Γράφει η Αθηναΐς Νέγκα

Δίχως αμφιβολία καλά έκανε η Σοφία Μπεκατώρου και μίλησε. Πρέπει να φοβούνται οι επίδοξοι δράστες και οφείλει η ελληνική κοινωνία να ωριμάσει και σε αυτόν τον τομέα.

Σήμερα ετοιμαζόμουν να σας γράψω ένα χιουμοριστικό κείμενο, για τον Μητσοτάκη και την καταπληκτική του έμπνευση να αποκτήσουμε ηλεκτρονικά διαβατήρια εμβολιασμού που χαιρέτισε με ενθουσιασμό και η Ούρσουλα  Φον Ντερ Λαίν, λες και δεν υπήρχε ήδη η ιδέα. Στην πολιτική όμως το να λες κάτι πρώτος έχει αξία, ακόμη και αν είσαι ο πιο εύκαιρος ή ο πιο ενθουσιώδης ή ο πιο αδέξιος.

Στην πρωτιά- έμπνευση του Μητσοτάκη βέβαια μπορούμε να εντοπίσουμε το αστείο, η Σοφία Μπεκατώρου πήρε μια πρωτοβουλία που δεν μπορούμε να συγκρίνουμε σχεδόν με τίποτα που να έχει ειπωθεί δημοσίως στην Ελλάδα.

Έτσι είναι η κοινωνία μας “έξω καρδιά” όπως θέλουμε να πιστεύουμε  αλλά και συγχρόνως “πίσω”, και μέχρι στιγμής ανάλογες ομολογίες σε συνεντεύξεις σε έντυπα, σε talk show  δεν φωτογράφιζαν τόσο σαφώς τους δράστες. Δεν έφταιγαν βέβαια  τα θύματα , το έδαφος δεν υπήρχε, έχουμε και ιδιαίτερα ανώριμα ΜΜΕ εδώ που τα λέμε. Ο Έλληνας συνεντευξιαζόμενος έτσι και τολμήσει να κάνει μια αποκάλυψη ή θα αντιμετωπίσει την αμήχανη “δημοσιογραφίσια” αδιακρισία που χαρακτηρίζει τους μεγάλους των ελληνικών ΜΜΕ ή θα έχει να σκεφτεί τα παρατράγουδα και το copy paste της επόμενης μέρας σε κάθε site της κακιάς ώρας και σε κάθε τηλεπάνελ .

Δεν είχε ξαναμιλήσει κανείς τόσο ανοιχτά. Αυτό που είπε η Σοφία Μπεκατώρου, μια γυναίκα Ολυμπιονίκης με σεμνό προφίλ και σχετική εξοικείωση με την δημοσιότητα αλλά όχι τόση  άνεση ή επιθυμία για προβολή  ώστε να μας φαίνεται  ύποπτη, ξεκίνησε από μέσα της, από μια απαίτηση εσωτερική  που πλανιόταν σαν φάντασμα και το έκανε  χωρίς κατοχύρωση, με δύναμη κρατημένη χρόνια στο σκοτάδι, με λόγο που ταράζει γιατί δεν απευθυνόταν σε κάποιον.

Επειδή το  έγκλημα έχει παραγραφεί, η δίκη του δράστη θα γίνει έξω από δικαστήρια και χωρίς ελαφρυντικά, χωρίς αναβολές και τερτίπια, με τραχιές βεβαιότητες για το χαρακτήρα του, την δράση του την βολική,  “οικονομική” εθελοτυφλία των γύρω του, που μπορεί να μην ήξεραν ακριβώς τι έκανε αλλά “δεν μπορεί να μην είχαν ιδέα” και θα πάρει πολλούς η μπάλα, θα είναι  ίσως  πιο σκληρή η τιμωρία, πιο μισητή η ταπείνωση πιο θριαμβική η νίκη των αθλητών που ποδοπατήθηκαν οικονομικά και  κυνηγήθηκαν γιατί έφερναν τα μετάλλια, συνεπώς και τα χρήματα   και η ομοσπονδία σύμφωνα με τις μαρτυρίες  τους συμπεριφερόταν σαν νταβατζής.Το βίντεο που οι διακεκριμένοι ιστιοπλόοι έφτιαξαν πριν την ομολογία της Μπεκατώρου για τους οικονομικούς εκβιασμούς δίνει  συνολικότερη εικόνα και ίσως κάποιες εξηγήσεις  για την διαφθορά, την σιωπή και την προστασία που απολαμβάνουν  οι υπεράνω πάσης υποψίας παράγοντες στην χώρα μας  -ένας εκ των οποίων, σύμφωνα με την Σοφία Μπεκατώρου, το προχώρησε ..

