Γράφει ο Ορφέας Κρεστενίτης

 

Τις τελευταίες ημέρες, οι Έλληνες χρήστες των dating apps έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κάποιες σκληρές πραγματικότητες, καθώς τα χυδαία και ομοφοβικά σχόλια που κανείς μπορεί να συναντήσει μέσω ενός chat γνωριμίας φαίνεται να έχουν πάρει μεγαλύτερη έκταση και το πρόβλημα εξελίσσεται σε online bullying σε άλλες πλατφόρμες. Ερχόμαστε λοιπόν στο εξής ερώτημα: Μπορούν εφαρμογές όπως το Grindr να βλάψουν την ψυχική σου υγεία; H απάντηση είναι πιο απλή από όσο νομίζεις.

Τι είναι όμως το Grindr; Ξεκίνησε το 2009 από τον Joel Simkhai και αποτελούσε ουσιαστικά μία εφαρμογή γνωριμιών μέσω της οποίας gay/bi/pan άνδρες είχαν την δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους και ίσως να οδηγηθούν σε ερωτική επαφή. Βέβαια, ενώ σαν εφαρμογή είχε τρομερές προοπτικές, κατέληξε σε ένα τελείως άλλο σημείο από τον αρχικό της στόχο. Συγκεκριμένα:

Είναι κατά 95% καθαρό sex dating app

Δεν επικοινωνείς καθόλου με τον άλλον άνθρωπο σε κάποιο πνευματικό επίπεδο. Οι συζητήσεις είναι κοφτές, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το τι κρύβει ο άλλος μέσα του, παρά μόνο για το τι κρύβει στο παντελόνι του. Οι συνομιλίες ξεκινούν σχεδόν πάντα με ένα “γεια” και δύο μηνύματα μετά, ο συνομιλητής θα ρωτήσει ποιος είναι ο ρόλος σου – top, bottom ή ό,τι άλλο. Ανταλλάσσετε φωτογραφίες  προσώπου/σώματος και συγκεκριμένων μελών της ανδρικής ανατομίας – ναι, dick pics κι όχι μόνο – κι αν σας αρέσει ο άλλος κανονίζετε να βρεθείτε για τα περαιτέρω. Δεν υπάρχει καμία συναισθηματική επαφή και είναι σπάνιο να γνωρίσεις κάποιον που να του αρκεί πραγματικά μόνο αυτό.

“Κενά προφίλ”

Τα κενά προφίλ συνήθως δημιουργούνται από άτομα τα οποία δε θέλουν να δείξουν ποιοι είναι. Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν φωτογραφίες και συνήθως καθόλου πληροφορίες για την εξωτερική εμφάνισή τους (ύψος, κιλά, ηλικία) και βρίσκονται online επειδή ψάχνουν ξεκάθαρα κάποιον για σεξ. Το χειρότερο βέβαια είναι όταν σου λένε να στείλεις φωτογραφίες προσώπου και σώματος και στην συνέχεια σε μπλοκάρουν χωρίς άλλα λόγια.  Φυσικά το να σε απορρίπτει ένα σκοτεινό εικονίδιο όχι μόνο δεν είναι πολύ όμορφο για την αυτοπεποίθησή σου αλλά σου προκαλεί σκοτεινές σκέψεις τύπου “ήταν κάποιος που ξέρω και δε με θέλει;”
“Αν τον είχα δει κι εγώ θα μου άρεσε ή όχι;”

Υπερβολικά πολλά ή καθόλου μηνύματα

Πες ότι το χρησιμοποιείς κι εσύ αυτό το app για τον απλούστατο λόγω του ότι θέλεις σεξ και μερικές φορές, άμεσα. Απόλυτα κατανοητό και φυσιολογικό. Ενώ όμως κάποιες φορές σου έρχεται μία βροχή από νέα μηνύματα και λες “γίναμε”,  κάποιες φορές δεν υπάρχει ούτε μία ειδοποίηση και η ησυχία είναι εκκωφαντική. Το αποτέλεσμα είναι είτε ότι άλλες φορές νιώθεις ο πιο ποθητός άνθρωπος στον κόσμο και κάποιες άλλες το πιο άσχημο τρολ. Κι όταν λες ότι θα ασχοληθείς με μηνύματα που δεν κατάφερες να απαντήσεις την προηγούμενη φορά, το πιο πιθανό είναι να σου κάνουν ότι τους έκανες κι εσύ: να σε αφήσουν να περιμένεις στο διαβάστηκε.

Ρατσισμός

Αν είσαι διαφορετική εθνικότητα, αν είσαι διαφορετικής σωματικής διάπλασης από αυτή που θα ήθελε το άτομο με το οποίο μιλάς ή φαίνεσαι πιο θηλυπρεπής – masc4masc το οποίο θα αναλύσουμε παρακάτω – κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις διαβάσει κάποιο μαργαριτάρι στην οθόνη σου. Δεν είσαι ο μόνος και δεν είσαι και ο πρώτος, μα πόσο θα θέλαμε να είσαι ο τελευταίος.

Μπορεί να κάνει κακό και στην σωματική σου υγεία

Υπαρκτό σενάριο: Πες ότι υπάρχει ένα μικρό 18χρονο που ψάχνει για σεξ.  Υπάρχει σχεδόν σίγουρα κάποιος πρόθυμος να ικανοποιήσει αυτήν του την ανάγκη, αλλά του λέει ότι στο σεξ δε θέλει προφυλακτικό. Λόγω των ορμονών που δεν έχουν ηρεμήσει τελείως από την εφηβεία, το μικρό 18χρονο συμφωνεί και πάει για το ερωτικό γιουρούσι. Και κάπως έτσι,  κόλλησε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα το οποίο σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί και να το αναγκάσει μέχρι και να αλλάξει τελείως τρόπο ζωής.
Σε άλλες πιο ακραίες περιπτώσεις μιλάμε και για το chem sex το οποίο είναι ουσιαστικά σεξ υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Δυστυχώς, είναι αρκετά τα άτομα που αναγκάζονται να συναινέσουν σε τέτοιου είδους ερωτικής επαφής, είτε γιατί βρίσκουν μόνο ανθρώπους με τέτοιες προτιμήσεις, είτε επειδή ο/η/@ σύντροφός τους κάνει αποκλειστικά τέτοιο σεξ.

Masc4Masc

“Άνδρας αρρενωπός και καθόλου θηλυπρεπής, ψάχνω γνωριμία με έναν άλλον σαν κι εμένα”. Τώρα μπορεί να ισχύουν δύο πράγματα: Πρώτον, ή η εσωτερικευμένη ομοφοβία αυτών των ανθρώπων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ούτε με κιάλια δεν την βλέπεις ή απλά είναι αθαρέπευτα νάρκισσοι. Είναι αυτοί που λένε συνήθως “ναι, είμαι gay/bi/pan αλλά δεν προκαλώ”, με αποτέλεσμα να καταδικάζουν τον τρόπο έκφρασης και συμπεριφοράς άλλων που βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτούς. Και συνήθως είναι κι αυτοί που θα σε μπλοκάρουν μόλις δουν φωτογραφία σου.