Με τον χειμώνα σε πλήρη παντοδυναμία όσο διανύουμε τον Ιανουάριο και τις θερμοκρασίες να κάνουν βουτιές κάθε τρεις και λίγο, το να κρατηθούμε ζεστοί και χουχουλιάρηδες ακόμα και μέσα στο σπίτι, δεν είναι πάντα εύκολο. Όσο και να καίνε τα καλοριφέρ ή τα όποια θερμαντικά σώματα έχουμε στο σπίτι μας, είναι πολλές οι φορές που νοιώθουμε τα δάχτυλα των ποδιών μας να μοιάζουν με κρυσταλλάκια και την πλάτη μας να ανατριχιάζει. Για να δούμε λοιπόν αν μπορούμε να προσθέσουμε λίγη θαλπωρή και ζεστασιά στις μέρες αλλά και τις νύχτες μας.

Layering με ισοθερμικά ρούχα

Μια καλή ιδέα είναι να επενδύσουμε σε ισοθερμικά ρούχα τα οποία μπορούμε να φοράμε κάτω από τα ρούχα μας, τόσο του σπιτιού, όσο και της δουλειάς μας. Αγοράζουμε λοιπόν τέτοια μπλουζάκια αλλά και καλσόν, τα οποία θα κρατήσουν την θερμότητα του σώματός μας πάνω μας και θα μας προσφέρουν ανακούφιση από το κρύο όλον τον χειμώνα. Τον ίδιο ρόλο παίζουν φυσικά οι χνουδωτές παντόφλες και οι χοντρές κάλτσες όσο είμαστε στο σπίτι.

Διπλές κουρτίνες

Μπορεί να φαίνεται κοστοβόρο, θα κάνει όμως μεγάλη διαφορά στον χώρο μας, αν προσθέσουμε ένα στρώμα με χοντρές κουρτίνες στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτές μας. Θα εμποδίσουν το κρύο να μπαίνει ανεξέλεγκτο, από τα παγωμένα μας τζάμια.

Ναι, χρησιμοποιώντας του ανεμιστήρες οροφής

Ίσως δεν το γνωρίζετε, οι περισσότεροι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν τον χειμώνα. Να πως: Γυρίζουμε τους ανεμιστήρες οροφής ώστε να περιστρέφονται αντίστροφα από τους δείκτες του ρολογιού και τους ανάβουμε σε πολύ μικρή ταχύτητα. Αυτό βοηθάει να κρατηθεί ο θερμός αέρας χαμηλά, καθώς έχει την τάση να ανεβαίνει προς το ταβάνι επειδή είναι ελαφρύτερος. Κατεβάζοντας έτσι τον θερμό αέρα προς τα κάτω, βελτιώνουμε την θερμοκρασία του χώρου.

Βρίσκουμε από που μπάζει το σπίτι μας

Τα ψυχρά ρεύματα αέρα είναι δυνατόν να μπαίνουν από παράθυρα, πόρτες, ακόμα και από ηλεκτρικές συσκευές (πχ απορροφητήρας). Για να τα ανακαλύψουμε χρησιμοποιούμε ένα εύκολο κόλπο. Ανάβουμε ένα αρωματικό στικ από αυτά που βγάζουν αρωματικό καπνό και με αυτό ψάχνουμε όλα τα πιθανά σημεία εισόδου του αέρα. Όταν ο καπνός έρχεται προς τα μέσα, τότε ξέρουμε ότι σε αυτό το σημείο πρέπει να λάβουμε μέτρα.

Κλείνουμε τις χαραμάδες

Αφού παίξουμε τους ντετέκτιβ των ρευμάτων και διαπιστώσουμε από που μπαίνουν, τότε πρέπει να βρούμε τρόπους για να κλείσουμε τις χαραμάδες. Υπάρχουν στο εμπόριο οι κατάλληλες ταινίες που θα κολλήσουμε εκεί, ενώ για τις χαραμάδες κάτω από τις πόρτες μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας εμπόδια, ρολιάζοντας κάποιες παλιές πετσέτες ή χαλάκια.

