Η Ιταλία είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος σε σημείο τέτοιο που, όταν ταξιδεύει κανείς στην όμορφη αυτή γειτονική μας χώρα, να βάζει πάνω πάνω στις προτεραιότητές του τις αναρίθμητες γευστικές απολαύσεις που θα δοκιμάσει.

Τα γλυκά της είναι φυσικά ένα σπουδαίο κομμάτι αυτής της απόλαυσης, με αρχηγό το ανυπέρβλητο ιταλικό παγωτό. Υπάρχουν όμως και άλλες γλυκιές γεύσεις που αξίζουν την προσοχή ή ακόμα και την αποθέωση. Ας δούμε τα 10 πιο γνωστά από αυτά.

Amaretti

Τα μυρωδάτα αυτά μπισκότα αμυγδάλου έχουν πραγματικά μια μεγάλη ιστορία, καθώς θεωρείται ότι πρωτοφτιάχθηκαν στον Μεσαίωνα. Amaro σημαίνει πικρό στα ιταλικά και τα amaretti περιέχουν πικραμύγδαλα ή κουκούτσια από βερίκοκα στην παραδοσιακή συνταγή τους.

Μπορεί να τα βρεις σκληρά και τραγανά ή μαλακά και αφράτα. Η σημερινή διαδεδομένη τους εκδοχή είναι τα τραγανά amaretti di Saronno. Βουτιούνται σε γλυκό κρασί και μπορούν να τελειώσουν υπέροχα οποιοδήποτε γεύμα.

Pastiera

Ναπολιτάνικη συνταγή τάρτας με γέμιση από τυρί ricotta και κρέμα ζαχαροπλαστικής, ενισχυμένη από ξύσμα πορτοκαλιού, η pastiera φτιάχνεται συνήθως το Πάσχα και έρχεται από τις εποχές της παγανιστικής λατρείας. Σύμφωνα με έναν μύθο, φτιαχνόταν για να γιορτάσει την επιστροφή της Άνοιξης και προσφερόταν στην ρωμαϊκή Θεά της γεωργίας, Ceres, για να χαρίσει αφθονία στις σοδειές.

Ciambella

Η Ciambella είναι ένα παραδοσιακό στρογγυλό κέικ αρωματισμένο με ξύσμα λεμονιού ή με κάποιο φρουτώδες λικέρ. Φτιάχνεται συνήθως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα ως κέικ ή σε μια μικρότερη βερσιόν που θυμίζει ντόνατ. Αυτή η εκδοχή του παρασκευάζεται συχνότερα. Άσχετα με το μέγεθός της όμως, η ciambella πρέπει να έχει σχήμα δαχτυλιδιού και ταιριάζει υπέροχα με καφέ, ζεστό γάλα ή γλυκά κρασιά. Επειδή ακριβώς είναι τόσο δημοφιλής, υπάρχουν αναρίθμητες εκδοχές της σε όλη την Ιταλία.

Sfogliatella

Η Sfogliatella είναι ανάμεσα στα διασημότερα ιταλικά γλυκά, με πολλές περιοχές της χώρας να έχουν την δική τους συνταγή. Αν και παραδοσιακά σχετίζεται με την Νάπολη, θεωρείται ότι η γνήσια sfogliatella πρωτοφτιάχθηκε γύρω στο 1700 στην ιταλική ακτή του Αμάλφι από τις μοναχές του μοναστηριού Santa Rosa.

Η πρώτη αυτή εκδοχή της ήταν γεμισμένη με κρέμα λεμονιού και μαύρα κεράσια συντηρημένα σε σιρόπι. Αν και οι μοναχές δεν επιτρεπόταν να έχουν επαφή με τον έξω κόσμο, η συνταγή κάπως ξέφυγε από τα όρια του μοναστηριού και έφτασε στα χέρια ενός Ναπολιτάνου σεφ που άρχισε να φτιάχνει την δική του εκδοχή αυτού του θαυμάσιου γλυκού που σύντομα έγινε πολύ αγαπητό στους Ναπολιτάνους.

