Αν σε ρωτούσε κάποιος τι σου έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν αναφέρεται το όνομα της Ζέτας Μακρυπούλιας σε μία συζήτηση, οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι πρώτα να σκεφτείς κάποιες από τις πιο λαμπρές στιγμές στην καριέρα της ηθοποιού, να θυμηθείς πόσο γελούσες με την προφορά της στο “Παρά 5” και να ανατρέξεις σε κάποιο από τα πολλά viral αποσπάσματα του Rouk Zouk. Ίσως σκεφτείς το πόσο εξαιρετικά όμορφη είναι και ήταν πάντα και αναρωτηθείς τι σαμπουάν χρησιμοποιεί για να έχει τόσο πλούσια μαλλιά. Όλα λογικά και αναμενόμενα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rouk Zouk (@roukzouk.official)

Παρόλα αυτά, υπάρχει και μία άλλη πτυχή στην προσωπικότητα της κυρίας Μακρυπούλια που φαίνεται να αποσπάει την προσοχή και να συγκεντρώνει κάθε είδους σχόλιο και εικασία εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αυτό αφορά στην προσωπική της ζωή και, κυρίως, την σεξουαλικότητά της. Από τα πρώτα της βήματα ως mainstream όνομα της ελληνικής τηλεοπτικής σκηνής (δηλαδή εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία), οι φήμες την θέλουν να μην είναι straight, να διατηρεί ‘εικονικές’ σχέσεις με άνδρες, να είναι στην πραγματικότητα ζευγάρι με άλλη γνωστή γυναίκα του χώρου και να λέει γενικότερα ψέματα δημοσίως, προσπαθώντας να διατηρήσει μία εικόνα που διαφέρει από την πραγματικότητα.

Προσωπικά δεν έχει υπάρξει φορά που να έχει προκύψει συζήτηση για την Ζέτα Μακρυπούλια χωρίς κανέναν να αναφέρει κάτι (ή όλα) από τα παραπάνω και μάλιστα έχοντας ένα ύφος σχεδόν θυμωμένο, επειδή η γνωστή ηθοποιός ‘τολμάει’ να μας παρουσιάζει την προσωπική της ζωή με έναν τρόπο ενώ ‘όλοι το ξέρουμε’ πως δεν είναι αληθινός. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό τα ανάλογα debates φαίνεται να έχουν φουντώσει, με αφορμή τον χωρισμό της, τις φήμες για νέα σχέση, γάμο και εγκυμοσύνες. Παρόλο που η ίδια σπανίως μιλάει για θέματα εκτός δουλειάς, το αν θα ‘ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας’ φαίνεται να είναι τεράστιο θέμα όχι μόνο για τα ελληνικά media, αλλά και για τους δέκτες τους, οι οποίοι συνεχίζουν να μην πιστεύουν τίποτα εκτός του ότι πρέπει να κάνει coming out. Και περιέργως, ανάμεσα στα άτομα που ασχολούνται τόσο πολύ με την σεξουαλικότητα της συγκεκριμένης γυναίκας, είναι και μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, τα οποία επίσης εκφράζουν δυσαρέσκεια με την δημόσια εικόνα της.

Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς δεν συνειδητοποιούμε γιατί είναι προβληματικό όλο αυτό.
Καταρχάς, τα προσωπικά δεδομένα του κάθε celebrity δεν θα έπρεπε να μας αφορούν καθόλου, κυρίως αν πρόκειται για γεγονότα της ζωής τους που δεν έχουν επιλέξει να μοιραστούν μαζί μας, με δική τους συναίνεση και ευθύνη. Με άλλα λόγια, προφανώς μπορούμε να χαιρόμαστε όταν ένα διάσημο πρόσωπο αποφασίζει να μοιραστεί κάποια ευχάριστη προσωπική στιγμή του στα social media, όπως ποι@ είναι το ταίρι του (βλέπε την τελευταία ανάρτηση της Zendaya μαζί με τον Tom Holland για τρανό παράδειγμα), όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό να απαιτούμε να μιλήσουν ανοιχτά για θέματα που οι ίδιοι έχουν επιλέξει να κρατήσουν για τους εαυτούς τους.

Δεύτερον, το θέμα της σεξουαλικότητας είναι ακόμα πιο ευαίσθητο από το ποιος heterosexual διάσημος τα έχει με ποιον, γεγονός που κάνει την πεποίθηση ότι η Ζέτα Μακρυπούλια μας ‘οφείλει’ να την δηλώσει ακόμα πιο επικίνδυνη. Το coming out είναι μία εντελώς προσωπική υπόθεση του κάθε ατόμου ξεχωριστά και εκείνο μονάχα έχει δικαίωμα να αποφασίσει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα το κάνει, ΑΝ (και μόνο αν) το θελήσει.

Κάπου εδώ πρέπει σίγουρα να θίξουμε και το επιχείρημα που υποστηρίζει ότι πλέον δεν υπάρχει προκατάληψη απέναντι στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και πως το αν η Ζέτα αποφάσιζε να αποκαλύψει το ότι δεν είναι straight, δεν θα συναντούσε κανένα πρόβλημα και μάλιστα θα είχε την στήριξη του κοινού της.
Πρώτον, το ότι τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (και μάλιστα τα διάσημα) δεν αντιμετωπίζουν εχθρικές συμπεριφορές και σχόλια είναι ένας μύθος που βλέπουμε να καταρρίπτεται καθημερινά και σε παγκόσμιο επίπεδο, από τον πρόσφατο ξυλοδαρμό Ιάσονα Μανδήλα μέχρι τον εκβιασμό που δέχτηκε η Rebel Wilson για να αποκαλύψει την σχέση της. Τίποτα δεν είναι ρόδινο για κανέναν και οι αγώνες για ισότητα και προστασία δίνονται καθημερινά. Δεύτερον, ακόμα και αν όντως η Ζέτα Μακρυπούλια ανήκει στην κοινότητα (κάτι το οποίο δεν έχει καμία βάση εκτός από φήμες) δεν μπορούμε καθόλου να γνωρίζουμε την ψυχολογία της γύρω από το θέμα, την οικογενειακή της κατάσταση και το αν έχει το ψυχικό σθένος να αλλάξει τα δεδομένα στην εικόνα που έχει κτίσει με κόπο μέσω της καριέρας της, παραχωρώντας μας ένα μόνιμο παραθυράκι στην προσωπική της ζωή.

 

Και τελικά, γιατί μας ενδιαφέρει τόσο πολύ; Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε μία γυναίκα στην ησυχία της, να κάνει όποια επιλογή θελήσει, χωρίς να κοιτάμε την ‘κοιλίτσα’ της για να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι είναι έγκυος, ποιον αγκαλιάζει για να τον ανακηρύξουμε το νέο της σύντροφο, πότε θα παντρευτεί ή πώς χώρισε; Η Ζέτα Μακρυπούλια αξίζει τον σεβασμό μας, όπως και κάθε άλλος άνθρωπος.