Δυστυχώς, μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι η diet culture έχει ριζώσει βαθιά στην κοινωνία μας, με τις συνέπειες της να μην σταματούν. Βλέπουμε ανθρώπους να πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Άλλους να κάνουν ή να δέχονται bullying για τη σωματοδομή και τα κιλά τους. Άλλους να ζουν μες στη μιζέρια, να μην απολαμβάνουν το φαγητό και όποτε το κάνουν να τιμωρούν τον εαυτό τους με υπερβολική άσκηση. Άλλους να θέτουν τον εαυτό τους σε επικίνδυνες ιατρικές πρακτικές. Άλλους να κρίνουν και να κρίνονται κάθε φορά που πάνε να φάνε μία πατάτα παραπάνω. 

Όλα αυτά είναι μόνο παραδείγματα αποτελεσμάτων της diet culture. Παραδείγματα του τι κάνουμε εξαιτίας συγκεκριμένων προτύπων ομορφιάς, που μάς λένε ότι πρέπει να έχουμε συγκεκριμένο βάρος, να τρώμε συγκεκριμένα πράγματα, να κάνουμε συγκεκριμένες γυμναστικές και να έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο περιορισμένο lifestyle. Άσχετα με το αν είναι αυτό που πράγματι θέλουμε, αν μάς ταιριάζει και αν μάς κάνει χαρούμενους ή δυστυχισμένους. 

Σε αυτό αποπνικτικό κλίμα, λοιπόν, της diet culture, είναι αναζωογονητικό και ελπιδοφόρο να ακούγονται φωνές, που την καταρρίπτουν. Το Instagram έχει αρκετές τέτοιες, που έρχονται να μάς θυμήσουν ότι η δίαιτα και όσα την περιβάλλουν δεν πρέπει να είναι τρόπος ζωής και, αν γίνονται, τότε είναι λάθος. Εμείς επιλέξαμε κάποιες τέτοιες φωνές, που νομίζουμε ότι θα σου κάνει καλό να ακολουθήσεις. 

Σπύρος Ζαρογιάννης

Όταν ένας διαιτολόγος-διατροφολόγος μιλάει κατά της diet culture προσωπικά τον εμπιστεύομαι ακόμα περισσότερο. Στον λογαριασμό του καταρρίπτει αντιλήψεις σχετικά με το τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή, με το αν υπάρχουν απαγορευτικά φαγητά και με το κατά πόσο λειτουργούν πράγματι οι δίαιτες. 

Jennifer Rollin

Είναι ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές. Ο λογαριασμός της, λοιπόν, εστιάζει στο να μάς προτείνει υγιεινές διατροφικές και πνευματικές συνήθειες, απαλλαγμένες από τις λογικές της diet culture. 

Μαρία Μεντζέλου

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος επικεντρώνεται στο πώς η διατροφή μας θα μάς χαρίσει υγεία. Όχι μόνο σωματική, αλλά και ψυχολογική. Γι’ αυτό εξάλλου δεν περιορίζεται σε καθαρά διατροφικές συμβουλές, αλλά και στο να μάς υπενθυμίζει ότι το στερεοτυπικά τέλειο σώμα δεν μάς εγγυάται ούτε υγεία, ούτε ευτυχία. 

Healing Crayons

Αν σου αρέσουν τα κολάζ, τότε ο λογαριασμός αυτός είναι για εσένα. Βασικό τους θέμα είναι η φοβία, που μάς έχει καλλιεργηθεί, μη τυχόν και παχύνουμε. Κατά συνέπεια, καταλήγει στο πώς αυτή η φοβία δημιουργεί μέσα μας μια άλλη φοβία, αυτή για το ίδιο το φαγητό. 

Vivian Kml

Αν μπεις στα stories της θα καταλάβεις ακριβώς γιατί βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Μιλάει συχνά κατά της diet culture, αλλά και μοιράζεται ιστορίες των ακολούθων της σχετικά με το θέμα. Επιπλέον, συνεργάζεται με αρκετά plus size brands και δίνει plus size ρούχα σε κοπέλες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μόνες τους. 

Brianna M. Campos

Όλος ο λογαριασμός της αποσκοπεί στο να μάς εκπαιδεύσει αναφορικά με το τι ακριβώς είναι body image και πώς μάς επηρεάζει. Επιπλέον, δηλώνει fat positive και συχνά υπογραμμίζει τις συνέπειες της χοντροφοβίας και πώς αυτή εκφράζεται σε καθημερινό επίπεδο. 

Μαρία Μαντζώρου

Βασικός σκοπός του λογαριασμού της διαιτολόγου-διατροφολόγου μοιάζει να είναι η κατάρριψη κάθε άποψης του diet culture. Τι σημαίνει αυτό περιληπτικά; Μηνύματα που μάς θυμίζουν ότι η απώλεια βάρους δεν ισοδυναμεί με ευτυχία, υπενθυμίσεις του τι πραγματικά μάς δείχνει η ζυγαριά και καταρρίψεις διατροφικών μύθων.

Krista Murias

Είναι καλλιτέχνης και φροντίζει μέσα από τα έργα της να μάς περνάει μηνύματα για την ψυχική υγεία. Συνήθως, επικεντρώνεται σε θεματικές σχετικά με το σώμα μας και πώς δεν χρωστάμε σε κανέναν να είμαστε αδύνατοι ή να ντρεπόμαστε που δεν είμαστε. 

Iris Lydia

Άλλη μία Ελληνίδα που αγαπάει το σώμα της χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και μέσα από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει αλλά κυρίως των ιστοριών της, μιλάει για θέματα και προβληματισμούς γύρω από το fat shaming, μοιράζεται συμβουλές και tips για το πώς να είσαι στιλάτος και άνετος σε κάθε μέγεθος και, μαζί με όλα αυτά, έχει και εξαιρετικό χιούμορ. Αξίζει σίγουρα το follow σου.

Diet Out Of The Box

O συγκεκριμένος λογαριασμός είναι εξαιρετικά βοηθητικός καθώς προσφέρει πληροφορίες για την κάθε είδους διατροφική διαταραχή ή πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζεις, αφαιρεί το στίγμα και έχει απλά σκοπό να σε βοηθήσει. Επίσης προσφέρει σχεδόν καθημερινά συμβουλές για το πώς να υιοθετήσεις συνήθειες που θα οδηγήσουν σε μία υγιή σχέση με το φαγητό και την εικόνα σου, χωρίς να εστιάζει ποτέ στην απώλεια βάρους.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!