Cassata

Η cassata είναι αναμφίβολα το πιο διάσημο γλυκό της Σικελίας και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα όνειρο γεύσεων καθώς περιέχει ένα είδος παντεσπάνι σε στρώσεις με κρέμα ρικότας και γλασαρισμένα φρούτα. Όλο αυτό κλείνεται μέσα σε ένα κουκούλι από μάρτζιπαν και διακοσμείται με ζαχαρωμένα κομμάτια φρούτων. Είναι ένα γλυκό που συνήθως σερβίρεται τον χειμώνα ή την άνοιξη, ιδιαίτερα τις μέρες του Πάσχα. Παλιότερα θεωρούταν το γλυκό της αριστοκρατίας, ενώ και σήμερα ακόμα, λίγοι άνθρωποι τολμούν να προσπαθήσουν να την φτιάξουν αν δεν είναι ζαχαροπλάστες.

Granita

Αυτό το μισοπαγωμένο γλυκό της Σικελίας είναι ότι χρειάζεται κανείς για να δροσιστεί τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Σερβίρεται σε όλο το νησί και παραδοσιακά προσφέρεται την ώρα του πρωινού, παρέα με έναν καφέ και ένα μπριός. Παρασκευάζεται από νερό, ζάχαρη και χυμό φρούτων και συχνά την μπερδεύουν με το παγωτό σορμπέ, αν και η γρανίτα είναι πιο κοκώδης στην υφή της.. Θεωρείται ότι ήρθε στην Σικελία στην διάρκεια της κατοχής της από του Άραβες, ενώ στο παρελθόν φτιαχνόταν από χιόνι και πάγο από την Αίτνα, που συλλέγονταν τον χειμώνα και αποθηκεύονταν σε σπηλιές του βουνού.

Cannoli

Τα διάσημα αυτά κυλινδρικά, τραγανά γλυκά, γεμισμένα με γλυκιά κρέμα ρικότας είναι ίσως ανάμεσα στα διασημότερα σικελιάνικα γλυκά, τόσο στην Ιταλία, όσο και στο εξωτερικό. Θεωρείται ότι πρωτοφτιάχθηκαν στο Παλέρμο στην διάρκεια του 9ου αιώνα όταν η Σικελία ήταν υπό αραβική κατοχή. Ο μύθος θέλει αν φτιάχνονται από τις γυναίκες του χαρεμιού ενός Σαρακινού εμίρη. Αργότερα, η συνταγή βρήκε τον δρόμο της για τα μοναστήρια του Παλέρμο όπου τα έφτιαχναν οι μοναχές σε συγκεκριμένες γιορτές.

Panna cotta

Η απλότητα είναι πολλές φορές ανώτερη των σύνθετων συνταγών και αυτό αποδεικνύεται από την πασίγνωστη panna cotta. Αν και η συνταγή δεν έκανε την εμφάνισή της στα ιταλικά βιβλία μαγειρικής μέχρι και την δεκαετία του ’60, σήμερα θεωρείται ένα από τα εθνικά ιταλικά γλυκά. Η απλή αυτή συνταγή θέλει μόνο ολόπαχη κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, βανίλια και ζελατίνη.

Όταν φτιαχθεί σωστά η panna cotta είναι υπέροχα απαλή, πλούσια και κρεμώδης ενώ είναι κάπως τρεμουλιαστή. Δοκιμάστε την παντού στην Ιταλία και θα το ευχαριστηθείτε!

Nougat

Το γλύκισμα αυτό δεν βρίσκεται μόνο στην Ιταλία αλλά και ποικιλίες του παρασκευάζονται στην Ισπανία, την Γαλλία, τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή. Αν και η κάθε περιοχή έχει την δική της εκδοχή, τα περισσότερα nougat φτιάχνονται από χτυπημένα αβγά με ψημένους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια και φουντούκια.

Το αποτέλεσμα είναι αρκετά ελαστικό και τραγανό ταυτόχρονα, ενώ μπορεί κανείς να βρει μαλακά αλλά και σκληρά nougat. Αυτό εξαρτάται από το αν έχουν φτιαχτεί με μέλι ή ζάχαρη.

Tiramisù

Αν και το tiramisù είναι τελευταία εφεύρεση στον κόσμο των ιταλικών γλυκών, αυτό δεν το έχει εμποδίσει από το να γίνει διάσημο σε όλον τον κόσμο. Φτιάχνεται από σαβουαγιάρ βουτηγμένα σε εσπρέσο καλυμμένα με στρώσεις κρέμας μασκαρπόνε και έχει αέρινη υφή. Η αυτολεξεί μετάφραση είναι «σήκωσέ με ψηλά», αναφορά στην ιδιότητα της ζάχαρης, του λικέρ και του καφέ να μας ανεβάζουν. Θεωρείται ότι το πρώτο tiramisu φτιάχτηκε στην περιοχή του Veneto κάπου στα 1980.