Υποφέραμε εμείς στην διάρκεια της πανδημίας, αλλά όπως είναι γνωστό άλλαξε και η καθημερινότητα των κατοικίδιων. Εντελώς στα ξαφνικά, οι άνθρωποί τους έμειναν στο σπίτι 24/7 και βρέθηκαν να περνούν άπειρες ώρες πια μαζί τους. Αυτό φυσικά τους άρεσε (εκτός από μερικές γάτες που στράβωσαν από την όλη κατάσταση). Όσο όμως οι άνθρωποι γινόντουσαν εμμονικοί με την καθαριότητα, τα ψησίματα και την διασκέδασή τους, περίεργοι σκύλοι και γάτες δοκιμάστηκαν από αυτές τις νέες συνήθειες.

Ζυμάρι και ποτά δημιούργησαν το πρόβλημα

Έτσι λοιπόν στην Αμερική, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι δηλητηριάσεις σκύλων και γατιών. Υπήρξε μια άνοδος του 222% σε δηλητηριάσεις από μαγιά και 202% από ζυμάρι ψωμιού, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, σε σχέση με την προηγούμενη ανάλογη περίοδο. Αναφέρει το Pet Poison Helpline.

“Οι κλήσεις για βοήθεια έχουν διπλασιαστεί από την εποχή πριν την πανδημία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα κατοικίδια μπλέκονται στα πόδια των ανθρώπων τους όσο αυτοί ασχολούνται με νέα πράγματα, όπως το να φτιάχνουν ψωμιά και κέικ” λέει η Dr. Ahna Brutlag, κτηνίατρος ειδικευμένη στην τοξικολογία στο TreeHugger.

“Η σοκολάτα παραμένει η νούμερο ένα τοξίνη, τουλάχιστον για τα σκυλιά, είχαμε όμως αύξηση και σε δηλητηριάσεις από άλλα υλικά σε σχέση με την προ-πανδημίας εποχή. Μαζεύτηκαν πολλές τέτοιες περιπτώσεις στην διάρκεια των lockdown.”

Η μαγιά και το ωμό ζυμάρι μπορούν να δηλητηριάσουν ένα ζώο. Όπως ανεβαίνει το ζυμάρι, η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλ που δημιουργεί φουσκάλες, κάνοντάς το να φουσκώνει. Αν φαγωθεί σε αυτό το στάδιο από το κατοικίδιό μας, η ζέστη του στομαχιού του βοηθάει αυτή την ζύμωση να συνεχιστεί παράγοντας αλκοόλ. Αυτό μπορεί να του προκαλέσει φούσκωμα, δυσφορία ή δηλητηρίαση από το αλκοόλ και να το κάνει να κινδυνέψει.” λέει η Brutlag.

Οι άνθρωποι όμως δεν έψηναν μόνο στην διάρκεια της πανδημίας, έπιναν και καφέδες, ή ποτά απ’ τα οποία πολλές φορές δοκίμαζαν τα ζώα τους. Έτσι υπήρξε 207% αύξηση στις κλήσεις για δηλητηρίαση από καφέ, 92% από αλκοολούχα ποτά και 77% από κρασί

Το καθάρισμα ήταν κι αυτό υπεύθυνο

Παρότι πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων προτιμούν περιβαλλοντικά ασφαλή προϊόντα για το καθάρισμα του σπιτιού, υπήρξε μια αύξηση του 92% από δηλητηριάσεις από καθαριστικά προϊόντα. Οι δηλητηριάσεις από αντισηπτικά χεριών ανέβηκαν κατά 413%.

“Στους πρώτους μήνες της πανδημίας είχαμε μια τρομακτική αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης από προϊόντα καθαρισμού, πολύ περισσότερα απ’ αυτά που βλέπουμε κάθε άνοιξη που καθαρίζονται τα σπίτια.” λέει η Brutlag. “Για παράδειγμα είχαμε πολλά κατοικίδια που έπιναν από τους κουβάδες σφουγγαρίσματος, έτρωγαν τα λερωμένα με φαγητό υγρά μαντηλάκια από τους κάδους των σκουπιδιών ή έπιναν από μπολάκια που είχαν απολυμανθεί αλλά δεν είχαν ξεπλυθεί.”

Επίσης ανάμεσα στα 10 πιο συχνά τέτοια περιστατικά ήταν τα υλικά τέχνης με 113% αύξηση, η μαριχουάνα 102% αύξηση, η μπογιά 96% και τα σκευάσματα βιταμίνης D3 85%. Όλα τα παραπάνω συνέβησαν για δύο λόγους: Οι περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες μέσα στο σπίτι εξέθεσαν τα κατοικίδια σε περισσότερους κινδύνους ή οι άνθρωποι βρίσκονταν στα σπίτια τους περισσότερο και μπορούσαν να πιάσουν τέτοια πιθανά προβλήματα πιο σύντομα.

“Τα κατοικίδια είναι σαν τα μικρά παιδιά. Είναι απρόβλεπτα και χώνουν τα πάντα στο στόμα, αν τα βρουν στην διάθεσή τους εδώ κι εκεί.” λέει η Brutlag. Προτείνει λοιπόν να κάνουμε το σπίτι μας ασφαλές για το κατοικίδιό μας, έτσι όπως θα το κάναμε και για ένα παιδί. Να μην υποτιμάμε το πόσο δυνατές μύτες έχουν και το πόσο ψηλά μπορούν να πηδήξουν. “Αν όμως έχετε υποψίες ότι το κατοικίδιό σας έχει φάει κάτι που δεν έπρεπε, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο, διότι ιδιαίτερα στις περιπτώσεις δηλητηρίασης, ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας.”

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!