Η αλήθεια είναι ότι τα ζυμαρικά, όποια μορφή κι αν έχουν κι από όποιο σημείο του πλανήτη κι αν προέρχονται, είναι μια από τις πιο ανακουφιστικές, νόστιμες και χορταστικές τροφές. Είτε τα λένε πάστα, είτε νούντλς, είτε όπως αλλιώς τα ονομάζει η κάθε τοπική κουζίνα, ανήκουν στις πιο αγαπητές τροφές στον πλανήτη. Μαγειρεύονται με χίλιους τρόπους και τρώγονται από όλες τις ηλικίες. Παρόλα αυτά, τα ζυμαρικά που είναι μια από τις πιο κλασικές μορφές υδατάνθρακα που τρώμε οι άνθρωποι, είναι ταυτόχρονα και αρκετά θερμιδούχα από μόνα τους. Αν προσθέσουμε σάλτσες και τυριά, το άθροισμα των θερμίδων ανεβαίνει. Πολλοί από εμάς όμως, αν και θέλουμε να μειώσουμε την πρόσληψη υδατανθράκων από την διατροφή μας, δεν θέλουμε να αποχωριστούμε την εμπειρία των ζυμαρικών, ιδιαίτερα όταν αυτά συνοδεύονται από την σάλτσα που αγαπάμε. Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι τρόποι να υποκαταστήσουμε τα ζυμαρικά στην δίαιτά μας, αλλά να μην νοιώσουμε ότι στερούμαστε την ομορφιά ή την νοστιμιά ενός τέτοιου πιάτου. Ας δούμε μερικούς:

Zoodles

Έτσι έγιναν γνωστά τα μακαρόνια κολοκυθιού που επινοήθηκαν ακριβώς για τους λόγους που περιγράψαμε πιο πάνω. Είναι τόσο κοντά στην γνήσια αίσθηση του μακαρονιού, που έγιναν αμέσως της μόδας, ενώ τα spiralizer έγιναν κι αυτά το πιο περιζήτητο εργαλείο της κουζίνας μας. Τι είναι το spiralizer; Είναι ένα μαγειρικό εργαλείο στο οποίο καρφώνουμε το τρυφερό κολοκυθάκι και το στρίβουμε γύρω γύρω. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι να μετατραπεί το κολοκυθάκι μας σε στρογγυλές ή πλατιές λωρίδες, τις οποίες θα μεταχειριστούμε ακριβώς όπως τα μακαρόνια. Θέλουν ελάχιστο βράσιμο και πάνε υπέροχα με πολλές σάλτσες. Κατά την γνώμη μου η συνταγή με pesto βασιλικού είναι μακράν η καλύτερη.

Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε αν περάσουμε κι άλλα λαχανικά από το spiralizer, όπως αγγούρια, καρότα ή παντζάρια. Αξίζει τον κόπο να αποκτήσουμε ένα. Προσωπική συμβουλή: αν ανήκει στα εξαρτήματα του μίξερ σας, προτιμήστε το από το χειροκίνητο γιατί κάνει πιο εύκολη και γρήγορη την δουλειά.

Spaghetti Squash

Άλλο ένα υποκατάστατο των ζυμαρικών που νοιώσαμε έκπληξη όταν το πρωτοείδαμε. Η κολοκύθα λοιπόν, είναι ένα πολύ ευέλικτο τρόφιμο. Αν ψηθεί με συγκεκριμένο τρόπο και δεν μαλακώσει υπερβολικά, τότε μπορεί να διαχωριστεί με ένα πιρούνι σε λωρίδες που μοιάζουν υπερβολικά με μακαρόνια. Περιέχουν 20% των υδατανθράκων της κανονικής μακαρονάδας ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες.

Λαζάνια μελιτζάνας

Είναι πιθανό να γνωρίζετε ήδη αυτό το κόλπο, που μας δίνει ένα από τα νοστιμότερα καλοκαιρινά φαγητά. Κόβουμε τις μελιτζάνες μας κατά μήκος σε σχετικά λεπτές φέτες και τις ψήνουμε στον φούρνο ή στο σχαροτήγανο. Ύστερα, τις χρησιμοποιούμε ως υποκατάστατο των λαζανιών και τις στρώνουμε στο ταψί μας, ακριβώς όπως τα λαζάνια, σε στρώσεις που εναλλάσσονται με την γέμιση. Αν μάλιστα αντικαταστήσουμε τον κιμά με τριμμένα μανιτάρια και κόκκινες φακές μέσα στην σάλτσα ντομάτας, θα πετύχουμε να φτιάξουμε ένα υπέροχο χορτοφαγικό πιάτο που θα ξεχειλίζει από φαντασία και αρώματα!

