Ειδικά τον τελευταίο χρόνο με την τηλεργασία, το multitasking έχει γίνει για τους περισσότερους από εμάς τρόπος ζωής. Απαντάμε σε e-mails, μαγειρεύουμε, δουλεύουμε, βάζουμε πλυντήριο, κάνουμε zoom meetings, ίσως ακούμε και κάποιο podcast. Τα περισσότερα όλα μαζί, ούτε καν το ένα μετά το άλλο. Κι ας μην πιάσουμε πόσα ακόμα έχουν όσοι είναι γονείς.  

Δεν το κάνουμε γιατί μάς αρέσει, αλλά γιατί έχουμε την αίσθηση ότι έτσι κερδίζουμε χρόνο. Είναι, όμως, πράγματι έτσι τα πράγματα; Η απάντηση είναι όχι και, στην πραγματικότητα, το multitasking έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά. 

Μάς κάνει λιγότερο παραγωγικούς 

multitasking – Love yourself

Όταν το ακούμε μπορεί να μάς φαίνεται παράλογο. Κάνουμε δύο πράγματα συγχρόνως, οπότε θα έπρεπε να βγάζουμε αρκετά περισσότερη δουλειά και να μάς μένει χρόνος, έτσι; Βασικά, όχι. Ο λόγος είναι απλός. Στην πραγματικότητα, δεν κάνεις δύο πράγματα συγχρόνως. Απλά κάνεις συνεχείς διακοπές σε μία δουλειά, για να ξεκινήσεις την άλλη, και αντίστροφα. 

Το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, για κάθε εργασία που διακόπτουμε για να κάνουμε κάτι άλλο, πηγαίνουμε πίσω 23 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα. Με άλλα λόγια, όταν το κάνεις αυτό για παράδειγμα τέσσερις φορές τη μέρα, χάνεις κατευθείαν σχεδόν μία ώρα.  

Επηρεάζει αρνητικά την μνήμη μας 

Pin by Monii Paredez on baby dory ❤️ [Video] | Kid movies disney, Baby dory, Cute disney

Παραδέξου το. Σου συμβαίνει τρομαχτικά συχνά να ξεχνάς κάτι, επειδή ξεκίνησες να κάνεις κάτι άλλο, ακόμα κι αν πρώτα επανέλαβες 20 φορές στον εαυτό σου να θυμηθείς να το κάνεις. Δεν είναι ντροπή, ούτε έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Μπορείς να αποδώσεις τις ευθύνες στο multitasking. 

Έρευνα του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, έχει διαπιστώσει ότι το multitasking επηρεάζει αρνητικά την βραχύχρονη μνήμη μας. Το κομμάτι, δηλαδή, της μνήμης μας που είναι υπεύθυνο, ώστε να θυμόμαστε διορίες, μικροδουλειές που πρέπει να γίνουν, τηλεφωνήματα ή e-mails που πρέπει να στείλουμε και άλλα τέτοια φαινομενικά μικρά πράγματα, που όταν τα ξεχνάμε, μπορεί να ακολουθήσουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις.  

Ρίχνει την ποιότητα της δουλειάς σου 

7 Mistakes People Make While Searching for a Job | EmploymentHub

Multitasking σημαίνει λιγότερη συγκέντρωση. Λιγότερη συγκέντρωση σημαίνει περισσότερες πιθανότητες για λάθη, που δεν θα πάρουμε είδηση, και λιγότερη προσοχή στις πληροφορίες που λαμβάνουμε. Αυτά, προφανώς, με τη σειρά τους σημαίνουν αρκετά χαμηλότερη ποιότητα στην όποια δουλειά. Είτε μιλάμε για κάτι επαγγελματικό, είτε για το γεύμα που ετοιμάζουμε, είτε για το πόσο καταλαβαίνουμε την ταινία που βλέπουμε. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν με κάποιον τρόπο πράγματι καταφέρνεις να βγάλεις περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο, το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά κακό, ώστε να μην έχει σημασία.  

Σε φθείρει ψυχολογικά 

Stressed GIF by SpongeBob SquarePants - Find & Share on GIPHY

Από τη μία, έχεις την -ψεύτικη- εντύπωση ότι κάνεις πολλά πράγματα γρηγορότερα. Από την άλλη, το άγχος σου έχει φτάσει στα ύψη και έχεις την αίσθηση ότι δεν κατάφερες τίποτα. Γιατί; Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το multitasking, ειδικά όταν αφορά σημαντικά θέματα, ωθεί τον εγκέφαλό σου στην έκκριση ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να νιώθεις περισσότερο στρεσαρισμένος, απ’ όσο θα ένιωθες αν απλά άφηνες κάτι για αργότερα. Το ακόμα χειρότερο; Αν αυτό συμβαίνει σε μεγάλη συχνότητα, οι ορμόνες αυτές είναι πιθανό να μην επηρεάζουν πλέον μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική σου υγεία, με πονοκεφάλους, αϋπνίες, καρδιακά προβλήματα και αύξηση βάρους.