Πάρα πολλές είναι οι απόψεις τόσο των ειδικών, όσο και των ανθρώπων που βγαίνουν ραντεβού με κάποιο νέο πρόσωπο, σχετικά με αυτήν την συζήτηση που περιστρέφεται στις πρώην σχέσεις μας. Είναι καλό να φέρνουμε την συζήτηση σε αυτές και αν ναι, πόσο πρέπει να κρατούν αυτές οι κουβέντες και που θα πρέπει να μπαίνει μια τελεία;
Πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες, λένε ότι θέλουν να μαθαίνουν για τις προηγούμενες σχέσεις των νέων πιθανών συντρόφων, καθώς μέσα από τα λόγια τους μπορούν να μάθουν αρκετά πράγματα για το πρόσωπο που έχουν απέναντί τους. Αν για παράδειγμα το πρόσωπο αυτό, ενώ απάτησε τον/την πρώην σύντροφο, έχει ένα αίσθημα περηφάνειας για την στάση του, τότε από μόνη της η συμπεριφορά αυτή είναι μια γερή κόκκινη σημαία και μια προειδοποίηση για τον χαρακτήρα του.
Σε άλλη περίπτωση, αν το πρόσωπο αυτό δεν σταματάει να μιλάει για την πρώην σχέση του, σημαίνει ότι έχει ακόμα συναισθήματα που σίγουρα θα αποτελέσουν πρόβλημα στην πορεία.
Μια φυσιολογική κουβέντα για τους πρώην όμως, μοιάζει σαν ένα ερωτικό βιογραφικό των δύο ανθρώπων που συναντιούνται για πρώτη ή δεύτερη φορά και προετοιμάζει αμφότερους ως προς το τι έχουν να περιμένουν από μια πιθανή σχέση. Δείχνει τον τρόπο που πιθανά θα φερθούν σε μια νέα σχέση, πόση αξία δίνουν στον κάθε σύντροφο ή αν ενδιαφέρονται για κάτι σοβαρό ή απλά για μια rebound σχεσούλα ώσπου να ξεπεράσουν την προηγούμενη.
Πότε όμως πρέπει να σταματούν αυτές οι συζητήσεις;
“Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο κόσμος μιλάει για τους πρώην στους μελλοντικούς συντρόφους” λέει η Yuko Nippoda, μια ψυχοθεραπεύτρια του UK Council for Psychotherapy. “Μια νέα σχέση μπορεί να μας προκαλεί ενθουσιασμό ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Ίσως υποσυνείδητα οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν συμπεριφορές του παρελθόντος και θέλουν εσείς- οι νέοι σύντροφοι- να το γνωρίζετε αυτό. Αυτό είναι κάτι θετικό.”
Όπως λέει όμως η γιατρός, αν και το να μιλάμε για τους πρώην μας μπορεί να βοηθήσει την νέα μας σχέση, το ζευγάρι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό να μην ξεπερνάει ορισμένα όρια γιατί μπορεί ο ένας να πληγώσει τον άλλο και να καταδικάσουν την σχέση τους από την αρχή. Αν μάλιστα ο νέος σύντροφος εξακολουθεί να έχει φιλικές σχέσεις με τον/την πρώην του, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο και χρειάζεται μέτρο και ενσυναίσθηση ώστε να μην πληγωθεί κανείς.
Υπάρχουν δυστυχώς συμπεριφορές που γίνονται εσκεμμένα, όπως όταν το νέο πρόσωπο της ζωής μας μιλάει διαρκώς για τον/την πρώην του με σκοπό να μας κάνει να ζηλέψουμε και να έχει μεγαλύτερη προσοχή από εμάς.
Όλα λοιπόν είναι ζήτημα ισορροπίας και δεν υπάρχει σαφής κανόνας για το πόσο μιλάμε για τους πρώην μας στους νυν. Έχει κατά πολύ να κάνει με την νέα χημεία του νέου ζευγαριού, τους χαρακτήρες τους, την ιστορία της ζωής τους ως την στιγμή που συναντιούνται. Όπως λέει μάλιστα η ψυχοθεραπεύτρια Michaela Thomas, το να αποφεύγει κάποιος εντελώς να μιλήσει για το θέμα αυτό θεωρείται ύποπτη συμπεριφορά και μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι τραυματικό στο παρελθόν του ή ότι έχει κάνει κάτι για το οποίο ντρέπεται, όπως για παράδειγμα να έχει απατήσει τον πρώην σύντροφο. Παρόλα αυτά , δεν θέλουμε να φέρνουμε συνέχεια στο προσκήνιο ένα πρόσωπο με το οποίο δεν είμαστε πια μαζί σε σημείο που να κάνουμε τον πιθανό νέο σύντροφο να ανησυχεί.
Μελέτες και συμπεράσματα
Μια σχετική αυστραλιανή μελέτη του 2019, ισχυρίζεται ότι οι άνδρες τείνουν να έχουν περισσότερες θετικές εμπειρίες από τις πρώην τους και αυτές να διηγούνται στις επόμενες σχέσεις τους, ενώ οι γυναίκες αναφέρουν ως συχνότερες αιτίες χωρισμού την απιστία, την κακομεταχείριση ή τους εθισμούς.
Επιπρόσθετα, η μελέτη βρήκε ότι “άτομα που αναπολούσαν τις πρώην σχέσεις τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην τα πάνε καλά στις επόμενες.”
Συμπερασματικά λοιπόν, δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο πόσο θα μιλήσουμε για την πρώην σχέση μας. Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ως νέο ζευγάρι είναι ότι μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος με τον οποίο θα το κάνουμε και τα επίπεδα ασφάλειας που θα χρειαστεί να έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας. Όπως εξηγεί η Thomas, “Αν το νέο σας ταίρι πληγώνεται από τις κουβέντες αυτές, προσπαθήστε να μάθετε το γιατί. Μήπως ανησυχεί ότι αναπολείτε την παλιά σας σχέση; Ότι δεν την έχετε ξεπεράσει; Αν ναι, τότε θα πρέπει να τους διαβεβαιώσετε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.”
Συμβουλεύει μάλιστα να μην σταματήσετε την κουβέντα εντελώς αν ο λόγος για τον οποίο μιλάτε για την πρώην σας σχέση ήταν κάποιο τραύμα που αποκομίσατε από αυτήν. Αν έχετε κακοποιηθεί ή πληγωθεί από την πρώην σχέση σας, αυτό σας έχει διαμορφώσει με κάποιον τρόπο και αυτή είναι μια πληροφορία που θα πρέπει να έχει ο νέος σας σύντροφος.”
Τέλος και η Nippoda και η Thomas συμφωνούν ότι η κάθε νέα σχέση είναι το εδώ και το τώρα της ζωής μας και δεν θα πρέπει να την βαραίνουμε υπερβολικά με πληροφορίες από το παρελθόν. Υπάρχουν κάποια προσωπικά όρια που δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται καθώς δεν μπορεί η νέα μας σχέση να έχει καμία ευθύνη για την προηγούμενη.