Πόσο μοιάζει το σεξ που έκανες στα 18 με αυτό που έκανες στα 25; Ο τρόπος που αντιλαμβανόσουν την σεξουαλικότητα στα 21, πόσο φέρνει με το πως την βλέπεις στα 27; Για τους περισσότερους από εμάς μάλλον ουδεμία σχέση δεν έχουν οι σεξουαλικές εμπειρίες που είχαμε στα μικρά μας 20 σε σύγκριση με την υπόλοιπη ζωή μας. Και όταν αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε, ίσως μας φέρνει μια σύγχυση και κάποια ερωτηματικά. Ωστόσο είναι απόλυτα λογικό, ειδικά στους καιρούς της σεξουαλικής ενδυνάμωσης τους οποίους ευτυχώς και επιτέλους διανύουμε εδώ και κάποια χρόνια. Και οι λόγοι ποικίλουν.

 

Ξεκινάμε αρχικά με τον εαυτό, από ‘κει που άλλωστε απορρέουν όλα. Λίγο πολύ όλοι ξεκινάμε τα πρώτα μας βήματα στο σεξ στην ευάλωτη περίοδο της εφηβίας. Μια περίοδος κατά την οποία η αυτοεικόνα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη, και η αυτοπεποίθησή μας ετεροκαθορίζεται, και όσο για την αμετάκλητη αποδοχή για το σώμα μας, αυτή την κοιτάμε με τα κυάλια. Και όλα αυτά δεν είναι παράξενα, είμαστε άλλωστε ακόμα άπλαστα ανθρωπάκια που καλούνται να αντιμετωπίσουν πράγματα ωσάν να ήταν ενήλικες, ενώ είμαστε ακόμα χιλιόμετρα μακριά.

Καθώς λοιπόν το σεξ συνδέεται άρρηκτα με όλες τις παραπάνω έννοιες, είναι λογικό οι πρώτες μας “προσπάθειες” να μην είναι ακριβώς αυτές που θα ‘πρεπε, ειδικά για τις γυναίκες. Έχουμε άλλωστε μεγαλώσει σε μια πατριαρχική κοινωνία που μας έχει μάθει ότι η ευχαρίστηση του άντρα είναι πάνω απ’ όλα. Τόσο που σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πανεπιστήμια Central Lancashire  και Leeds το 2010, το 80% των γυναικών που ρωτήθηκαν, παραδέχτηκαν πως έχουν υποκριθεί οργασμό τουλάχιστον τις μισές από τις φορές που έβλεπαν πως η κορύφωση αργεί να έρθει. Γεγονός που έκανε αίσθηση στην πλειοψηφία του δυστυχώς αδαούς αντρικού κοινού, αλλά που για τις περισσότερες από εμάς ήταν (τουλάχιστον μέχρι πρότινος) κάτι δεδομένο.

Αυτή η προβληματική σαφώς είναι κατά ένα μέρος κατάλοιπο της πατριαρχίας, αλλά σημαντικό ρόλο έχει παίξει προφανώς και η αυτοπεποίθηση που λέγαμε παραπάνω. Όσο λοιπόν μεγαλώνουμε και αντάμα αυξάνεται και η αυτοεκτίμηση για τον εαυτό μας και τις σεξουαλικές μας ανάγκες, τόσο μπαίνουμε στην διαδικασία να ζητάμε αυτό που μας αξίζει. Απολαυστικούς οργασμούς, σέξυ προκαταρκτικά, σεξουαλική εξερεύνηση που πάει παραπέρα από το ορόσημο του male gaze, το πρωκτικό. Και είναι λογικό αυτή η αλλαγή να μας φέρνει πολλές φορές αντιμέτωπες με αμηχανία, και με ερωτικούς συντρόφους που δεν εκτιμούν ιδιαίτερα αυτή την προσέγγιση, καταλήγοντας σε συνευρέσεις που ίσως να μην είναι “ιδανικές”. Είναι όμως μια απαραίτητη μεταστροφή που εν καιρώ θα μας χαρίσει πολύ πιο ουσιαστικές και ηδονικές σεξουαλικές εμπειρίες.

 

 

Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει την εξέλιξη της σεξουαλικής μας ζωής είναι οι ερωτικοί μας σύντροφοι, και πιο συγκεκριμένα η εναλλαγή τους.

 

Όπως σε κάθε τομέα της ζωής μας, όσα περισσότερα πράγματα δοκιμάζουμε τόσο πιο σίγουροι είμαστε για το τι μας αρέσει. Περνώντας από πολλά διαφορετικά επαγγελματικά περιβάλλοντα καταλήγουμε τελικά σε αυτό που μας ταιριάζει περισσότερο. Εξερευνώντας διάφορα στυλ ντυσίματος, καταλήγουμε τελικά σε αυτό που μας εκφράζει στ’ αλήθεια. Το ίδιο βέβαια ισχύει και με το σεξ. Ο κάθε ερωτικός σύντροφος θα μας προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία, και όσο αυτοί αυξάνονται, τόσο πιο πολλά παραδείγματα θα έχουμε για το τί μας άρεσε και τί όχι. Και γνωρίζοντας πλέον τα ερωτικά μας γούστα, πετυχαίνουμε τον στόχο της σεξουαλικής μας ενδυνάμωσης. Ναι δεν θα είσαι πλέον το ίδιο προσαρμοστικ@, ούτε θα περνάς το ίδιο καλά με κάθε επίδοξο παρτενέρ αν αυτ@ δεν σου προσφέρει αυτά που σου αρέσουν. Θα είσαι όμως στην ευχάριστη θέση να χαίρεσαι στο έπακρο τις ερωτικές συνευρέσεις με αυτ@ που σου ταιριάζουν.

