Ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει εδώ και πολλά χρόνια να βρουν έναν γενικά αποδεκτό τρόπο ώστε να μπορούν να μετρούν με ακρίβεια την ευφυία ενός ατόμου. Κάπως έτσι έχουν προκύψει διάφορα τεστ, με περισσότερο γνωστό και διαδεδομένο το IQ Test που μετρά συγκεκριμένες ικανότητες όπως την λογική, την μνήμη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Περνώντας όμως τα χρόνια, έγινε καταφανές ότι υπήρχαν άλλες ανθρώπινες ικανότητες που το τεστ IQ δεν μπορεί να αξιολογήσει, όπως η γνωστή Συναισθηματική Νοημοσύνη. Επίσης άτομα από διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως χώρα, οικονομική κατάσταση, εκπαιδευτικό σύστημα κλπ, έχουν διαφορετικό βαθμό εξοικείωσης με τέτοιου είδους τεστ και κατά συνέπεια, τα πιθανά χαμηλά τους σκορ μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν ικανοποιητικά τις πνευματικές τους ικανότητες.
Στην σημερινή εποχή πιστεύεται πλέον ευρέως ότι ένα και μόνο τεστ δεν είναι σε θέση να μετρήσει τις νοητικές ικανότητες των ατόμων, απλά και μόνο διότι υπάρχουν διαφορετικά είδη νοημοσύνης.
Αν λοιπόν αναρωτιέστε με ποιους τρόπους εκφράζεται η δική σας ευφυία, παρακάτω θα βρείτε 10 τέτοιους για να διαλέξετε αυτόν που σας αντιπροσωπεύει.

1. Έχετε ισχυρό το αίσθημα της ενσυναίσθησης

Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα από την οπτική γωνία του συνανθρώπου σας και είναι θεμελιώδης λίθος της συναισθηματικής νοημοσύνης.
Ως τέτοια ορίζεται η ικανότητα να κατανοούμε τα συναισθήματά μας και να τα εκφράζουμε με υγιή και παραγωγικό τρόπο. Άτομα που καταφέρνουν όμως να κατανοούν όχι μόνο τα δικά τους συναισθήματα αλλά και των άλλων, μέσω της συμπεριφοράς ή της γλώσσας του σώματός τους, θεωρείται ότι κατέχουν ένα ιδιαίτερο και πολύ χρήσιμο είδος εξυπνάδας και μπορούν να διακριθούν σε ορισμένα επαγγέλματα εξ’ αιτίας αυτής τους της ικανότητας.

2. Εκτιμάτε την μοναξιά σας

Εσωστρεφή ονομάζουμε συνήθως τα άτομα που απολαμβάνουν την παρέα με τον ίδιο τους τον εαυτό και δεν επιθυμούν ιδιαίτερα να βρίσκονται σε κοινωνικές δραστηριότητες. Η λέξη έχει μιαν αρνητική χροιά, είναι όμως πολύ πιθανό να είναι δείγμα ευφυίας. Τόσο η εσωστρέφεια όσο και η ανώτερη εξυπνάδα σχετίζονται τυπικά με την μοναχικότητα, καθώς είναι αναμενόμενο ένα ευφυές άτομο να χρειάζεται περισσότερο χρόνο με τον εαυτό του ώστε να επεξεργαστεί τις ιδέες και τα διάφορα πρότζεκτ του. Αντίθετα επίσης, τα ευφυή άτομα δίνουν περισσότερο βάρος σε λιγότερες αλλά πιο ουσιαστικές σχέσεις διότι γνωρίζουν καλύτερα τι τα βοηθάει να λειτουργούν και ναι, αυτό είναι ένα ακόμα σημάδι της ευφυίας τους.

3. Έχετε αυτογνωσία

Η αυτογνωσία είναι ένα δύσκολο μονοπάτι για όλους. Τα άτομα που το καταφέρνουν είναι συνήθως:
σίγουρα για τον εαυτό τους,
γνωρίζουν αρκετά καλά τις δυνατότητές τους,
νοιώθουν την σιγουριά να πάρουν αποφάσεις και να προβούν σε πράξεις που αντικατοπτρίζουν τις δικές τους πεποιθήσεις και όχι τις τρέχουσες ή αυτές των γονιών ή των φίλων τους.
Άτομα με ανεπτυγμένη αυτογνωσία γνωρίζουν καλύτερα τις ικανότητές τους και είναι σε θέση να θέσουν όρια αλλά και να τα τηρήσουν. Είναι συνήθως ικανότερα να χαράξουν τον δρόμο τους και να τον βαδίσουν απερίσπαστα.

4. Επιθυμείτε συνεχώς να μαθαίνετε καινούργια πράγματα

Αυτό το χαρακτηριστικό ευφυίας δεν σχετίζεται μόνο με την φυσική περιέργεια, αλλά και με την άσβεστη επιθυμία για αυτοβελτίωση. Έτσι είναι πιθανό να συνεχίσετε να εμπλέκεστε σε μαθησιακές δραστηριότητες ως τα βαθιά σας γεράματα. Όταν θέλετε απάντηση σε ένα οποιοδήποτε ερώτημά σας, δεν επαφίεστε στους άλλους αλλά το ερευνάτε μόνοι σας, ώσπου να ικανοποιηθείτε.

