Γράφει η Νεκταρία Κοκκινάκη

Η Μεσογειακή Δίαιτα βασίζεται στις διατροφικές παραδόσεις της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας, της περιόδου του 1960 και αποδίδεται σχηματικά σε μορφή πυραμίδας.

Η επιλογή αυτών των δύο περιοχών και της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου προέκυψε από την αξιολόγηση των ακόλουθων τριών παραγόντων:

Την αποδοχή ότι η νοσηρότητα από χρόνια νοσήματα σε αυτούς τους πληθυσμούς κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ήταν από τις χαμηλότερες στον κόσμο και το προσδόκιμο επιβίωσης για τους ενήλικες των πληθυσμών αυτών ήταν από τα υψηλότερα
Την μελέτη των δεδομένων εκείνης της εποχής, τα οποία πιστοποιούν τον χαρακτήρα των διατροφικών συνηθειών στις περιοχές αυτές και ην ταύτιση των διατροφικών προτύπων που αποκαλύπτονται από αυτά τα στοιχεία και τις σύγχρονες αντιλήψεις για την άριστη διατροφή, όπως προκύπτει από επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο.

Η δομή της Πυραμίδας της Μεσογειακής Δίαιτας δεν βασίζεται αποκλειστικά στο βάρος των τροφίμων, ούτε στο ποσοστό των θερμίδων από αυτά, αλλά στον συνδυασμό τους, με την επιδίωξη να παρέχεται μια γενική εικόνα της συχνότητας που καταναλώνονται συγκεκριμένα τρόφιμα, καθώς και μία ένδειξη για το ποια τρόφιμα θα πρέπει να υπερτερούν σε μία δίαιτα μεσογειακού τύπου. Θα μπορούσαμε να πούμε, περιγράφοντας την ιδανική μεσογειακή δίαιτα, ότι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης θα πρέπει να αποτελούν τον κορμό της δίαιτας, ενώ τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης θα πρέπει να αποτελούν την «περιφέρεια».

Τα προτεινόμενα τρουφάκια από σύκα και ξηρούς καρπούς παραλαμβάνουν την γλυκιά σκυτάλη τους από κάποια παραδοσιακά γλυκίσματα με βάση τα αποξηραμένα φρούτα, το μέλι, καρπούς, σουσάμι και γλυκό κρασί, σε διάφορους συνδυασμούς και σχήματα, όπως για παράδειγμα το γνωστό και αγαπημένο μας παστέλι. Ο Πτωχοπρόδρομος, ο Βυζαντινός ποιητής και συγγραφέας, που συνέταξε τον 12ο αιώνα σε δημώδη γλώσσα και σε δεκαπεντασύλλαβους πολιτικούς στίχους τέσσερα σατυρικά και επαιτικά ποιήματα, που είναι γνωστά με το γενικό όνομα Πτωχοπροδρομικά, στο Δ’ ποίημα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Γαρύφαλλο, κανέλα, «και μέλιν εκ το ακάπνιν», σταφιδίτσες, ξερά σύκα μαζί με χουρμάδες, καρύδια, καρυδάτο γλύκισμα ολίγον και κυδωνάτο με την χύτρα», ενώ στο Γ΄ποίημα γράφει: «Τα καρυδάτα αρχόντισσες, εδώ τα σησαμάτα». Ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές αναφέρει επίσης όλα αυτά τα προϊόντα και πολλά άλλα, κάνει δε λόγο και για σφαιρικού σχήματος γλυκίσματα, τις σησαμίδες: «Σησαμίδες είναι γλυκίσματα με σφαιρικό σχήμα καμωμένα από μέλι, φρυγμένα σουσάμια και λάδι».

Υλικά
250 γρ. αποξηραμένα σύκα
2 κουταλιές κονιάκ
70 γρ. φουντούκια
70 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
70 γρ. καρύδια
20 γρ. φυστίκι Αιγίνης
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
3 κουταλιές μέλι
1/3 κουταλάκι κανέλα

Για πασπάλισμα
Θρυμματισμένος ξηρούς καρπούς
Θρυμματισμένο φυστίκι Αιγίνης
Ινδοκάρυδο

Κακάο

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα σύκα και βάζουμε σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και κονιάκ. Αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα να ενυδατωθούν και να μαλακώσουν.

Σουρώνουμε τα σύκα και μεταφέρουμε σε ένα πολυμηχάνημα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το φυστίκι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μέλι και την κανέλα. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Πλάθουμε 18-20 μπάλες σε μέγεθος καρυδιού.

Κυλάμε στο υλικό της επιλογής μας και φυλάμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!!

Για περισσότερες συνταγές, μπορείς να πατήσεις εδώ.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!