Αν θέλετε να κάνετε κάτι καλό για την ψυχική σας υγεία σήμερα, δείτε την συνέντευξη της Κατερίνας Βρανά στην εκπομπή «Στούντιο 4». Η γυναίκα είναι ένας χείμαρρος θετικής ενέργειας, ένας γενναιόδωρος άνθρωπος, μια απίστευτα ενδιαφέρουσα προσωπικότητα με καθαρές, κρυστάλλινες απόψεις για την ζωή την δική της και των άλλων.

Τα όσα είπε για την περιπέτεια της υγείας της, για τον συνεχιζόμενο αγώνα αποθεραπείας της, αλλά και για την θέση των αναπήρων στην σύγχρονη ζωή της πόλης, ήταν τόσο αφοπλιστικά ειλικρινή, που στο τέλος νοιώθεις ότι έκανες ένα εντατικό μάθημα στην ενσυναίσθηση κι ότι τα μάτια σου έχουν ανοίξει διάπλατα προς το καλό.

Ακούστηκε μάλιστα από τα χείλη της η πιο ουσιαστική παρέμβαση για τους ανθρώπους με αναπηρία, η ωραιοποίηση της κατάστασής τους με αυτήν την ανούσια έκφραση “Άτομα με Ειδικές Ικανότητες.” Όπως είπε η Κατερίνα, ‘Δεν πετάω λέιζερ από τα μάτια, δεν περπατάω στους τοίχους, αυτά είναι ειδικές ικανότητες. Εγώ είμαι απλώς ανάπηρη.’

Περιέγραψε την δυσκολία των αναπήρων στην Ελλάδα να κυκλοφορούν στην πόλη τους λόγω της εχθρικής γι’ αυτούς κατάστασης των δρόμων και των πεζοδρομίων, πράγμα που μας έχει οδηγήσει στο να έχουμε όπως είπε η ίδια, “το μεγαλύτερο ποσοστό αναπήρων οδηγών στην Ευρώπη.”

Συνέχισε εξηγώντας πως κατέχει το υπερ-όπλο του χιούμορ και εξαιτίας της οικογένειάς της που “είναι όλοι κάφροι.” Μετέφερε μάλιστα μια ξεκαρδιστική ιστορία του αδερφού της που ήθελε να της φέρει έναν Άγγλο και δύο Αγγλάκια, την ώρα που θα την ξυπνούσαν από το τεχνητό κώμα, για να την κάνει να πιστέψει ότι έχει αμνησία και δεν θυμάται το άντρα της και τα παιδιά της.

Συνέχισε δίνοντας μια γενική οδηγία για όλους μας “Όταν φοβάσαι πολύ, δεν ζεις.” Εκείνη φαίνεται ότι δεν φοβάται πια, ότι βιώνει την κατάστασή της με αισιοδοξία και ότι θεωρεί ότι να γελάς με τον εαυτό σου είναι σημαντικό. Πρόσθεσε ότι έχει γνωρίσει πολλά άτομα με αναπηρία που “είναι τα καλύτερα παιδιά”.

“Η οικογένειά μου με αντιμετωπίζει όπως και πριν. Η όρασή μου βελτιώνεται αργά και σταθερά. Δεν μπορώ να γράψω και να βαφτώ και μου λείπει να χορεύω. Ήταν τεράστια πρόκληση να δουλέψω στο θέατρο, νιώθω απόλυτα ασφαλής με τον Γιώργο Καπουτζίδη”.

Τέλος εξήγησε ότι αισθάνεται πάντα καλύτερα να μιλάει με τον ψυχολόγο της, ότι το έκανε και πριν αρρωστήσει και ότι την βοηθάει να βρίσκει το κέντρο της. Όλα αυτά με το χαρακτηριστικό της χιούμορ και την ιδιαίτερη προσέγγιση μιας σπουδαίας κωμικού.