Noodles από λάχανο

Και όμως είναι φανταστικά! Τα έχω φτιάξει αρκετές φορές μέσα στον φετινό χειμώνα και μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι, αν και σαν τα ζυμαρικά δεν είναι, είναι κάτι άλλο, πολύ εύχρηστο και νόστιμο. Εγώ δεν χρησιμοποιώ μαχαίρι για να κόψω το λάχανο σε νουντλς, αλλά την κουζινομηχανή μου. Το κόβω όπως όταν θέλω να το βάλω στην σαλάτα, λεπτό λεπτό και το μεταχειρίζομαι σαν πρώτη ύλη για να φτιάξω μακαρόνια με τόνο ή να το βάλω σε κάποια άλλη σάλτσα. Σηκώνει όποιον συνδυασμό μπαχαρικών επιθυμούμε. Εγώ βάζω κουρκουμά, τζίντζερ, σκόνη σκόρδο και ξερό κρεμμύδι σε φλέικς. Πάει πολύ ωραία με οριεντάλ πιάτα και χρειάζεται μόλις 2-3 λεπτά για να ετοιμαστεί, διότι θέλουμε απλώς να μαλακώσει λίγο κι όχι να γίνει νιανιά.

Κουσκούς από κουνουπίδι

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το τριμμένο φρέσκο κουνουπίδι μοιάζει περισσότερο με ρύζι, αλλά για χάρη αυτής εδώ της λίστας, θα το ονομάσουμε κουσκούς. Είναι πολύ θρεπτικό ενώ ταυτόχρονα περιέχει το 13% των υδατανθράκων των ζυμαρικών και βιταμίνες C, E και K. Για να το φτιάξουμε λοιπόν, σπάμε το κουνουπίδι σε τούφες και το βάζουμε στην κουζινομηχανή μας για λίγο. Δεν θέλουμε να γίνει πολύ μικρό. Μπορούμε να το κάνουμε ακόμα και στον τρίφτη μας. Το σωτάρουμε με λόγο λάδι και το βράζουμε με ελάχιστο νερό για 5-8 λεπτά. Σηκώνει όποια μπαχαρικά, μυρωδικά ή άλλα υλικά όπως μανιτάρια, πελτέ ντομάτας, ακόμα και πολύ ψιλοσπασμένους ξηρούς καρπούς σε μικρή ποσότητα.

Shirataki noodles

Τα Shirataki νουντλς είναι επίσης γνωστά ως τα θαυματουργά νουντλς. Είναι πολύ δημοφιλή ανάμεσα στους pasta lovers γιατί είναι πολύ χορταστικά ενώ δεν έχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες. Φτιάχνονται από μια ουσία που ονομάζεται γλυκομαννάνη που παράγεται από το φυτό konjac, και έχει την ιδιότητα να απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζει στο στομάχι ένα “gel” προκαλώντας κορεσμό με αποτέλεσμα την πρόσληψη μικρότερης ποσότητας τροφής και κατά συνέπεια θερμίδων. Τα Shirataki νουντλς παρασκευάζονται πολύ εύκολα, απλά ανοίγοντας την συσκευασία τους και ζεσταίνοντας τα, αφού αφαιρέσουμε το υγρό τους. Προσθέτουμε την σάλτσα που μας αρέσει και τρώμε άμεσα.

Tofu noodles

Τα tofu νουντλς είναι μια παραλλαγή των shirataki νουντλς και φτιάχνονται από μια μείξη tofu και γλυκομαννάνης. Έχουν κι αυτά πολύ λίγες θερμίδες και υδατάνθρακες και ετοιμάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το tofu είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και είναι ιδανικό για όσους έχουν διαβήτη.

Ζυμαρικά από αλεύρι οσπρίων

Θα βρείτε τέτοιων ειδών ζυμαρικά σε καταστήματα με υγιεινές ή βιολογικές τροφές και θα δείτε ότι λίγο διαφέρουν από τα κανονικά ζυμαρικά. Μαγειρεύονται με τον ίδιο τρόπο και η αλήθεια είναι ότι δεν πάνε πίσω σε θερμίδες, έχουν όμως άλλες ιδιότητες που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Η γεύση και η διατροφική τους αξία είναι διαφορετική. Παρασκευάζονται με αλεύρι που παράγεται από την άλεση κόκκινης φακής, ή αλεύρι από ρεβίθια, αρακά, κόκκινα ή μαύρα φασόλια.

Τα ζυμαρικά από κόκκινες φακές είναι τέλεια για όσους πάσχουν από αναιμία, χάρη στην περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Τα ζυμαρικά από ρεβίθια είναι πλούσια σε ωμέγα 3, βοηθούν να διατηρηθεί το επίπεδο της LDL χοληστερόλης στο αίμα υπό έλεγχο.

Τα ζυμαρικά από αρακά είναι πλούσια σε φώσφορο και περιέχουν βιταμίνες Β και ΡΡ.