Ήταν αναμενόμενο ότι θα βλέπαμε αρκετά σύντομα τον αντίκτυπο της ανατροπής της απόφασης Roe v. Wade στις ΗΠΑ. Μαθαίνουμε λοιπόν, ότι μια 10χρονη αναγκάστηκε να ταξιδέψει σε άλλη πολιτεία προκειμένου να κάνει έκτρωση, έπειτα από σεξουαλική κακοποίηση που υπέστει. Πιο συγκεκριμένα, η δρ Caitlin Bernard, μαιευτήρας – γυναικολόγος στην Ινδιανάπολη, δήλωσε στην εφημερίδα “The Cincinnati Enquirer” ότι διέκοψε την εγκυμοσύνη ενός 10χρονου κοριτσιού που ταξίδεψε από το Οχάιο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade του 1973 και το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Η 10χρονη παραπέμφθηκε από έναν γιατρό παιδικής κακοποίησης στο Οχάιο, αφού η πολιτεία απαγόρευσε την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Το κορίτσι ήταν έξι εβδομάδων και τριών ημερών έγκυος. Αν και η άμβλωση εξακολουθεί να είναι νόμιμη στην Ιντιάνα, η Bernard ανησυχεί ότι σύντομα ούτε εκεί οι γιατροί θα μπορούν να παρέχουν την υπηρεσία αυτή, καθώς οι νομοθέτες της πολιτείας αναμένεται να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν περαιτέρω τις αμβλώσεις κατά τη διάρκεια μιας ειδικής συνεδρίασης στις 25 Ιουλίου. “Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι σε λίγες μόνο εβδομάδες δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε αυτή τη φροντίδα”, δήλωσε ο Δρ Bernard.

Οι πάροχοι αμβλώσεων στην Ιντιάνα έχουν δει μια εισροή ασθενών εκτός πολιτείας μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η δρ. Katie McHugh, μια άλλη γυναικολόγος από την Ιντιάνα, δήλωσε στο “Enquirer” ότι έχει δεχτεί “έναν τρελό αριθμό αιτημάτων” από το Οχάιο και το Κεντάκι, με τις κλήσεις από άλλες πολιτείες να έχουν αυξηθεί από πέντε έως οκτώ την ημέρα, σε περίπου 20. Η αυξανόμενη πίεση στα αναπαραγωγικά δικαιώματα επηρεάζει σημαντικά τους εναπομείναντες παρόχους αμβλώσεων της χώρας. Εν τω μεταξύ, ένας δικαστής του Κεντάκι σταμάτησε προσωρινά την πολιτεία από το να θεσπίσει μια “σκανδαλώδη απαγόρευση” των αμβλώσεων, και οι κλινικές του Οχάιο κατέθεσαν αγωγή για να κριθεί αντισυνταγματική η απαγόρευση των έξι εβδομάδων της πολιτείας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden, που τάσσεται υπέρ της άμβλωσης, ανακοίνωσε από συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη την Πέμπτη ότι θα έχει νέα να μοιραστεί μετά από συνάντηση με ορισμένους κυβερνήτες αυτό το Σαββατοκύριακο. “Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι πιστεύω ότι πρέπει να εντάξουμε τη Roe v. Wade στο νόμο. Ο τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να διασφαλίσουμε ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει για να το κάνει αυτό, και αν η κωλυσιεργία μπαίνει στη μέση, είναι σαν το δικαίωμα ψήφου – θα πρέπει να προβλέψουμε μια εξαίρεση σε αυτό … Απαιτώντας μια εξαίρεση από την κωλυσιεργία για αυτή τη δράση για την αντιμετώπιση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου”.