Η ιδέα που μια γυναίκα έχει για την μητρότητα πριν γεννήσει είναι τόσο διαφορετική από την πραγματικότητα, όσο η ιδέα που έχουμε για μια ξένη χώρα πριν την επισκεφθούμε για πρώτη φορά. Ναι, διαβάζουμε γι’ αυτήν, βλέπουμε φωτογραφίες από τα αξιοθέατα, προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά, το ταξίδι όμως επίσημα ξεκινάει την στιγμή που θα πατήσουμε το πόδι μας στο έδαφός της.
Η εμπειρία της μητρότητας θα αλλάξει την ζωή μας με τόσους πολλούς τρόπους που είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τα πάντα από πριν. Υπάρχουν όμως μερικά tips των παλιότερων που είναι καλό να τα έχουμε υπ’ όψη μας.

Δεν είμαστε όλες ίδιες
Άλλες είχαν δύσκολο τοκετό, άλλες ευκολότερο. Άλλες κατάφεραν να θηλάσουν για δύο χρόνια και άλλες για έξι μήνες. Άλλες έχουν βοήθεια από συγγενείς, άλλες όχι. Θα ακούσεις λοιπόν πολλά και διάφορα. Ιστορίες τρόμου στο μαιευτήριο, ιστορίες μεγαλύτερου τρόμου στο σπίτι με το νεογέννητο, ιστορίες κατεβασμένες από ροζ συννεφάκια μητρικής ευτυχίας ή ιστορίες γεμάτες νεύρα και απογοήτευση. Άκου αλλά μην καταγράφεις με λεπτομέρειες. Η δική σου πορεία θα είναι διαφορετική όπως είναι κάθε τι τόσο προσωπικό.

Διάβασε καλά
Όσο περισσότερο διαβάσεις και ενημερωθείς, τόσο καλύτερα προετοιμασμένη θα είσαι για αυτά που σε περιμένουν με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό. Επίσης ζήτα βοήθεια από τους ειδικούς, όπως ο μαιευτήρας ή η μαία, για να βρεις τις σωστές πηγές πληροφοριών.

Όσα και να έχεις διαβάσει, δεν τα ξέρεις όλα
Η διαδικασία της μητρότητας είναι ένα διαρκές ταξίδι αυτοπροσδιορισμού και το μόνο βέβαιο είναι ότι καμιά μας ποτέ δεν τα ξέρει όλα.

Πρέπει να διαβάσει και ο/η σύντροφός σου

Ας μην τους βρει η νέα κατάσταση αδιάβαστους, διότι προβλέπεται να πάθουν την πλάκα τους. Η υπόθεση ‘νέο μωρό στην οικογένεια’ δεν είναι μόνο δική σου κι εσύ θα είσαι πραγματικά πολύ απασχολημένη για να αναλάβεις και τον ρόλο του δικού του καθοδηγητή. Επίσης καλό θα είναι να έχετε σε γενικές γραμμές αποφασίσει παρέα το γονεϊκό μοντέλο που θα ακολουθήσετε. Θα γλιτώσετε χρόνο και αρκετούς πιθανούς καυγάδες.

Το μητρικό φίλτρο δεν είναι για όλες ίδιο
Υπάρχουν γυναίκες που ισχυρίζονται ότι κοίταζαν το μωρό τους με τρόμο όταν ήρθε στον κόσμο, άλλες που παρέλυσαν από το βάρος της ευθύνης και άλλες που είχαν ανεπτυγμένο το μητρικό φίλτρο από τις πρώτες μέρες της κύησης. Αν δεν ανήκεις στην τελευταία κατηγορία, μην φοβάσαι και σε καμία περίπτωση μην αισθανθείς τύψεις. Οι τρόποι που θα συνδεθείς με το πλάσμα αυτό είναι άπειροι και χρειάζονται τον χρόνο τους για να αναπτυχθούν.