Ακούστηκαν τα αναμενόμενα στην πρώτη προσπάθεια διάσωσης της υπόληψης του όμως ποιος θα λυπηθεί έναν τύπο που μπροστά σε τέτοιες κατηγορίες επικαλείται τα παιδιά του και τα εγγόνια του; Θα κατακεραυνώσουν αυτόν και την  ομοσπονδία ακόμα και οι χειρότεροι, έτσι γίνεται με τα σκάνδαλα. Θα τους διαλύσουν σε χίλια κομμάτια, θα τους κατασπαράξουν  και το ζήτημα τις επόμενες μέρες είναι να καταλάβουμε όλα αυτά τα επι μέρους που έχουν τεράστια, σχεδόν εθνική σημασία όπως “τι είναι ομοσπονδία ενός αθλήματος”, “που δίνει λογαριασμό”, “ποιοι είναι αυτοί που πάνε αποστολές και ταξίδια με νέα παιδιά;” “Τι μπορεί να γίνει ;Πως μπορεί να προστατευτεί ένας άνδρας που θα τον κατηγορήσουν άδικα -διότι υπάρχει και αυτή η πλευρά” .

Στην Αμερική οι παρενέργειες του κινήματος #ΜeΤoo ήδη καταγράφονται σε έρευνες ως τάση να αποφεύγονται οι προσλήψεις γυναικών σε θέσεις όπου χρειάζεται  να συνεργάζονται στενά με άνδρες, ενώ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε μεγάλες  εταιρίες  πολιτικές αποφυγής σεξουαλικής παρενόχλησης, συχνά αποκαλούμενες  “ο κανόνας του Mike Pence” καθώς ο αντιπρόεδρος είχε ως απαράβατη αρχή να αρνείται να βρεθεί μόνος με γυναίκες αν η σύζυγος του δεν ήταν παρούσα σ όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Αν φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, οι γυναίκες θα έχουν ηττηθεί για μια ακόμη φορά και θα έχουν νικήσει οι μισογύνηδες, οι σκοτεινοί, απαίσιοι που είναι έτοιμοι να πουν : “όλες ίδιες είναι , σου κουνιούνται και μετα λένε πως τις βίασες.” Δεν θα ήθελα η ζωή μου να χειροτερεύσει σε έναν ακόμα τομέα εξ αιτίας ενός κινήματος απελευθερωτικού, θα ήταν μεγάλη απώλεια στην δική μου καθημερινότητα να μην μπορώ να κάτσω σε ένα γραφείο με ένα συνάδελφο να μην μπορώ να πάω μαζί του να φάω  .

Η συνείδηση της δύναμης μιας ομολογίας είναι κάτι που θα μας απασχολήσει πολύ σύντομα , όπως και οι ορισμοί που είναι  απαραίτητοι .Τι είναι  σεξουαλική παρενόχληση, τι είναι  κακοποίηση; Υπάρχει διαφορά; Την ξέρουμε; Τις τελευταίες μέρες  τα πεινασμένα για κλικ sites, όμως  έχουν προτιμήσει να εκμεταλλευτούν  την μαρτυρία της Μπεκατώρου χωρίς να δουν τις προεκτάσεις αλλά ανεβάζοντας κάθε τρεις και λίγο νέο άρθρο για το βίντεο , το σοκ του πρώην συζύγου, τις άλλες  αθλήτριες, την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Ολυμπιονίκης ήταν η πρώτη,  μια περίπτωση όσο υπεράνω πάσης υποψίας μπορεί να είναι μια γυναίκα που θα τολμήσει να μιλήσει και ενδεχομένως ένα πρόσωπο  σύμβολο για το διάστημα που θα ακολουθήσει και  την χρειαζόμαστε. Τις  επόμενες γυναίκες που θα έχουν την γενναιότητα  δεν  θα τις πάρει τηλέφωνο ο Μητσοτάκης, δεν θα τις υποστηρίξουν  οι συνάδελφοι τους  και είναι μάλλον απίθανο να βρεθούν  δαφνοστεφανωμένες φωτογραφίες τους για να συνοδεύσουν την αλήθεια των ισχυρισμών τους, όμως  θα σταματήσουν σε ένα βαθμό την αγριότητα και πολύ αργότερα μέσα από περιπέτειες ίσως να αρχίσουμε ως κοινωνία να αναδιαμορφώνουμε τα ήθη μας και να καταλαβαίνουμε τα βαθύτερα αίτια, αλλιώς θα μείνουμε πάλι πίσω ,θα παράγουμε  κι άλλους τύπους που θα ανήκουν  σε ισχυρές παρέες, θα ξερογλείφονται και ενίοτε θα επιτίθενται έχοντας κάλυψη: ίδιοι στον αιώνα τον άπαντα.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!