5. Παρατηρείτε και θυμόσαστε

Αν συχνά σας επαινούν για τις ικανότητες παρατήρησης που επιδεικνύετε, θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό είναι ένα δείγμα ευφυίας. Σε συνδυασμό με μια ισχυρή μνήμη, είστε σε θέση να αποθηκεύετε πληροφορίες, να κάνετε συσχετισμούς και πιθανώς να σκέφτεστε σε αφηρημένο πλαίσιο. Θυμόσαστε για παράδειγμα πολύ εύκολα διάφορα μοτίβα; Είναι πιθανό να είστε καλλιτεχνική φύση. Σας είναι εύκολο να ανακαλέσετε κείμενα; Μπορεί να έχετε έφεση στον λόγο. Μπορεί να μην γίνετε ο νέος Σέρλοκ Χολμς, θα μπορέσετε όμως να επωφεληθείτε από αυτήν την τόσο χρηστική ικανότητά σας πολύ συχνά στην ζωή σας.

6. Έχετε καλή μνήμη σώματος

Η ευφυία εκφράζεται επίσης και με σωματικό τρόπο. Μαθαίνετε εύκολα χορευτικά βήματα ή θυμόσαστε τον δρόμο για να πάτε κάπου ενώ έχετε ξαναπάει μόνο μια φορά πριν από καιρό; Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε υψηλή σωματική και κινητική ευφυία που μεταφράζεται σε καλό συντονισμό και επιδεξιότητα. Απαραίτητη μορφή εξυπνάδας για τους αθλητές ή τους προπονητές.

7. Διαχειρίζεστε κρίσεις ευκολότερα από τους γύρω σας

Αυτό σχετίζεται με την ικανότητα να παραμένετε ψύχραιμοι καθώς και με την προσαρμοστικότητα, η οποία είναι ο θεμέλιος λίθος της ανθρώπινης ευφυίας. Αυτό σας το χαρακτηριστικό σας βοηθά να είστε πιο ανθεκτικοί στα χτυπήματα της μοίρας και τις αναποδιές της ζωής, ενώ σας είναι ευκολότερο να αναρρώσετε από κάποια τραυματική εμπειρία.

8. Έχετε χιούμορ

Χαρακτηριστικό κοινό σε πολλούς ευφυείς ανθρώπους, το χιούμορ σας βοηθά να επεξεργάζεστε την πραγματικότητα με πιο ανάλαφρο τρόπο, ενώ διευκολύνει την αποφόρτιση σε στιγμές στρες, φόβου ή αβεβαιότητας. Έρευνες έχουν συνδέσει το χιούμορ με την εξυπνάδα και την δημιουργικότητα, ενώ οι άνθρωποι με χιούμορ είναι κοινωνικά περιζήτητοι.

9. Είστε ειρηνοποιός

Οι ισχυρές διαπροσωπικές σας ικανότητες είναι δείγμα εξυπνάδας. Έτσι είστε σε θέση να φέρνετε την ειρήνη σε διαφωνίες και καυγάδες στο εργασιακό ή το φιλικό σας περιβάλλον. Σημαίνει ότι έχετε ενσυναίσθηση, ότι είστε σε θέση να ερμηνεύετε τα σημάδια της έντασης, να κάνετε τις κατάλληλες ερωτήσεις και να συνδυάζετε τις πληροφορίες που λαμβάνετε από όλες τις πλευρές ώστε να καταλήξετε σε σχέδιο ειρήνευσης των πνευμάτων. Είστε ικανοί να ενθαρρύνετε τους άλλους να δουν την οπτική γωνία των απέναντι και να προτείνετε λύσεις. Πολλές δηλαδή ικανότητες συμπυκνωμένες σε μία και πολύτιμη.

10. Έχετε την τάση να ανησυχείτε περισσότερο από το συνηθισμένο

Η ανησυχία είναι εκείνη η κατάσταση που μας προετοιμάζει για κάτι κακό που πρόκειται να συμβεί. Βασανίζει μεγάλη μερίδα του σύγχρονου πληθυσμού και παρουσιάζεται ως διαταραχή με την ονομασία άγχος.
Έρευνες όμως συνδέουν και την ανώτερη ευφυΐα με το άγχος ή την ανησυχία, ακόμη και στα μικρά παιδιά. Η εξήγηση είναι ότι ενώ κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι δεν ανησυχούν καθόλου διότι έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους ώστε να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες,  άλλοι ανησυχούν υπερβολικά διότι έχουν σαφή γνώση των κινδύνων και θέλουν προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η αυξημένη ανησυχία είναι επιβλαβής τόσο για την υγεία όσο και για την ίδια μας την εξυπνάδα, διότι επιβραδύνει όλες μας τις προσπάθειες για μια καλύτερη ζωή και καλό θα είναι να πάρουμε την βοήθεια ενός ειδικού θεραπευτή για να την διαχειριστούμε.

Συμπερασματικά λοιπόν αποδεικνύεται ότι η εξυπνάδα είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο και συναρπαστικό από την σχολική ή ακαδημαϊκή επίδοση και μια ματιά γύρω μας αρκεί να μας το αποδείξει. Άτομα με λιγότερα τέτοια επιτεύγματα, μπορεί να ζουν πιο ολοκληρωμένες και γεμάτες νόημα και σκοπό ζωές από άλλους τυπικά ευφυέστερους.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!