Αν έχεις δει έστω και μία κουτσομπολίστικη εκπομπή στη ζωή σου ή αν έχεις διαβάσει ελάχιστα κουτσομπολίστικα άρθρα, τότε σίγουρα έχεις κάνει την ίδια παρατήρηση με εμάς. Σχεδόν πάντα οι αναφορές στις γυναίκες γίνονται για να σχολιάσουμε τα ρούχα ή τα προσωπικά τους. Ακόμα κι αν αφορμή αποτελεί κάτι εντελώς άσχετο ή ακόμα κι αν την ίδια στιγμή κάνουν κάτι τρομερά πετυχημένο. Μπορεί να κέρδισες βραβεία, να έσπασες ρεκόρ, να ξεκίνησες ένα τρομερά ενδιαφέρον project. Ωστόσο, θα καταλήξεις να σχολιάζεσαι για την ερωτική σου ζωή και να σου κάνουν ερωτήσεις κυρίως γι’ αυτήν. Το έχουμε δει στο Hollywood (η Taylor Swift ξέρει) και, φυσικά, το έχουμε δει στην Ελλάδα.  

Το παράδειγμα της Μαίρης Συνατσάκη

Τα παραδείγματα είναι απελπιστικά πολλά. Για την ώρα, όμως, θα επικεντρωθούμε σε αυτό της Μαίρης Συνατσάκη, μιας και η ίδια έβαλε το θέμα στο τραπέζι. Σε καμία περίπτωση δεν θα λέγαμε ότι δεν μάς δίνει πράγματα, με τα οποία μπορούμε να ασχοληθούμε. Έχει την επιχείρησή της, συλλογές με ρούχα και παπούτσια, την έχουμε δει στο θέατρο και το κανάλι της στο YouTube είναι ξεκάθαρα από τα πιο πετυχημένα στην Ελλάδα.  

Το τελευταίο, μάλιστα, μάς χαρίζει ακόμα περισσότερο περιεχόμενο να ασχοληθούμε. Πέρα από τα πιο ευχάριστα και ανάλαφρα βίντεό της, την έχουμε δει πολλές φορές να ασχολείται με κάποια από τα πιο επίκαιρα κοινωνικά θέματα. Τον τελευταίο μόνο χρόνο, μεταξύ άλλων, την έχουμε δει να μιλάει για το white privilege, για τον φεμινισμό και τα ροζ βίντεο, για τη σεξουαλική παρενόχληση, για τις γυναίκες που μισούν τις γυναίκες και για το πόσο κακό μάς κάνουν τα φίλτρα. Παράλληλα, πρόσφατα είχε ανεβάσει συνέντευξη με την Τζεφ Μοντάνα, μάρτυρα στην υπόθεση Λιγνάδη. 

Ωστόσο, ελάχιστες φορές έχουμε δει τα mainstream media να ασχολούνται με κάτι από τα παραπάνω. Και σε αυτή την περίπτωση, τα ενδιαφέρει τι φοράει και με ποιον είναι ή δεν είναι σε σχέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή κυριολεκτικά, με το που γκουγκλάρουμε το όνομά της, τα τρία πρώτα άρθρα που βγαίνουν -ως κορυφαίες ιστορίες- έχουν να κάνουν με φημολογούμενη σχέση της, με το πού τους είδαν μαζί, με το αν κρατάνε χαμηλό προφίλ και με την “σκανδαλιστική διαφορά ηλικίας” τους, όπως διαβάζουμε σε έναν από τους τίτλους. Πρόσφατα, μάλιστα, είδαμε να αναπαράγεται βίντεό της, με μοναδικό σκοπό την ανάλυση του ποιου είναι η μπλούζα που φόραγε και μία γάτα που εμφανίστηκε σε αυτό.  

Το mini rant της Μαίρης Συνατσάκη

Όλο αυτό που συμβαίνει, λοιπόν, η Μαίρη Συνατσάκη αποφάσισε να το σχολιάσει στο τελευταίο της βίντεο μέσα σε μόλις περίπου πέντε λεπτά. Η ίδια το ονόμασε mini rant. Εμείς θα το λέγαμε περισσότερο δικαιολογημένη αγανάκτηση. Τι ακριβώς είπε; Ότι τελευταία σκέφτεται αρκετά περισσότερο το περιεχόμενο που ανεβάζει στο διαδίκτυο, μιας και αυτό μετά αναπαράγεται από άλλα media, μετατρέποντας το σε είδηση. Στις πιο πρόσφατες περιπτώσεις, όπως αναφέρει, αυτό γίνεται περισσότερο με τη λογική της κλειδαρότρυπας. Αναρωτιέται, λοιπόν, γιατί αντιμετωπίζεται σαν να είναι μόνο τα γκομενικά της, την στιγμή που υπάρχουν αρκετές άλλες πλευρές της ζωής της, που θα μπορούσαν να προβληθούν ως είδηση.  

Αναφέρθηκε, μάλιστα, και συγκεκριμένα στην αντίθεση μεταξύ της συνέντευξης με την Τζεφ Μοντάνα και του βίντεο με τη γάτα. Η πρώτη, αν και αφορούσε ένα τρομερά επίκαιρο θέμα και θα μπορούσε να δώσει βήμα σε περισσότερους ανθρώπους, δεν αναπαράχθηκε από απολύτως κανένα media. Αντιθέτως, όλα σχεδόν ασχολήθηκαν με τη γάτα πού φάνηκε σε ένα βίντεο, προκείμενου να βγει είδηση με το ζόρι. Το γεγονός, λοιπόν, ότι κάποιοι προσπαθούν με τη βία να βρουν πληροφορίες εξηγεί ότι την περιορίζει. Ως προς τον αυθορμητισμό της, αλλά και ως προς το κομμάτι της έμπνευσης. 

Όσο για την γνωστή απάντηση του “είναι δημόσιο πρόσωπο, οπότε δεν έχει δικαίωμα να παραπονιέται που ασχολούνται με την προσωπική της ζωή”; Απαντάει “Είναι άλλη μία καραμέλα της κοινωνίας, που εγώ δεν θέλω να πιπιλήσω πια, γιατί η κοινωνία είναι όπως είναι γιατί όλοι πιπιλάμε κάτι καραμέλες. Αν την φτύσουμε κάποια στιγμή αυτή την καραμέλα, μπορεί και κάτι να αλλάξει στην κοινωνία. Αυτό πιστεύω.  

Υπάρχει και ένα μικρό κομμάτι σεξισμού απέναντι στις γυναίκες στο συγκεκριμένο θέμα. Γιατί στους ανθρώπους που όντως επιλέγουν να είναι στα φώτα της δημοσιότητας και θα κληθούν να τους πάρουν συνεντεύξεις, να μιλήσουν κάπου κ.τ.λ., δεν είναι ισότιμοι οι γυναίκες και οι άντρες. Οι άντρες μιλάνε πολύ περισσότερο για τη δουλειά τους στα media απ’ ό,τι οι γυναίκες”.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!