Ζεσταίνουμε το κρεβάτι μας

Είτε με ηλεκτρικές κουβέρτες, είτε με μια μεγάλη θερμοφόρα, θερμαίνουμε τα σκεπάσματά μας, για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν κοιμηθούμε. Αυτό θα αφαιρέσει την υγρασία από τα σεντόνια μας και θα χαλαρώσει το σώμα μας πολύ γρηγορότερα.

Βρίσκουμε το σωστό σημείο για το φορητό θερμαντικό μας σώμα

Ένα φορητό καλοριφέρ ή μια φορητή σόμπα, είναι μια καλή λύση για να ζεστάνουμε έναν μικρό χώρο, όπως το γραφείο ή το μπάνιο μας. Δεν θα κάνει όμως μεγάλη διαφορά σε ένα μεγάλο δωμάτιο με ψηλά ταβάνια. Διαλέγουμε λοιπόν σοφά που θα χρησιμοποιήσουμε ένα τέτοιο θερμαντικό σώμα για να μην πετάμε τα λεφτά μας άσκοπα.

Είναι ώρα για μάλλινα

Το μαλλί είναι ένας φυσικός τρόπος για να ζεσταθούμε και από τους αρχαιότερους που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Οι ίνες του δημιουργούν μικρές τσέπες αέρα που κρατούν την θερμότητα. Διαλέγουμε λοιπόν κουβέρτες με έστω και λίγο μαλλί στην σύνθεσή τους που μπορούν να προσφέρουν καλύτερη ζέστη από εκείνες που είναι 100% συνθετικές. Ιδανικά, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και με τα ρούχα μας.

Κάνουμε σωστό layering στα σκεπάσματά μας

Αν είστε κρυουλιάριδες σαν κι εμάς, είναι πιθανό να βάζετε δυο τρία σκεπάσματα στο κρεβάτι σας. Η σωστή τους διάταξη θα σας βοηθήσει να πάρετε το μάξιμουμ της ζέστης και της θαλπωρής που μπορούν να σας προσφέρουν. Πρώτα και κοντύτερα στο σώμα μας μπαίνουν τα πιο αφράτα σκεπάσματα που έχουν τσέπες αέρα όπου μπορεί να φυλακιστεί η θερμότητα. Ύστερα και από πάνω τους μπαίνουν τα πιο βαριά και κρουστά υφάσματα για να κρατούν τα αφράτα στην θέση τους.

Χρησιμοποιούμε τον φούρνο μας τακτικά

Αν έχουμε οικογένεια και μαγειρεύουμε καθημερινά, θα δούμε ότι ο χώρος της κουζίνας ζεσταίνεται ωραία όταν λειτουργεί ο φούρνος μας. Αν μάλιστα τον αφήσουμε ανοιχτό μετά το τέλος του ψησίματος, θα επωφεληθούμε από την θερμότητά του όσο κρυώνει. Αυτό φυσικά αν δεν έχουμε κατοικίδια ή μικρά παιδιά.

Προτιμούμε θερμαντικές τροφές

Είναι καιρός για τροφές που θα μας δώσουν άμεση ζεστασιά και θα μας θρέψουν ταυτόχρονα. Η διατροφή μας μπορεί να γίνει λίγο βαρύτερη, να έχει ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης και να περιέχει σούπες και ζεστά ροφήματα.

Ασκούμαστε όσο μπορούμε

Η άσκηση βοηθάει το αίμα να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα και μας ζεσταίνει ικανοποιητικά όσο την κάνουμε. Μπορεί μάλιστα να μας κρατήσει ζεστούς για αρκετή ώρα μετά το τέλος της. Άσκηση είναι ακόμα και το καθάρισμα του σπιτιού αν γίνεται με ένταση, αλλά και κάποιο παιχνίδι μέσα στο σπίτι ή και έξω από αυτό. Η ακινησία κάνει τα άκρα μας να κρυώνουν ευκολότερα.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!