Κάθε σύγχρονος γονέας καταλαβαίνει αρκετά νωρίς ότι οι πληροφορίες που θα λάβει το παιδί του για το σεξ δεν θα προέρχονται όλες από εκείνον. Τα παιδιά μαζεύουν σκόρπιες πληροφορίες από πολύ μικρά, συνήθως από τους συμμαθητές και τους φίλους τους και είναι φυσικό να τους γεννιούνται και οι ανάλογες απορίες. Ίσως προσεγγίσουν τους γονείς για να μάθουν περισσότερα, ίσως όμως και όχι. Το πιο πιθανό είναι να καταφύγουν σε άλλες πηγές όπως είναι το διαδίκτυο ή τα μεγαλύτερα αδέρφια ή ξαδέρφια. Σε αυτήν την περίπτωση είναι επίσης πολύ πιθανό να ακούσουν υπερβολές ή λανθασμένες πληροφορίες που θα τα οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις, ανησυχία ή ακόμα και φόβο. Είναι λοιπόν πολύ πιο ασφαλές να παίξουμε εμείς αυτόν τον ρόλο, όσο άβολος κι αν μας φαίνεται και να ξεδιαλύνουμε το ζήτημα σταδιακά και όσο μεγαλώνουν ώστε να τα ενδυναμώσουμε και να τα προετοιμάσουμε όπως πρέπει. Γιατί είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι ένα πληροφορημένο παιδί είναι πιο ασφαλές.

Όταν λοιπόν το παιδί μας έρθει σε εμάς με μια ερώτηση σχετική με το σεξ, θα πρέπει να πάρουμε ένα λεπτό για να συγχαρούμε τον εαυτό μας για την καλή δουλειά που έχει κάνει μέχρι εκείνη την στιγμή. Αν το παιδί μας αισθάνεται άνετα να μας κάνει τέτοιου είδους ερωτήσεις, σημαίνει ότι μας εμπιστεύεται και σέβεται την γνώμη μας.

Μερικά βασικά που μπορεί να μας βοηθήσουν

  • Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι γνωρίζει ήδη το παιδί μας ρωτώντας το ευθέως.
  • Ας απαντάμε απλά και κατανοητά με όση αλήθεια μπορεί να επεξεργαστεί ανάλογα με την ηλικία του.
  • Μετά την απάντησή μας, αφήνουμε την συζήτηση ανοιχτή ρωτώντας αν έχει κι άλλες ερωτήσεις ή αν θέλει κάτι περισσότερο από εμάς.
  • Αν κάτι δεν το γνωρίζουμε ούτε εμείς, το παραδεχόμαστε και προτείνουμε να το ψάξουμε παρέα.
  • Θυμόμαστε ότι είναι λογικό να νοιώσουμε λιγάκι άβολα. Ας προσπαθήσουμε να το ξεπεράσουμε παρέα και ας μείνουμε στην ουσία της υπόθεσης. Αν αρχίσουμε νωρίς, θα εξοικειωθούμε και εμείς και τα παιδιά μας με τις σχετικές κουβέντες και με τα χρόνια θα βρούμε τον τρόπο που θα μας εξυπηρετεί.

Ξεκινώντας λοιπόν από την νηπιακή ηλικία και ακολουθώντας το μεγάλωμά τους, να μερικές λέξεις που θα πρέπει σίγουρα να μάθουν τα παιδιά μας από εμάς και όχι από αλλού.

Πέος – Κόλπος – Αιδοίο

Τα βασικά του γεννητικού, αναπαραγωγικού συστήματος δηλαδή, τα οποία συνήθως βαφτίζονται πουλάκια, πιπάκια, κλπ από όλους τους αμήχανους ενήλικες του περιβάλλοντος του κάθε παιδιού. Αν αρχίσουμε να του μιλάμε από νωρίς χρησιμοποιώντας των σωστή ορολογία, θα προστατέψουμε το παιδί μας και από την όποια πληροφόρηση θα λάβει αργότερα για όλες τις άλλες ονομασίες των γεννητικών οργάνων. Μαζί θα πρέπει να μιλήσουμε και για την σωστή καθαριότητα και περιποίηση της περιοχής αυτής του σώματός τους, ενώ μεγαλώνοντας θα πρέπει σταδιακά τα ενημερώσουμε και για την αναπαραγωγική διαδικασία.