 

 

Ένας ακόμα λόγος που είναι σχεδόν σίγουρο πως θα μεταβάλλει την σχέση σου με το σεξ όσο περνούν τα χρόνια είναι ο τρόπος ζωής. Στα μικρά μας 20 όλα είναι ειδυλλιακά. Οι περισσότεροι από εμάς τους millenials τα περάσαμε με μια γλυκιά ανεμελιά, καθώς για τους τυχερούς που δεν χρειαζόταν να δουλέψουν για να επιβιώσουν, η μόνη “υποχρέωση” που είχαμε ήταν οι σπουδές. Βόλτες και καφέδες, πάρτυ και χορός μέχρι πρωίας, και ίσως κάποιο χόμπυ για έξτρα ευχαρίστηση, ενώ το μόνο άγχος που βιώναμε ήταν ίσως μια φορά το εξάμηνο στις εξεταστικές. Αυτές οι συνθήκες είναι προφανώς ιδανικές για να εξερευνήσουμε κάθε γωνιά και να γνωρίσουμε κάθε είδους επίδοξο ερωτικό σύντροφο, ενώ δίχως τις καθημερινές υποχρεώσεις και το στρες που έρχεται αντάμα, μπορούσαμε να κάνουμε το σεξ όσο τακτικά θέλαμε και να το ευχαριστιόμαστε χωρίς να σκεφτόμαστε το απάλευτο πρωινό ξύπνημα.

Όταν όμως φτάνουμε στην ηλικία που η αγορά εργασίας εκ των πραγμάτων μας καλεί, τότε όλα τα παραπάνω καλώς ή κακώς γίνονται ένα μακρινό όνειρο. Λίγο τα εργασιακά 8ωράκια και βάλε που χτυπάμε καθημερινά, λίγο οι δουλειές του σπιτιού που ζητάνε δικαίως την προσοχή μας, ο χρόνος που μας μένει για να ζήσουμε την έξαλλη ζωή που ξέραμε παλιά έχει πλέον μειωθεί σημαντικά. Και βέβαια οι ελεύθερες ώρες που έχουμε ως άτομα με ενήλικες υποχρεώσεις αλλά και η ποιότητά τους αλλάζει επίσης, και αυτή η αλλαγή είναι λογικό να αφήνει το αποτύπωμά της και στην σεξουαλική μας ζωή. Τόσο από τις σχετικές επιστημονικές έρευνες όσο και από την προσωπική μας πείρα, όλοι ξέρουμε ότι το στρες σε συνδυασμό με την σωματική και πνευματική κούραση ρίχνουν σημαντικά την libido.

Συνεπώς από εκεί που ήμασταν σεξουαλικά ενεργοί και εξαίσια ορεξάτοι επί 24ωρου βάσεως ωσάν μικρά και αθώα φοιτητάκια, καταλήγουμε να βάζουμε το σεξ σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο, μην απογοητεύεστε καθώς, όπως με το κάθε τι, όταν μειώνεται η συχνότητα, συνήθως αυξάνεται η απόλαυση, όσο πιο σπάνια γίνεται κάτι τόσο πιο ξεχωριστό είναι. Και εφόσον όπως είπαμε παραπάνω, όσο ανεβαίνουμε σκαλοπάτια στη ζωή και ωριμάζουμε τόσο ενδυναμωνόμαστε εν γένει αλλά και σεξουαλικά, τόσο πιο πολύ θα ευχαριστιόμαστε και τις σεξουαλικές μας εμπειρίες.

 

 

Όπως και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις έτσι και οι σχέση με τον εαυτό μας και την σεξουαλικότητά μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Όσο την φροντίζουμε και την κανακεύουμε, όσο ακούμε τις εκάστοτε ανάγκες μας και βρίσκουμε τρόπους να τις διαχειριστούμε, τόσο εξελισσόμαστε και απολαμβάνουμε περισσότερο την κάθε στιγμή. Και αυτό, μολονότι επώδυνο την στιγμή που συμβαίνει, είναι κάτι καλό για εμάς. Φαντάζεστε να μέναμε οι ίδιοι για πάντα; Ακούγεται βαρετό ως και τρομακτικό. Ας αποδεχτούμε λοιπόν τις αλλαγές που εκ των πραγμάτων θα έρθουν, και ας τις αγκαλιάσουμε σαν ένα δώρο που μας κάνει η ζωή. Και αν κάτι ξέρουμε όλοι με σιγουριά, είναι πως οι εναλλαγές στο σεξ είναι αδιαμφισβήτητα σέξυ.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!