρακτηριστική παλέτα. Στη σχεδόν “ξεθωριασμένη” Αθήνα του συναντά κανείς πρόσωπα και στιγμιότυπα που διαβεβαιώνουν ότι ο φωτογράφος περιμένει πραγματικά την τέλεια στιγμή για να πατήσει το κλικ.

Αλέκα – @alekaki78

Η Αλέκα είναι μια από τις λίγες γυναικείες παρουσίες της αθηναϊκής street photography κοινότητας και δεν φοβάται να καταγράψει μια Αθήνα στην οποία άλλοι ίσως να γυρίζουν αλλού το βλέμμα. Σκοτεινές και μελαγχολικές λήψεις που όμως σκιαγραφούν εξαιρετικά την πόλη μας.

Παναγιώτης Δ. – @wicked_d

Ο Παναγιώτης έχει μια πιο κινηματογραφική προσέγγιση στη φωτογραφία δρόμου, με την Αθήνα να λειτουργεί για τον ίδιο ως το πιο τέλειο σκηνικό. Πέρα από εξαιρετικό timing, ο @wicked_d παίζει εξαιρετικά με το φυσικό φως, ενώ ταυτόχρονα οι βραδυνές του λήψεις μοιάζουν σαν να ανήκουν σε ταινία του Αλέξη Αλεξίου.

Άννα Στ. – @anna_stv__

Η εξαιρετική Άννα έχει “μάτι” για ιδιαίτερα πρόσωπα και στιγμιότυπα, ενώ φαίνεται πως αναζητά και πράγματι βρίσκει την ομορφιά στην Αθήνα, όπου κι αν αυτή κρύβεται.

Θουκυδίδης Καρποδίνης – @thoukydidisk

Η φωτογραφία δρόμου του Θουκυδίδη Καρποδίνη ξεχωρίζει στην αθηναϊκή κοινότητα του street photography για τα διεισδυτικά πορτρέτα και το εξαιρετικό timing. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του, επιδιώκει οι άνθρωποι να κοιτούν μέσα στον φακό του, ενώ λειτουργεί διαισθητικά καταγράφοντας την αφιλτράριστη πλευρά της Αθήνας, καθώς απεχθάνεται τα “στημένα” ή προφανή στιγμιότυπα.

Χάρρυ Τζαναβάρης – @harrycoockie

Θα μπορούσαμε να πούμε με ασφάλεια ότι ο Χάρρυ Τζαναβάρης είναι ο master της bokeh αισθητικής της ινσταγκραμικής κοινότητας street photography της Αθήνας. Οι λήψεις του ισορροπούν με χάρη ανέμεσα στο ρεαλιστικό και το κινηματογραφικό, ενώ συχνά συνοδεύονται από γοητευτικά captions.

Takis Dim – @takis_dim_photo

Ο λάτρης της φωτογραφίας Takis Dim δοκιμάζει τις δυνάμεις του, μεταξύ άλλων, και στη φωτογραφία δρόμου εξασφαλίζοντας ατμοσφαιρικές λήψεις.

Γιάννης Γαβριήλ – @johnny_gavriil

Η Αθήνα του Γιάννη Γαβριήλ είναι λες και έχει ξεπηδήσει από ταινία του Παναγιωτόπουλου. Ατμοσφαιρικές λήψεις με συναίσθημα που ξεχειλίζει και πολύ συγκεκριμένη και συνεπή αισθητική, περασμένες με ένα μωβ – μπλε φίλτρο που δίνει στην πόλη μια έξτρα μελαγχολία από αυτή που ήδη φέρει.

Παναγιώτης Κουτρουμπής – @goatherd_k

Ένας ακόμη εραστής της bokeh αισθητικής και των νυχτερινών λήψεων κυρίως, ο Παναγιώτης Κουτρουμπής απαθανατίζει μια Αθήνα που μοιάζει σαν να ανήκει σε άλλη ήπειρο.

Στέλιος – @what_was_left_of_me

Η Αθήνα σε 35mm μέσα από την Pentax K1000 και τον street photography λογαριασμό του Στέλιου. Μια απίστευτα τρυφερή απεικόνιση της πόλης σε φιλμ, όπως της πρέπει να απαθανατίζεται. Ο Στέλιος είναι ένας μάγος του urban landscape με ξεχωριστό αισθητικό αποτύπωμα.

Άντα Δάβαρη – @ada_dav

Η βραβευμένη φωτογράφος Άντα Δάβαρη είναι από τις πιο δυναμικές παρουσίες της street photography κοινότητας της πόλης. Παρόλο που επαγγελματικά ασχολείται και με άλλους τομείς της φωτογραφίας, σε αυτό το IG account γιορτάζει την αγάπη της για το αστικό τοπίο μέσα από συγκλονιστικές λήψεις μιας μαγευτικής, φωτεινής Αθήνας.

Μάκης Κωλέττης – @makis.koletis

Ένας ακόμη εξαιρετικός street φωτογράφος είναι και ο Μάλης Κωλέττης, επίσης aficionado του bokeh και της ψυχρής χρωματικής παλέτας, με ίση δυναμική σε landscape και portrait φωτογραφία.

Κώστας Κρεμμύδας – @kostas_kremmidas

Με βάση του τον Πειραιά, αλλά χωρίς να κινείται μονάχα στα όριά του, ο Κώστας Κρεμμύδας είναι ένας από τους πιο συνεπής και αναγνωρισμένους εντός της κοινότητας των street photographers. Στις φωτογραφίες του πρωταγωνιστούν οι commuters της πόλης, αλλά και οι απλοί περιπατητές της, πάντα μόνοι και δοσμένοι με μία χαρακτηριστική αισθητική.

Βασίλης Τζάνης – @vasilistzanis

Ο Βασίλης Τζάνης είναι video editor με αγάπη για τη street φωτογραφία. Η πολυεπίπεδη σχέση του με την εικόνα αναδύεται αβίαστα μέσα από τις λήψεις του που προδίδουν πάντα κίνηση.