Πρωκτός

Η λέξη πρωκτός δεν ανήκει συνήθως σε αυτές που θεωρούμε απαραίτητες να ονομάσουμε στα μικρότερα παιδιά και προτιμούμε την λέξη πωπός. Είναι όμως μια λέξη γενική και δεν αποσαφηνίζει την λειτουργία του πρωκτού στο ανθρώπινο σώμα.

Σεξ

Η ίδια η λέξη σεξ είναι σημαντική και φυσικά δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Θα έρθει μετά την ερώτηση “πως γίνονται τα παιδιά” και θα μας δώσει την ευκαιρία να εξηγήσουμε ότι το σώμα μας μπορεί να γίνει πηγή απόλαυσης για εμάς και να προσφέρει απόλαυση και σε άλλους ανθρώπους. Ας μη γελιόμαστε, θα φέρει πολλές ερωτήσεις αποσαφήνισης πίσω της και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουμε.

Διείσδυση – οργασμός

Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μας, θα χρειαστεί να ενημερωθούν για τα βασικά τεχνικά της ερωτικής πράξης και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα κατά την διάρκειά της. Αυτή είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για την προστασία στην διάρκεια της ερωτικής επαφής αλλά και την συναίνεση.

Αυνανισμός

Είναι κάτι που τα παιδιά κάνουν από πολύ μικρά και καλό θα είναι από τότε να τους έχουμε κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται για κάτι κακό ή κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπονται. Θα επιμείνουμε όμως ότι είναι κάτι εντελώς προσωπικό τους και να προτιμούν να το κάνουν στο δωμάτιό τους. Μεγαλώνοντας, θα δώσουμε και το σωστό όνομα στην πράξη αυτή και θα την κατατάξουμε στις προσωπικές μας στιγμές ευχαρίστησης. Επιμένουμε στην σωστή υγιεινή και καθαριότητα της περιοχής.

Παρθενιά -Παρθενικός υμένας

Η παρθενιά είναι κάτι που σχετίζεται τόσο με την ερωτική επαφή, όσο με τα κοινωνικά στερεότυπα που την αφορούν, όπως και με διάφορες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Είναι επομένως πιθανό, τα παιδιά μας να ακούσουν κάτι από όλα αυτά στις παρέες τους, ακόμα κι αν εμείς στην οικογένειά μας δεν δίνουμε την ανάλογη βαρύτητα. Δουλειά δική μας είναι να αποσαφηνίσουμε το θέμα της παρθενιάς και της σημασίας της πρώτης ερωτικής επαφής αγοριών και κοριτσιών.

Προφυλακτικό- προφύλαξη -σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Πρόκειται για ένα ολόκληρο κεφάλαιο πληροφοριών, τόσο σημαντικό για την ερωτική ζωή των παιδιών μας αλλά και για την υγεία τους, που δεν θα πρέπει με τίποτα να παραλείψουμε να τους μιλήσουμε εμείς οι ίδιοι και με μεγάλη σαφήνεια μάλιστα. Ακόμα κι αν ισχυριστούν ότι τα ξέρουν από το μάθημα σεξουαλικής αγωγής του σχολείου τους, εμείς θα πρέπει να επιμείνουμε και να επανερχόμαστε όταν υπάρχει ανάγκη σε αυτό το θέμα τακτικά.

Ομοφυλόφιλος – Λεσβία – Trans

Εδώ τα πράγματα μπορεί να μας δυσκολέψουν αν δεν έχουμε ξεκινήσει από νωρίς να διδάσκουμε την ανοχή και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα. Με το παράδειγμά μας θα πρέπει να δείξουμε στα παιδιά μας από μικρά ότι σεβόμαστε τις διαφορετικές επιλογές και τους διαφορετικούς τρόπους ζωής των ανθρώπων γύρω μας. Αν έχουμε κάνει μια τέτοια καλή αρχή, δεν θα δυσκολευτούμε να εξηγήσουμε τις διαφορετικές σεξουαλικές κατευθύνσεις και τον σεβασμό που οφείλουμε σε όλους τους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτως σεξουαλικής τοποθέτησης.

Σεξουαλική υπευθυνότητα

Βασικό και απαραίτητο να επιμείνουμε στην προσωπική υπευθυνότητα απέναντι στους ερωτικούς μας συντρόφους για να στείλουμε τα παιδιά μας έξω στον μεγάλο κόσμο ικανά να προσφέρουν και να λάβουν απόλαυση και αγάπη χωρίς κινδύνους.