Μια πλήρης μελέτη από την ειδική στο ζήτημα.

Καιρό ήθελα να γράψω αυτό το κείμενο αλλά θα πω την αλήθεια: φοβόμουν.

Σε εποχές επιθετικής ορθότητας, κινδυνεύεις να παρεξηγηθείς. Πιστεύω πως η σεξουαλική παρενόχληση είναι εφιάλτης που αν σου τύχει στη δουλειά η ζωή σου, η εμπιστοσύνη σου στους άλλους μπορεί να πληγεί ανεπανόρθωτα. Δεν υπάρχει τρόπος με καπατσοσύνη να την αποφύγεις γιατί αν πέσεις σε τύπο που παρενοχλεί, δύσκολα τον απωθείς με τη στάση σου. Πρόκειται για αρρωστημένες προσωπικότητες.

Αυτό που σήμερα θέλω να γράψω είναι για το φλερτ στην εργασία που είναι φλερτ μόνο, όταν δεν σε ενοχλεί, και που κατά την άποψη μου δεν μπορούμε να ορίσουμε με γενικά κριτήρια αλλά μόνο με τα κριτήρια του καθένα ξεχωριστά.

Αυτό που εμένα δεν με ενοχλεί, είναι από εκνευριστικό έως τρομακτικό  για τον διπλανό μου, επίσης αυτό που με ενοχλεί επειδή το κάνει ο Χαράλαμπος από την μηχανογράφηση, δεν θα με ενοχλούσε αν το έκανε ο Τομ Χαρντι  που είναι του γούστου μου.

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας:

Φλερτ είναι οποιαδήποτε συζήτηση πέρα από τα απολύτως απαραίτητα – υπάρχει και η πολυλογία αλλά αν βρέχει και κάποιος έρθει να σου πει πως βρέχει, ε τότε μάλλον θέλει να σου πιάσει κουβέντα, τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η συνέχεια.

Αν με ρωτήσετε την άποψη μου για τον εργασιακό χαριεντισμό γενικότερα, θα σας πω πως προάγει την καλή διάθεση όταν σε φλερτάρει κάποιος, όχι για θέλει να κάνει σεξ μαζί σου (αυτό είναι κανονικό πέσιμο ή κόλλημα) αλλά γιατί  το εργασιακό φλερτακι  είναι ένας τρόπος παρατεταμένης επικοινωνίας με κάποιον που θέλεις να επικοινωνείς.

Δεν αρέσει σε όλους, κάποιους τους ενοχλεί και προϋποθέτει να βρίσκεσαι στο ίδιο μήκος κύματος και να έχεις όρεξη.

Μπορεί να είσαι 25 και να είναι 60, να είσαι γυναίκα και να είναι αυτή η κυρία που συμπαθείς πολύ από το λογιστήριο. Δεν υπάρχει σεξ σε αυτή τη περίπτωση ή πρόθεση, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο. Αν μας διαβάζει κάποιος ψυχίατρος, θα ξέρει τα υπόλοιπα, εμείς θα μείνουμε στα προφανή που κανείς δεν συζητά και  αξίζει εδώ να κάνουμε μια σημείωση, πριν προχωρήσουμε παρακάτω: Εδώ είναι Βαλκάνια. Το να πεις δύο γλυκιές κουβέντες σε έναν άνθρωπο του άλλου φύλου ή και του ιδίου, μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολικά ευγενικό και συνεπώς ύποπτο.

Το να πω όμως στο συνάδελφο μου πως είναι ωραία η γραβάτα του, δεν σημαίνει πως θέλω να του ορμίσω με μανία, βέβαια αν είσαι γυναίκα πιο εύκολα κακοχαρακτηρίζεσαι, έτσι είναι η άτιμη κοινωνίας μας. Αν έχεις λοιπόν την διάθεση της παρατεταμένης επικοινωνίας σιγουρέψου πως δεν περιστοιχίζεσαι από αγροίκους. Στην καριέρα μου με έκπληξη διαπίστωσα πως το εργασιακό φλερτάκι, για να περνάει η ώρα είναι ένας κώδικας που διαχειρίζονται καλύτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ίσως γιατί προέρχονται από μια εποχή πιο επιδέξιας  επικοινωνίας.

Ας δούμε λοιπόν  τα βασικά:

Η λεπτή γραμμή

Το ότι δεν μπορείς να είσαι απολύτως σίγουρη για το αν  πρόκειται για κομπλιμέντο, απλή ευγένεια ή μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι που κάνει το οχτάωρο να κυλάει πιο γλυκά. Ξέρω πως το έχεις  ζήσει. Συμβαίνει συνήθως έπειτα από μια περίοδο μάλλον καταθλιπτική. Εκεί που πήγαινες στη δουλειά αχτένιστη, τώρα τελευταία προσέχεις, όχι διότι έχεις κακό σκοπό αλλά γιατί θες να συνεχίσει να σε θαυμάζει. Κι εκείνος-ίσως- άρχισε να βουρτσίζει τα δόντια του, πιο ταχτικά,  το σίγουρο είναι πως το εργασιακό φλερτ, με την καλή έννοια, κάνει τους χώρους πιο ευχάριστους και τον αέρα πιο ευωδιαστό!