Τα μωρά βάζουν τις σχέσεις σε δοκιμασία

Αυτό μάλλον το γνωρίζεις. Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, η έλλειψη ύπνου, οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα και των δύο, είναι πιθανό να φέρουν το ζευγάρι σε κρίση. Αυτό που δεν γνωρίζεις είναι ότι πολλές από τις άλλες σχέσεις σου θα δοκιμαστούν επίσης. Πιθανά να καυγαδίσεις με την μητέρα σου ή τις αδερφές σου που σε θεωρούν άπειρη στην φροντίδα του μωρού και σε καπελώνουν. Επίσης πιθανά θα χάσεις κάποιες φίλες ή φίλους που δεν θα μπορούν ή δεν θα θέλουν να προσαρμοστούν με την νέα σου πραγματικότητα. Μην ανησυχείς όμως γιατί θα κάνεις καινούργιες σχέσεις με ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο status και έχετε περισσότερα κοινά.

Χρειάζεσαι βοήθεια
Ακόμα κι αν είσαι από τις τυχερές που παίρνουν έναν χρόνο άδεια μητρότητας, ακόμα κι αν το μωρό σου είναι το πιο ήσυχο στον κόσμο, θα χρειαστείς βοήθεια διότι απλά δεν είσαι η Wonder Woman. Οργάνωσε το σύστημα βοήθειας πριν γεννήσεις για να μην βρεθείς απροετοίμαστη μετά.

Τι βοήθεια όμως;
Σε βοηθάει πραγματικά η μαμά ή η πεθερά σου που κρατάει μεν τον μπέμπη για να βγεις μια βόλτα, σε περιμένει όμως με μια λίστα παρατηρήσεων και συμβουλών μόλις γυρίσεις και ουσιαστικά σου τα ψέλνει κανονικά; Σε βοηθάει εκείνη η φίλη σου που απασχολεί το παιδί όσο σιδερώνεις, αλλά δεν χάνει ευκαιρία να μιλάει άσκημα για τον σύντροφό σου επειδή εκείνος δεν ξυπνάει και τις εφτά φορές που θα θηλάσεις εσύ την νύχτα;

Το τέλος της ιδιωτικότητας
Με δυο λόγια θα κάνεις πολύ καιρό μέχρι να μπορέσεις να κάνεις ένα μπάνιο με την ησυχία σου ή να πας τουαλέτα με την πόρτα κλειστή.

Τα μωρά βάζουν και την καριέρα σου σε δοκιμασία

Γνωστό σε όλους. Σου προσφέρουν όμως ένα μεγαλύτερο κίνητρο για προκοπή, διότι θα επιθυμείς το καλύτερο για εκείνα. Επίσης, το στερεότυπο που θέλει τις μητέρες να παρατάνε την καριέρα τους για να μείνουν σπίτι είναι απόλυτα ξεπερασμένο και δεν χρειάζεται να σε βάλει σε κανένα τέτοιο “τρυπάκι” αν επιθυμείς να συνεχίσεις να δουλεύεις.

Δεν είναι όλες οι συμβουλές των μεγαλύτερων σωστές
Δεν χρειάζεται να παίρνεις τοις μετρητοίς όλα όσα σε συμβουλεύουν να κάνεις οι μεγαλύτερες γυναίκες. Ναι, έχουν εμπειρία, ο κόσμος όμως ήταν τελείως διαφορετικός το 1980, η επιστήμη το ίδιο, χωρίς να μιλήσουμε για τις ατομικές διαφορές. Έλεγξε καλά λοιπόν τις πληροφορίες που σου δίνουν πριν αποφασίσεις να τις ακολουθήσεις.

Γίνεται ευκολότερο με τον καιρό
Όσο εξοικειώνεσαι με τον ρόλο σου ως νέα μητέρα, τόσο πιο βατά φαίνονται τα πράγματα. Αποκτάς εμπειρία, αναπτύσσεις αυτοματισμούς, μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον χρόνο και τις δυνάμεις σου. Δεν θα πάψεις ποτέ να έχεις αμφιβολίες για τον εαυτό σου βέβαια, αν δηλαδή κάνεις σωστά ετούτο ή εκείνο, δεν θα πάψεις να έχεις διλήμματα και δεύτερες σκέψεις. Θα πάψεις όμως να ξυπνάς δέκα φορές μέσα στην νύχτα για να δεις αν αναπνέει, θα μάθεις τα ωράριά του κι εκείνο τα δικά σου, θα μάθεις να ξεχωρίζεις τα κλάματα (πείνας, γκρίνιας νύστας) μεταξύ τους.

Καλό ταξίδι λοιπόν σε αυτήν την νέα χώρα και είθε ο δικός σου δρόμος να είναι βατός και γεμάτος υπέροχες στιγμές!