Ίσως να μας φαίνεται πλέον αδιανόητο πως πέρσι τέτοιον καιρό ζούσαμε με την εστίαση κλειδαμπαρωμένη και μας είχε στερηθεί επανειλημμένως η δυνατότητα να βγούμε από το σπίτι μας και να αφιερώσουμε ένα πρωινό/απόγευμα/βράδυ ή νύχτα σε κάποιο από τα πολλά και υπέροχα καφέ, εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας. Η κουλτούρα του ‘βγαίνω έξω για φαγητό ή ποτό’ είναι χαραγμένη στο υποσυνείδητό μας (κυρίως ως Έλληνες, λόγω καιρού και κουλτούρας) και η αφαίρεση αυτού του ‘δικαιώματος’ ήταν σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα ψυχικά τραύματα της πανδημίας. Τόσο πολύ έχουμε στο αίμα μας το έξω, που ως γυναίκες και θηλυκότητες ίσως έχουμε συνηθίσει ορισμένες συμπεριφορές που συμβαίνουν αρκετά συχνά όποτε αποφασίσουμε να επισκεφτούμε ένα εστιατόριο ή μπαρ, οι οποίες βασίζονται σε πατριαρχικά στερεότυπα, τόσο ριζωμένα στην ζωή μας που δεν τα προσέχουμε για χρόνια και χρόνια, μέχρι που μια μέρα κάτι μας κάνει ‘κλικ’ και μετά όλα αποκαλύπτονται. Και είναι ολίγον τι άσχημα.

Ιδού λοιπόν 5 σεξιστικές συμπεριφορές που μάλλον έχεις αντιμετωπίσει σε εστιατόρια και μπαρ και ίσως δεν έχεις πάρει καν χαμπάρι:

Πάντα θα βρεθεί μπροστά σου το πιο ‘ελαφρύ’ πιάτο

Αν έχεις βγει έξω με κάποιον άνδρα, τότε ταυτόχρονα ο/η σερβιτόρος θα τοποθετήσει μπροστά σου την σαλάτα, τον σολομό, το smoothie bowl ή το γιαούρτι με granola, ακόμη και αν είναι ο ίδιος που πριν από 12 λεπτά πήρε την παραγγελία και σε άκουσε να λες ότι επιθυμείς να φας τα pancakes με την λευκή σοκολάτα και τα μπισκότα ή το club sandwich με το έξτρα μπέικον. Kαι αυτό γιατί δυστυχώς στο μυαλό των περισσότερων οι γυναίκες μονίμως κάνουν δίαιτα ή προσέχουν την διατροφή τους.

Πάντα θα βρεθεί μπροστά σου το πιο ‘ελαφρύ’ ποτό

Τις προάλλες είχα βγει ραντεβού με έναν συμπαθέστατο νεαρό, ο οποίος είχε όρεξη να πιει ένα άπερολ σπριτς, ενώ εγώ ένα νεγκρόνι. Ήμασταν και οι δύο μπροστά από την μπάρα όταν δίναμε στον barista τις παραγγελίες μας και ο κύριος που θα μας σέρβιρε τα ποτά μας καθόταν ακριβώς δίπλα. Πέντε λεπτά αργότερα, κρατούσα εγώ το σπριτς και ο συμπαθέστατος νεαρός το νεγκρόνι, διότι μάλλον στο μυαλό όλων επικρατεί η άποψη πως οι γυναίκες δεν αντέχουν τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και προφανώς το ουίσκι είναι για τον άνδρα της παρέας, τον πολλά βαρύ, το αρσενικό που το’χει.

Κεφάλαιο τουαλέτες

Πριν λίγες εβδομάδες είχαν γίνει viral τα παραπάνω απαράδεκτα logos στις πόρτες κάποιoυ WC του εξωτερικού, όμως μην νομίζετε ότι το πρόβλημα είναι μεμονωμένο. Ως άτομο με μικροσκοπική κύστη, έχω επισκεφτεί εκατοντάδες τουαλέτες σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ και έχω δει εικόνες που, αν και δεν είναι τόσο εξωφρενικά λάθος, σου σπάνε επίσης τα νεύρα. Μερικά παραδείγματα αποτελούν τα: Τουαλέτα ανδρών: “Tι έχεις;”/Τουαλέτα γυναικών: “Tίποτα”, οι oversexualised vintage pinup εικόνες γυναικών σε αντίθεση με αυτές κοστουμάτων κυρίων και φυσικά οι διάφοροι “έξυπνοι” συμβολισμοί του γυναικείου αιδοίου.

Bonus round: Οι γυναικείες τουαλέτες συνήθως χρησιμοποιούνται περισσότερο από τις αντρικές, γεγονός που συχνά σημαίνει ότι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση, με το χαρτί υγείας να έχει τελειώσει, το σαπούνι το ίδιο, τον κάδο να ξεχειλίζει και άλλα ακόμα χειρότερα.

To κρασί και ο λογαριασμός

Και τα δύο ανδρικές υποθέσεις. Αν υπάρχει μπαμπάς/παππούς/σύντροφος στο τραπέζι, εκείνος είναι που αυτομάτως θα δοκιμάσει το κρασί πριν σερβιριστεί στους υπόλοιπους, διότι χωρίς την έγκρισή του δεν γίνεται τίποτα και όταν έχει πλέον τελειώσει το γεύμα, πάλι ο σερβιτόρος στρέφεται σε εκείνον για να πληρώσει τα φαγωμένα, καθώς ποιος άλλος θα κουβαλάει το χρήμα στην οικογένεια ή στην παρέα;

Το άγγιγμα στην μέση

Αυτό συμβαίνει κυρίως στα μπαρ και δη σε αυτά που έχουν αρκετό κόσμο. Κάποια στιγμή θα νιώσεις ένα άγνωστο χέρι να σε πιάνει από την μέση για να του κάνεις και καλά χώρο να περάσει, μία συμπεριφορά που για κάποιο λόγο έχουμε αποδεχτεί ως νορμάλ εδώ και χρόνια και μόλις πρόσφατα κατάλαβα και εγώ η ίδια πόσο creepy είναι στα αλήθεια. Αν έχει ΤΟΣΟ θόρυβο πια το μέρος που δεν μπορώ να ακούσω ένα απλό “συγγνώμη, να περάσω;” ένα σκούντημα στον ώμο αρκεί.