Η πανδημία έχει αφήσει σε όλους μας ανεξαιρέτως πολλά μπαγκάζια. Κάποια είναι θετικά, ωστόσο τα περισσότερα (για την ώρα τουλάχιστον που είμαστε ακόμα μέσα σε αυτή), είναι μάλλον αρνητικά. Από το μετα-πανδημιακό στρες μέχρι την μεταστροφή προς την κοινωνική εσωστρέφεια, και από την οικονομική ανασφάλεια, ως το burnout από τις συνεχείς μεταβολές στην εργασιακή μας κατάσταση, η ζυγαριά γέρνει προς τη μιζέρια μέχρι στιγμής.

Στα καλά νέα της ημέρας ωστόσο, μια νέα έρευνα δείχνει πως κάτι πολύ κρίσιμο για τις μεταξύ μας σχέσεις έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δυο χρόνια.

White Printer Paper With Be Kind Text on Plants

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Sussex σε συνεργασία με το BBC Radio 4, τα 2/3 του κόσμου φαίνεται να πιστεύει πως η πανδημία μας έκανε καλύτερους ανθρώπους. Η εν λόγω έρευνα διήρκεσε από τις 31 Αυγούστου ως τις 4 Οκτώβρη του 2021, και συμμετείχαν 60.000 άνθρωποι από 144 χώρες, σε ηλικίες από 18 ως 99 χρόνων. Με αυτό λοιπόν το εντυπωσιακότατο δείγμα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο σε αυτή την κατηγορία μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίσω από την μελέτη, ή αλλιώς το Kindness Test όπως το ονόμασαν, κατέληξαν σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Photo of Person Touching Brown Puppy

Στην ερώτηση σχετικά με τα επίπεδα καλοσύνης στην διάρκεια της ζωής τους, 39% του πληθυσμού απάντησε πως έχουν παραμείνει ίδια, ενώ το 36% απάντησε πως έχουν μειωθεί. Κοινώς, για να το πούμε πολύ απλά, η Μαρία πχ από το πρώτο γκρουπ  (39%) πιστεύει πως οι άνθρωποι είναι το ίδιο καλoί (ευγενικοί, καλόκαρδοι, φιλότιμοι, γενναιόδωροι κλπ) από όταν γεννήθηκε μέχρι σήμερα, ενώ ο Γιάννης του δεύτερου γκρουπ (36%) πιστεύει πως οι άνθρωποι έγιναν λιγότερο καλοί από όταν γεννήθηκε μέχρι σήμερα. Αυτό όμως που εξέπληξε θετικά τους υπεύθυνους του Kindness Test ήταν η απάντηση στην δεύτερη ερώτηση, το κατά πόσο πιστεύουν οι συμμετέχοντες ότι τα συλλογικά επίπεδα καλοσύνης μας έχουν ανέβει από τον ερχομό του κορωνοϊού και έπειτα.

Text

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, τα 2/3 του πληθυσμού που ρωτήθηκε, δηλαδή 40.000 άνθρωποι από τους 60.000 συνολικά, απάντησαν ναι. Άλλα συμπεράσματα από την έρευνα δείχνουν πως όλα τα δείγματα καλοσύνης,  όπως το να είσαι καλός, το να είσαι αποδέκτης μιας καλής πράξης και το να παρατηρείς την καλοσύνη, συνδέονταν πιο συχνά με τις γυναίκες συμμετέχουσες. Παράλληλα, παρατηρήθηκε πως άτομα κάνουν καλές πράξεις για άλλους, είναι αποδέκτες αυτών ή απλά μάρτυρες σε μια πράξη καλοσύνης, νιώθουν κατά μέσο όρο καλύτερα.

Woman in Gray Crew Neck T-shirt and White Pants Sitting on White Round Table

Μιλώντας για τα αισιόδοξα αποτελέσματα της μελέτης, ο επικεφαλής καθηγητής της σχολής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Sussex, Robin Banerjee, είπε,

“Ακόμα και οι πιο μικρές πράξεις καλοσύνης συνδέονται με την καλή ψυχική μας κατάσταση, και τα συμπεράσματα του The Kindness Test εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για όλους μας, για το πως μπορούμε να ενθαρρύνουμε την καλοσύνη, τόσο μέσα στα σπίτια μας, όσο και στην κοινότητα αλλά και το εργασιακό περιβάλλον μας”.

https://images.pexels.com/photos/5519503/pexels-photo-5519503.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&h=750&w=1260

 

Αν και δεν έχουμε βγει ακόμα από το δάσος, που λένε και στο Αμέρικα, εννοώντας τις δύσκολες συνθήκες που επιβάλλει στην ζωή μας η πανδημία, αυτή η είδηση είναι πραγματικά μια αχτίδα φωτός, όσο γραφικό και αν ακούγεται. Ας γίνει το έναυσμα για να σκεφτούμε όλοι λίγο καλύτερα ( ή έστω όσοι διαβάζετε τούτο δω το άρθρο) πως βλέπουμε την καλοσύνη, με ποιο τρόπο την ερμηνεύουμε, και κατά πόσο την “εξασκούμε”. Και σαν ένα μικρό αυτοσχέδιο δικό μας τεστ, γιατί όχι, να δοκιμάστε να προσθέσετε 2-3 καλές πράξεις στην καθημερινότητά σας (αν δε το κάνετε ήδη) και παρατηρήστε πώς θα αισθανθείτε. Σίγουρα δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε.