Πώς ακριβώς να ξεκίνησε η τεράστια δημοτικότητα των social media; Ίσως από την ανάγκη έκφρασης που υπάρχει έμφυτη στους περισσότερους από εμάς, σε συνδυασμό με την γοητεία του απρόσωπου που μπορεί να σου χαρίσει το διαδίκτυο. Πώς ακριβώς όμως κάτι τέτοιο γίνεται εφικτό; Για αρχή, πρέπει να έχεις φίλους-ακολούθους που θα βλέπουν τι ανεβάζεις και θα μπορούν να ταυτιστούν ή και να εκφραστούν μαζί σου. Οπότε πρώτα δημιουργήθηκε το MySpace, μετά το Facebook στην συνέχεια το Instagram και μετά το μεγάλο hit κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το TikTok. Πώς όμως τα δύο τελευταία θα μπορούσαν να γίνουν ασφαλείς κι αποτελεσματικές πλατφόρμες έκφρασης για τους τα queer ατομα; Και υπάρχει αυτή η δυνατότητα και σε τι ωφελεί;

Instagram και στενοί φίλοι

Το 2018 η εφαρμογή αυτή προσέθεσε ένα ακόμη τρόπο έκφρασης για τους χρήστες της, με την δημιουργία της ρύθμισης “Στενοί Φίλοι”. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να ανεβάσει ιστορίες σε ένα περιορισμένο αριθμό ατόμων, τους οποίους ο ίδιος είχε επιλέξει, με ό,τι περιεχόμενο επιθυμεί. Χωρίς αυτό να γίνεται ορατο σε όλους τους followers του. Θα μπορούσε δηλαδή να είναι από μία selfie μέχρι και τα προσωπικά/ερωτικά του προβλήματα. Αυτό φυσικά ωφελεί τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, τα οποία πιθανώς να αισθάνονται πολύ πιο άνετα να εκφράσουν την σεξουαλικότητά τους ή το ταξίδι τους για τον καθορισμό του φύλου τους.  Και χωρίς τον φόβο ότι θα δει τα stories κάποιος ομοφοβικός συγγενής ή άγνωστοι που δεν θέλουν το καλό τους.

Δημόσια coming out

Tα τελευταία χρόνια, αρκετοί άνθρωποι και δη του καλλιτεχνικού χώρου, έχουν κάνει δημόσιο coming out χρησιμοποιώντας τα προφίλ τους ως την κατάλληλη πλατφόρμα για να πουν ό,τι έχουν να πουν. Έτσι αρχικά επηρεάζουν και βοηθάνε πολλά άλλα τα άτομα της κοινότητας να αισθανθούν άνετα με την σεξουαλικότητά τους και ταυτόχρονα τους καθησυχάζουν ότι ναι μεν είναι διαφορετικοί αλλά δεν είναι “λάθος”.  Και ίσως πάνω από όλα τους επιβεβαιώνουν πως  η ζωή από την στιγμή που αποδεχθείς τον ίδιο σου τον εαυτό και ζήσεις την αλήθεια σου αξίζει να την ζήσεις. Ιt gets better!

 

Tik Tok and the Queers

Το Tik Tok έδωσε μια ακόμη διάσταση στην έκφραση των queer ατόμων και ίσως την δημοφιλέστερη αυτήν την στιγμή. Πέραν της ενημέρωσης που μπορεί να έχουν για κοινωνικοπολιτικά θέματα που αφορούν την κοινότητα κι όχι μόνο, επιτέλους άρχισε να αφιερώνεται χώρος και χρόνος στο χιούμορ τους. Σε μία εποχή που θεωρείται ότι το Politically Correct αποτελεί το τέλος της κωμωδίας, αυτά τα άτομα βρίσκονται εκεί για να σου πουν το ακριβώς αντίθετο: ότι μπορείς να είσαι αστείος χωρίς να προσβάλλεις κανέναν. Ας μην ξεχάσουμε και τα διάφορα challenges που γινόντουσαν κατά καιρούς από queer άτομα που έδειχναν την εξαιρετικά δημιουργική δουλειά τους ή πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους, όπως την μετάβασή τους – ειδικά όταν αναφερόμαστε σε trans άτομα.

@ghosthoney

Apartment hunting 🥴

♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod

Drag Queens rule the Internet

Ας είναι καλά το RuPaul’s Drag Race που έδωσε στις drag queens την ευρεία σκηνή που τους άξιζε για να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει μία drag queen από την στιγμή που θα τη δει; Κανείς. Και γιατί αυτό; Πρώτον, απίστευτο extravagant βάψιμο. Είναι σαν πανέμορφοι πίνακες ζωγραφικής, που βαρέθηκαν να κάθονται στην πινακοθήκη και βγήκαν να πάρουν λίγο αέρα. Και για τα ρούχα τους, ένα έχουμε να πούμε: “WΟRΚ!”. Σχεδόν όλες ράβουν μόνες τους κάθε ένα κοστούμι που φοράνε, περνώντας ώρες ζωγραφίζοντας πατρόν και χαλώντας την μέση τους πάνω από μία ραπτομηχανή. Το αποτέλεσμα κάθε φορά είναι εκπληκτικό και αξίζει τα likes μας.

Ποιους ωφελεί αυτό;

Η προβολή και η επιτυχία χρηστών όπως ο Lil Nas, o Howard Johnson ή η Κelsey Darragh βοηθούν άλλα queer άτομα, κυρίως νεότερης ηλικίας να ταυτιστούν και να βοηθηθούν. Από την άλλη, το κοινό εντός και εκτός της κοινότητας μπορεί εύκολα να συνηθίσει έναν τρόπο επικοινωνίας που βασίζεται στην ευγένεια και την διάθεση να γίνουμε καλύτεροι προς τον συνάνθρωπό μας. Για παράδειγμα, στο προφίλ των περισσότερων είναι γραμμένες και οι αντωνυμίες με τις οποίες επιθυμεί να του απευθύνεις τον λόγο. She/Her, They/Them, He/Him και τα λοιπά. Ουσιαστικά, για όποιον θελήσει να ψάξει, θα βρεθεί και ο σωστός “δάσκαλος” που θα του μάθει τουλάχιστον τα βασικά. Για όλους εμάς που δεν ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε, είναι ο σωστός “Μπαμπινιώτης”.