Οι σχέσεις με τον προϊστάμενό μας έχουν συνήθως πολύ λεπτές ισορροπίες. Από τη μία, η σχέση σου μαζί του απαιτεί επαγγελματισμό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η θέση σου μπορεί να εξαρτάται άμεσα από εκείνον. Από την άλλη, θες να έχετε μία συλλήβδην καλή σχέση και να έχεις την εύνοια και τη συμπάθειά του, χωρίς όμως υπερβολές και χωρίς να μοιάζεις υπέρμετρα φιλικός. Ναι, ακούγεται βουνό, αλλά δεν είναι όσο δύσκολο νομίζεις. Υπάρχουν τρόποι να βελτιώσεις την σχέση σου με τον προϊστάμενό σου, χωρίς όμως να ξεπεράσεις τις λεπτές γραμμές, που υπάρχουν ανάμεσά σας. 

Να είσαι καλός υπάλληλος

Όσο φιλικός και θετικός κι αν είσαι, δεν έχει καμία σημασία αν ως υπάλληλος δεν είσαι πραγματικά συνεπής. Όχι, σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε να βαράς δωρεάν υπερωρίες, να κάνεις τις δουλειές των άλλων και γενικώς να ξεζουμίζεσαι χωρίς αντίκρισμα. Εννοούμε, όμως, να φέρνεις σε πέρας όλα όσα αναλαμβάνεις, να τα κάνεις εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που σού έχουν δοθεί, και να βοηθάς όσο μπορείς τούς συναδέλφους σου, όταν φυσικά αυτό δεν γίνεται σε βάρος της δικής σου δουλειάς και του προγράμματος. 

Ζήτα feedback

Σε καμία περίπτωση, μην το κάνεις κάθε λίγο και λιγάκι, γιατί οι πιθανότητες λένε ότι στο τέλος απλά θα τού σπάσεις τα νεύρα. Ωστόσο, θα δώσεις μία αρκετά καλή εικόνα, αν ανά κάποιους μήνες του ζητάς να κανονίσετε να μιλήσετε για τις επιδόσεις σου ή αν το κάνεις μετά από κάποιο μεγάλο project ή παρουσίαση. Θα φανεί ότι είσαι διατεθειμένος να ακούσεις κριτική, αλλά και να εξελιχθείς προς το καλύτερο, έτσι ώστε να δώσεις το καλύτερο δυνατό στη δουλειά σου. 

Feedback GIFs | Tenor

Βρες τον σωστό τρόπο επικοινωνίας

Ο προϊστάμενος θέλει να έχει μία ροή ενημέρωσης για το πώς πάνε τα πράγματα στη δουλειά, αλλά δεν θέλει αυτή να συμβαίνει ούτε κάθε πεντάλεπτο, ούτε με τρόπο άβολο προς εκείνον. Εντόπισε, λοιπόν, το τρόπο επικοινωνίας που εκείνος προτιμάει. Ο ένας τρόπος είναι να παρατηρήσεις τι κάνει ο ίδιος με την πλειοψηφία και να προσπαθήσεις να συμβαδίσεις με αυτό όσο γίνεται. Ο άλλος είναι, αν ο πρώτος δεις ότι δεν σε βοηθάει να καταλάβεις πολλά, να κανονίσεις μία συνάντηση μαζί του και να τού ζητήσεις να διευθετήσετε το θέμα, για να λειτουργήσει η μεταξύ σας επικοινωνία όσο πιο ομαλά και αποδοτικά γίνεται. 

Πιάσε ψιλοκουβέντα

Δεν έχει σημασία πόσο στενή σχέση έχετε ή δεν έχετε. Λίγη ψιλοκουβέντα δεν θα σάς βλάψει. Μάλλον, μάλιστα, θα ενισχύσει την σχέση σας. Δεν χρειάζεται να είναι για κάτι εξαιρετικά προσωπικό. Μπορείτε να πείτε για τη νέα σειρά που είδατε και ένα εστιατόριο που πήγες, μέχρι για κάποιο ταξίδι που γνωρίζεις ότι έκανε ή για κάτι που ξέρεις ότι προετοιμάζεται. Δεν λέμε να ξοδέψεις ώρες σε αυτό, αλλά αφιέρωσε μερικά λεπτά από το διάλειμμά σου, όταν τυχαίνει να είναι κι αυτός εκεί. 

Small Talk GIFs | Tenor

Πρόσφερε τη βοήθεια σου

Δεν λέμε σε καμία περίπτωση να κάνεις όλες τις δουλειές του για εκείνον. Παρατήρησε, όμως, τις στιγμές που φαίνεται πιγμένος ή αγχωμένος ή που παραπονιέται ότι πρέπει να κάνει κάτι και δεν προλαβαίνει. Πρόσφερε τη βοήθειά σου, έστω και ενισχυτικά και όχι για να αναλάβεις όλη τη δουλειά εσύ. Ακόμα κι αν απορρίψει την πρότασή σου, θα έχει στο μυαλό σου ότι ήσουν διατεθειμένος να αφιερώσεις από τον χρόνο σου και θα ξέρει ότι μπορεί να στηριχθεί πάνω σου. 

Δείξε ενσυναίσθηση

Είναι πολύ εύκολο να παρεξηγήσεις τη συμπεριφορά του προϊσταμένου σου ως κάτι διαφορετικό από αυτό, που είναι. Για παράδειγμα, μπορεί να νομίζεις ότι στην έχει στημένη ή ότι σε αντιπαθεί, επειδή είναι αυστηρός, γιατί σου βάζει πολύ στενά χρονοδιαγράμματα ή επειδή είναι όλη την ώρα στην τσίτα. Προσπάθησε, λοιπόν, να μπεις στη θέση του και ίσως γρήγορα καταλάβεις ότι κι εσύ ίσως είχες μία ανάλογη συμπεριφορά αν είχες τις δικές του υποχρεώσεις ή με την πίεση των ακόμα πιο υψηλα ιστάμενων από εκείνον. 

I Understand GIF - I Understand The Office Jim Halpert - Discover & Share GIFs

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!