Το εργασιακό φλερτ είναι ένα  τσα-τσα-τσα

Απαιτείται να κάνουν βήματα μπροστά και βήματα πίσω και οι δύο και να διατηρούν μια συγκεκριμένη απόσταση. Αν η απόσταση καταργηθεί τότε εσείς τα έχετε και δεν το έχετε πάρει χαμπάρι -ο κόσμος το έχει τούμπανο κοινώς.

Ο πεφτουλας του γραφείου

Το κάνει σε όλες και έτσι το φλερτ του δεν έχει νόημα. Το βαριέσαι ή αν κάποτε το απολάμβανες, απογοητεύτηκες στη συνέχεια! Είσαι καλύτερη από την Κική στη γραμματεία, πως να το κάνουμε;

Πάλι εδώ;

Στη κουζίνα, έξω από το γραφείο προσωπικού, πάνω από το φωτοτυπικό που χάλασε. Βρίσκεται πάντα εκεί που βρίσκεσαι κι εσύ. Ναι, σε φλερτάρει και πάλι εσύ κρίνεις την ένταση. Μπορεί στον έναν να αρέσει απλώς  η παρέα του αλλού -αυτό είναι το office flirt!

Θα μπορούσατε να είχατε σχέση

Σε ένα άλλο σύμπαν, σε ένα άλλο timing.

Αλλά δεν θέλετε ή οι ζωές σας δεν το επιτρέπουν. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που τα πηγαίνετε καλά μεταξύ σας. Πλανάται μια υπόσχεση στον αέρα που δεν θα πραγματοποιηθεί. Αν είσαι συνειδητοποιημένος, τέτοιο εργασιακό φλερτ το χαίρεσαι.

Game over

Φλερτ ενώ θα έπρεπε να δουλεύεις, σημαίνει πως έχεις δουλειά. Δεν είμαστε με τον εργοδότη αλλά με το εργαζόμενο-μη μας παρεξηγείς. Αυτό λοιπόν που ορίζει το φλερτ, που δεν προχωράει, είναι το ότι σαν να χτυπάει ένα καμπανάκι, επιστρέφεις κάποια στιγμή στην εργασία σου, μια δύο φιλοφρονήσεις και έχεις να ετοιμάσεις παρουσίαση, αρκετά το σαλιάρισμα για σήμερα.

“Εγώ χώρισα πέρυσι, εσύ;”

Αν υπάρχει διάθεση υπερ-εξήγησης της προσωπικής κατάστασης, το φλερτ είναι μάλλον πιο κανονικό και λιγότερο ένας τρόπος επικοινωνίας.

Ένα χεράκι βοήθειας

Το σταθερό σου φλερτ από το γραφείο είναι ο συνάδελφος  ου θα σε βοηθήσει όταν το χρειαστείς και αυτό είναι ένα επιπλέον σημείο που επιβεβαιώνει πως πρόκειται για ανεπιτήδευτη συμπάθεια-άλλωστε είμαστε  προγραμματισμένοι να βρίσκουμε κοινά με τους άλλους.

Social media

Εδώ αρχίζει συνήθως  η επαφή μετά τις ώρες εργασίας.Εδώ λοιπόν κρίνεται και το πλαίσιο: είστε συνάδελφοι, φίλοι ή υπάρχει ρομαντικό ενδιαφέρον;

 

Υπάρχει φιλία μεταξύ ατόμων που θα μπορούσαν να έχουν σχέση;

Θα φωνάξω ένα μεγάλοΝΑΙ! Πιστεύω πως το εργασιακό φλερτ είναι συχνά θεμέλιος λίθος αυτής της φίλιας που μπορεί να είναι σπουδαία.Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο για το θέμα, δεν θα σας ζαλίσω. Το εργασιακό φλερτ όταν δεν προχωράει, φέρνει τους συνάδελφους κοντά και έτσι γεννιούνται σχέσεις ουσιαστικές από τις οποίες κρίνεται η εξέλιξη μας- όχι σε επαγγελματικό -αλλά κυρίως σε προσωπικό επίπεδο

Μη ξεχνάς: θα γίνει ό,τι θέλεις εσύ

Μπορεί να είναι φιλικό, μπορεί να υπάρχει και ερωτικό, όμως αν εσύ δεν ενδιαφέρεσαι,  θα σε βοηθούσε να το καταλάβεις ώστε να μην μπερδευτείς. Το να βρίσκεσαι πολλές ώρες σε ένα χώρο δε σημαίνει πως πρέπει να τα φτιάξεις με συνάδελφο. Νομίζω πως η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι: θα μου άρεσε ο Αγησίλαος αν τον γνώριζα έξω από το γραφείο;

Πάρε το χρόνο σου μέχρι να απαντήσεις. Αύριο πάλι, πρωι-πρωι θα τον δεις μπροστά σου.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!